• Mobile
  wordt gesponsord door

Google Maps Mobile: Nu locatiebepaling zonder GPS

Google Maps Mobile: Nu locatiebepaling zonder GPS
,
@rhymo

Afgelopen week heeft Google redelijk onopgemerkt toch wel iets heel groots gedaan met hun mobiele Google Maps applicatie. In deze versie kan je jouw positie namelijk bepalen zonder gebruik van GPS. Google noemt dit "My Location".

Google doet dit aan de hand van de locatie van de GSM masten. Elke GSM mast heeft een eigen ID (cell-id). Vanuit een applicatie op een mobiele telefoon zijn deze Cell Ids te lezen. Op nog niet geheel duidelijke wijze verzamelt Google in eigen beheer de locaties van deze GSM masten.

Steve Lee(Product Manager Google Maps Mobile) omschrijft het als volgt:
” The technology was developed within Google and it uses mobile towers to approximate location. Mobile towers are placed by operators throughout an area to provide coverage for their users. Each of these towers has its own individual coverage area, usually split into three nonoverlapping sections known as “cells.” These cells come with identification numbers, but no location information. Google takes geo-contextual information and associates this information with the cell at that location to develop a database of cell locations. With this information, Google uses various algorithms to approximate a user’s handset location relative to the cells nearest to him or her. The accuracy of this information depends on how big an individual cell is.”

Deze constant groeiende database van Cell-id locatie informatie is van enorm grote waarde. Denk bijvoorbeeld hoe straks andere applicaties de Google database zouden kunnen aanspreken om de locatie van Cell-Ids te achterhalen. Denk aan Social Networks, Buddyfinders, Games etc. Hoogstwaarschijnlijk wordt deze database alleen opengesteld voor applicaties die op Android draaien. Het OS dat google onlangs heeft bekend gemaakt. Voor de privacy issues daaromheen komt ook nog wel een oplossing.

Deze location requests werken niet als je als consument via een mobiele website een dienst benaderd.  M.a.w. locatie bewuste websites zijn nog steeds het terrein van de operator. Hier heeft KPN afgelopen jaar mee geexperimenteerd onder de noemer “in de buurt”.

Ik verwacht dat Google in de volgende upgrade een Login optie en MyMaps toe gaat voegen.

Hieronder screenshot die de nauwkeurigheid van de applicatie laat zien. In het midden van de cirkel wordt ik door Google gepositioneerd. In werkelijkheid ben ik daar waar Mobminds wordt aangegeven. Niet slecht ;-)

Ik ben werkelijk enorm onder de indruk hoe slim en relatief goedkoop Google zo een enorme toegevoegde waard creërt.

Trouwens de app is te downloaden door met je mobiele browser naar http://www.google.com/gmm te surfen.


DelenEr zijn 41 reacties op dit artikel

 • Dit was al tijden mogelijk met Navizon Virtual GPS... eigenlijk niets nieuws onder de zon, desondanks natuurlijk super dat Google dit ook heeft geïmplementeerd in hun app..

  geplaatst op
 • @neoMagic, eens. Hoe denk je da Navizon heeft gereageerd op dit nieuws?

  geplaatst op
 • Ik ben ook zeer onder indruk en hoop dat deze database van Google ook toegankelijk wordt voor mobile developers zoals ik. Dan zouden we eindelijk af zijn van dat gemeuk van de telco's om plaats te bepalen. Super vet dit. Marc (Fonteijn) en ik hebben al vaak gepraat om dit soort data eens zelf te gaan samenstellen en voor iedreen bruikbaar te maken. Maar dit zou beter zijn.

  geplaatst op
 • @Raimo,
  Werktie ook op de iPhone? Navizon namelijk wel.

  geplaatst op
 • @Raimo: ik heb geen reactie gehoord/gelezen/gezien, maar ik vermoed dat er geen feeststemming heerst @ Navizon... :-/

  @Gijsbregt: ben ik ook wel benieuwd naar, waarschijnlijk wordt-ie gepusht met de volgende firmware update??

  geplaatst op
 • dit kan al enige tijd. leuk voor plaatsen waar je door veel masten bediend wordt, minder leuk als je maar door weinig masten bediend wordt. zo heb ik T Mobile Home Zone en ik heb gemerkt (je krijgt een riedeltje als je via je home cell belt) dat mijn home zone een gebied omvat met een straal van minimaal 10 kilometer waarbij niet eens mijn huis maar een mast het centrum van de zone is. dit werkt dus alleen in stedelijke gebieden, daarbuiten heb je er niet veel aan.

  geplaatst op
 • @Gijsbregt,

  Wellicht bij een nieuwe upgrade van de iPhone.

  Ben trouwens wel erg benieuwd hoe Navizon op de iPhone werkt. Via de wifi/hotspot locator?

