Google SketchUp: je eigen virtuele wereld

28 april 2006, 06:14

De afgelopen tijd verschijnen er steeds vaker artikelen en zelfs een VPRO-documentaire met betrekking tot de virtuele wereld van ‘Second Life’. Alhoewel ik persoonlijk nog niet voldoende tijd en moeite heb genomen om me er goed in te verdiepen, zou ik best deel willen uitmaken van één van de 165.000 ‘online-inwoners’.

Volgens een artikel van MIT zou het veel geprezen ‘Second Life’ weleens concurrentie kunnen krijgen vanuit een onverwachte hoek. En wel door het vandaag gelanceerde Google SketchUp. Deze gratis te downloaden software zou de gebruiker instaat stellen om zijn eigen 3D-wereld te creëren en deze te plaatsen in Google Earth.

Ronald ter Voert
ADVISOR | MODERATOR | EXPERT in the field of (digital) media, marcom, tech & innovation | Owner of RTV MEDIA. bij RTV MEDIA.

Ronald is adviseur, moderator en producent op het gebied van (digitale) media, marcom, tech & innovatie voor uiteenlopende opdrachtgevers. Van startups, scale-ups tot de grotere bedrijven en instellingen. Hij is ook als jurylid verbonden aan een aantal gerenommeerde vakprijzen. Eerder was hij onder meer hoofdredacteur bij Emerce en tv-producent bij Endemol, SBS en Fremantle. Ronald produceert en presenteert het wekelijkse radio-podcast-vodcastprogramma ‘Tech & Innovatie’ op EASY FM en diverse populaire audio- en videoplatformen, is dagvoorzitter en moderator bij EMERCE, produceert podcasts en nog veel meer.

Categorie
Tags

16 Reacties

  Tibor

  Ik zie geen enkele reden waarom een 3d-ontwerptool concurrentie zou zijn voor SecondLife. Vreemde vergelijking.


  28 april 2006 om 06:56
  ronald ter voert

  @tibor&robert: lijkt me dat second life inderdaad weinig te vrezen heeft, aangezien het een community is en Google Earth een zoekmachine.


  28 april 2006 om 07:02
  Simon Koelewijn

  SketchUp bestaat al langer, alleen toen was het niet gratis. SketchUp is hele toegankelijke software om 3D ontwerpen mee te maken, veel makkelijker dan 3ds Max bijvoorbeeld. Leuk programmaatje om vrij snel een ruimtelijke constructie te maken.

  De vergelijking met Second Life begrijp ik ook niet… In Google Earth kun je niet leven/spelen.


  28 april 2006 om 07:37
  Joost B.

  het originele artikel zegt:

  Is this an attempt to give Google Earth a Second Life by turning it into a virtual world where visitors can create their own buildings, vehicles, and other objects or just roam around?

  Het zou dus wellicht een volgende stap kunnen zijn volgens dat artikel. Mijninziens lijkt me dat Google zich daar totaal niet mee bezig gaat houden en er dus ook geen concurrentie te bespeuren valt.


  28 april 2006 om 07:57
  Michel

  “Is this an attempt to give Google Earth a Second Life..”

  Mooi hoe zo’n woordgrap in het originele artikel leidt tot het gekopieerde vermeoden dat Google de concurrentie wil aangaan met Second Life.


  28 april 2006 om 11:40
  Ollie

  En wat als Google besluit om dat wel mogelijk te maken? Dat is een van de weinige dingen waar Google nog niet echt mee bezig is en des te meer reden om aan te nemen dat ze daar ook nog wel iets mee gaan doen.


  28 april 2006 om 13:08
  Yme Bosma

  De parallel tussen Second Life en Google is niet zo raar. Second Life is niet echt een game, het is in zekere zin een 3D browser of zelfs een OS zoals sommigen beweren. Wanneer je je verdiept in SL dan zul je al snel merken dat het eigenlijk een portal is naar allerlei content: video, tekst, audio. Content die niet noodzakelijk gecreerd wordt binnen SL zelf overigens, maar ook van buiten kan komen. Los daarvan is SL ook een platform voor interactie met anderen, en ook in dat opzicht is er een grote overlap met Google….


  28 april 2006 om 13:41
  Yme Bosma

  Het is overigens erg jammer dat je met (de gratis versie van) SketchUp niet in staat bent om de 3D-modellen te exporteren naar andere (open) formaten. Zodat je ze bijvoorbeeld in Second Life weer zou kunnen gebruiken…. Nu kun je ze alleen maar als plaatje exporteren, of binnen het Google domein gebruiken (Earth of 3D Warehouse). En zulke gesloten modellen hebben weinig toekomst denk ik….


  28 april 2006 om 13:45
  Ronald ter Voert

  @michel: de woordgrap door MIT is subtiel geplaatst, en heeft absoluut een ondertoon en een verwijzing naar de mogelijkheden hierdoor voor Google. Jammer dat jouw ‘gekopieerde vermoeden’ niet dubbelzinnig is uit te leggen.;-)

  Ik kan me ergens wel voorstellen dat ook Google wel een virtuele wereld zou willen hebben. Als ik Yme goed begrijp, is dat nog niet eens zo’n gekke gedachte.


  28 april 2006 om 15:32
  ErwinVanLun

  Het aardige is dat straks van de hele wereld een 3D model bestaat. Als je genoeg inzoomt op Google Earth, kom je bij je eigen huis. Dat je van alle kanten kan bekijken. Op je mobiel, op tv of elk ander scherm. Je kan er (virtueel) in gaan. Kan je door je eigen huis heen lopen. Nog eens kijken wat er gebeurt als je de verlichting verandert. Of die bank die je wilt kopen er wel in past. Of je tuinontwerpen. En het effect vanaf boven zien. Of bij plaatsing van een dakkapel. Hoe gaat dat eruit zien? We kunnen direct de bouwplannen indienen bij de gemeente en de buurman kan direct zien of hij het daar wel mee eens is. De virtuele wereld en fysieke wereld mengen zich en ons leven loopt gewoon zachtjes over in een virtueel leven. Een tweede leven zeg maar.


  29 april 2006 om 09:08
  Geertjan

  Ik heb net de gratis versie geprobeert. Werkt inderdaad makkelijker dan de meeste 3d software. Ik heb begrepen dat je je opbjecten ook in Google Earth te plaatsen zijn. Heeft iemand hier ervaring in? Zijn de objecten dan ook zichtbaar voor andere gebruikers van Google Earth? Dan zou je het wat semi-promotioneel kunnen toepassen door de positie van je bedrijf na te bouwen.


  1 mei 2006 om 12:45
  Maron

  Hallo allemaal,

  wat een interessante reacties allemaal hier. Voor mijn opleiding moet ik een enquete houden onder de samenleving die onder andere over second life gaat. zouden jullie zo vriendelijk willen zijn 2 minuutjes vrij te maken en de enquete te maken? Alvast bedankt voor de moeite! (klik op de link)

  Groetjes Maron


  15 mei 2006 om 10:27
  lesley

  heej cool hoor maar is google sketch up gratis en is het een full version (geen resente tijd)????


  26 januari 2011 om 14:29
  rylana

  waar moet ik dit nu downoalden ik kan het namelijk echt niet vinden.


  30 september 2014 om 14:05
  gilles

  tof


  10 oktober 2015 om 18:35

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!