Google verslikt zich in nieuwe weblogfunctie

16 oktober 2003, 03:52

De TrackBack-functie waarvan steeds meer weblogs gebruikmaken, zorgt voor een onvoorzien probleem: waardeloze zoekresultaten bij Google.

Wie in Google bijvoorbeeld zoekt op ‘OS X Panther Discussion’ krijgt bij de eerste tien resultaten zeven verwijzingen naar lege pagina’s, zo ontdekte The Register dat een artikel aan de gevolgen van TrackBack voor Google wijdt.

Het probleem dreigt alleen maar groter te worden, want steeds meer webloggers voegen TrackBack aan hun site toe. Met TrackBack is het makkelijk om te zien welke andere webloggers naar een posting op je site verwijzen.

Bij de posting staat een link naar de TrackBack-pagina, waarop de links vanaf andere sites verzameld worden. Deze TrackBack-pagina’s (in veel gevallen pagina’s waar – bijna – niets opstaat) duiken nu op in de Google-resultaten.

Het is niet voor het eerst dat de acties van webloggers Google hoofdbrekens kosten. Vorig jaar was het bijvoorbeeld een tijdje populair om de zoekmachine voor de gek te houden met een bombardement aan ‘relevante’ links die bij nader inzien helemaal niet zo relevant bleken.

Webloggers linkten massaal naar een bepaalde pagina en gebruikten daarvoor steeds dezelfde beschrijving. Het resultaat was dat iemand die de gebruikte omschrijving invoerde als zoekopdracht bij Google, vaak als eerste een link naar de gelinkte pagina kreeg, zelfs als deze pagina niets met de zoekopdracht te maken had.

Bron:

http://www.webwereld.nl

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!