  Ik snap niet hoe zij via de browser bij de Cell-id komen. Je kan toch geen software installeren op de iPhone?

  geplaatst op
 • ik heb het gedownload en getest met mijn home zone, volgens google maps zit ik in een straal van 5000 m rond aix en provence in frankrijk terwijl ik toch heus thuis in nederland zit en mijn telefoon in mijn hand hou!

  geplaatst op
 • @CB, haha

  geplaatst op
 • Ik heb ook een dubbel gevoel bij deze introductie. Het is een erg vette uitbreiding met veel potentieel, maar vraag me inderdaad af hoe da big G aan zijn (of is het 'haar',neeee) informatie komt?

  "Google takes geo-contextual information and associates this information with the cell at that location to develop a database of cell locations".

  Het zou natuurlijk kunnen dat Google met haar ingehuurde sateliet-foto-vliegtuigjes voor haar (of was het nou 'zijn'? ;) maps-applicaties ook meteen de CellID's registreert en koppelt aan een lat/long coordinaat. Of dat ze de bestaande databases die vrij toegankelijk op internet staan aan elkaar heeft gekoppeld en met behulp van mooie wiskundige formules de gaten heeft ingevuld. - wat op zich een mogelijkheid is omdat een cell-id bestaat uit bepaalde vaste waarden: Mobile Country Code (MCC), Mobile Network Code (MNC - code van de provider in dat land), Location Area Code (regiocode van de zendmast) en nog een unieke ID. Kijk hier (bovenaan) voor een voorbeeldje van Cellids die ik onlangs heb getracked op het Vodafone netwerk. Misschien heeft 'G' die ook wel geplukt.

  Maarrrrr zou het niet zo kunnen zijn dat de eerste lichting N95's en andere GPS enabled phones Google in die informatie hebben voorzien? Wie weet of er in de ToS van eerdere Google Mobile Maps applicaties (die al wel GPS ondersteuning boden) niet iets stond van: 'Google leest enkele gegevens over uw telefoonverbinding en analyseert deze ten behoeve van verbetering van haar services?'. Het zou natuurlijk ook kunnen dat ze wat afspraken hebben gemaakt met alle Telco's en hun databases gebruiken, maar lijkt mij niet echt een reeële kans dat dat is gebeurd.

  Het antwoord in de video hierboven op de vraag "weet Google waar ik ben?" wat iets luidt van: 'Nee alleen waar je telefoon is' wordt meteen ontkracht zodra de door Raimo geschetste loginfunctie daadwerkelijk wordt geimplementeerd in volgende edities. Bovendien vind ik het 2e deel van het antwoord in de video 'je kan MyLocation uitschakelen' te te te. Wie zegt dat de Cell IDs ook niet gewoon worden meegezonden als je MyLocation uit hebt te staan?

  Los van alle big brotheriaanse achterdocht die ik hier typ vind ik het wel een ontzettend interessante en waardetoevoegende ontwikkeling, zolang eenieder zelf maar kan bepalen hoe 'open' je bent, hoe localiseerbaar je bent...

  Als deze 'presence' data ook gaat worden opgenomen in het Google OpenSocial pakket is iedereen in 1x klaar. Een site als Hyves, die ook deelneemt in OpenSocial kan dan direkt de stap naar locatie gebaseerd hyven maken.

  Zelf hoop ik natuurlijk dat deze locatie-data via API requests voor eenieder beschikbaar wordt. Ik wil wel spelen met zulke 'gevoelige informatie', terwijl ik zelf dan misschien de applicatie niet meer zal gebruiken. Wat te denken van het extracten van user-patronen? Google weet dat ik dan bijvoorbeeld elke dag naar Den Haag met de auto ga en om 19.00 uur thuis ben. Een nieuwe context voor adwords: "Ga anders morgenochtend bij Shell tanken".

  tot zover mijn kleine amerikaanse rapper aandeel.
  goed weekend!

  geplaatst op
 • Dit werkt echt goed. Ik heb het gedownload met mijn Sony Ericsson K800i en het werkt echt.

  Thanx,

  Braggus

  geplaatst op
 • Ik heb ook een K800i en bij mij zegt ie onder 'Help' dat de functie niet beschikbaar is voor mijn 'mobiele apparaat'... raar!

  geplaatst op
 • Bij mij werkt het nog niet optimaal: ik krijg de melding dat mijn locatie niet kan worden bepaald.

  Een andere mooie optie is dat verkeer nu zichtbaar is. Hier in Nederland werkt het nog niet, maar als je in de VS kijkt zie je direct waar het vast staat. Mooi!

  geplaatst op
 • Ook bij mij werkt het nog niet helemaal. Heb het geinstalleerd op een Nokia N95 maar vooralsnog is mijn locatie nog niet herkend.

  Wel heb ik sinds vandaag problemen met mogelijkheid om gemiste/laatste telefoontjes terug te halen!? Toeval of heeft dit te maken met het enige dat is gewijzigd sinds gisteren, ie installatie van google maps.

  geplaatst op
 • Mijn Samsung D900 bevindt zich volgens Google in Woerden, terwijl ikzelf toch echt in het centrum van Utrecht zit...

  geplaatst op
 • @Roelandp,

  Goed commentaar. Ze hebben geen afspraken met de Telcos hierover. Die kan je uitsluiten..

  Tja.. die Google toch.. Laten we maar hopen dat ze niet "evil" zijn..

  geplaatst op
 • @Marco Derksen

  Screenshot is van mijn N95. Werkt dus prima. Heeft het misschien iets met Arnhem te maken? ;-)

  Heb je de GPS functie uit staan?

  geplaatst op
 • Op het Google platform Android is al door Skypop een dergelijke "buddy locator" gebouwd.

  geplaatst op
 • Nog een aanvulling op mijn vorige reactie: Navizon onderscheidt zich nog wel van de techniek die Google gebruikt doordat ze naast het "middelpunt-van-de-gsm-cell-bepaling" ook een database hebben met wireless networks die dankzij de community up-to-date gehouden wordt. En dat is natuurlijk nog veel nauwkeuriger!

  geplaatst op
 • Even terzijde: Wel een supergave presentatie!

  geplaatst op
 • In een ander artikel op informationweek staat:

  "Basically, Google takes GPS information transmitted from other phones that do have GPS and corresponds that with nearby cell towers. When your phone connects to a specific cell tower, Google uses this GPS info and relates it to your device."

  Het lijkt dus idd alsof ze gps info combineren, maar aangezien 't al een behoorlijke dekking heeft, hebben ze deze informatie blijkbaar al van een vorige versie?

  Ben erg benieuwd naar de API die hiervoor hoogstwaarschijnlijk wel gaat komen. Ik verwacht sowieso nog wel een API voor Google Maps Mobile.

  Wat zou Yahoo met z'n Fireeagle hier tegenover gaan zetten?

  geplaatst op
 • Zowel in Amsterdam als Almere krijg ik "Uw huidige locatie is momenteel niet beschikbaar" heb toch echt connectie met Vodafone en GPS is uit.

  geplaatst op
 • @Raimo,
  Bijna alle iPhones in NL hebben installer, een programmaatje dat andere programma's voor je kan installeren. Navizon is één van die programma's en zegt te werken met wifi en met masten. Werkt bij mij thuis niet, maar op andere plekken weer wel.

  geplaatst op
 • @Gijsbregt

  Bedankt. Als je een programma kan installeren dan begrijp ik het weer.

  @Gvenk, is dat nou toeval dat zij daar zo NIET OPEN over doen??

  geplaatst op
 • Jaiku werkte toch ook al op deze manier? Is dit een van de redenen dat ze Jaiku gekocht hebben? Jaiku was al bezig met de doorontwikkeling van hun technologie voor andere platformen dan alleen S60, misschien hebben ze die gewoon direct geintegreerd in Maps.

  geplaatst op
 • @Raimo je bedoelt dat Google hier niet open over doet? Tja, geen idee. In bepaalde dingen zijn ze niet zo open helaas :(

  @Yme dat zou idd heel goed kunnen, gewoon de Jaiku data gebruiken.

  geplaatst op
 • @Yme de Jaiku data.. Ja das een goeie.

  geplaatst op
 • Werkt perfect hier op een HTC Touch (waar standaard geen GPS op zit). Niet helemaal real-time natuurlijk maar wel een redelijk accurate update om de zoveel seconden.

  geplaatst op
 • hmmm werkt perfect op de Palm Treo ...
  :-/
  bedankt Roeland voor je helder uiteenzetting !

  GB

  geplaatst op
 • Dit gebeurt al jaren in callcenters van 112 nederland.

  Ook medical callcenters gebruiken het.

  In de US gebruikt de brandweer om tijdens de melding reeds rijdende te zijn.

  geplaatst op
 • Hier wordt gespeculeerd dat Google misschien toch deals heeft gesloten met een aantal Telcos.

  geplaatst op
 • @Jasper. Die informatie komt dan van de telco's en dat is nou net niet het geval hier. En daarom dus revolutionair

  geplaatst op
 • Hoe lang zal het duren voordat iemand hiermee olllo na heeft gemaakt? Mijn gevoel zegt dat namelijk dat google deze info wel (op korte termijn) gratis aan gaat bieden.

  Op sommige locaties (zoals bij me thuis) vind google me niet. Zou handig zijn als ik ze een handje zou kunnen helpen door mezelf gewoon te pinpointen op de kaart en dat terug zou sturen.

  geplaatst op
 • @Jasper,

  Naar mijn weten gebeurt dit nog niet bij 112, maar moeten operators dit van de overheid mogelijk maken(ofzo). Ik dacht zelf dat het 2007 of 2008 is dat LBS moet werken. Iemand de details?

  geplaatst op
 • All, ik heb het geinstalleerd op mijn HTC TynC II en weet nu eindelijk weer waarom ik dit apparaat heb. Het is geweldig!!!

  Zonder de ingebouwde GPS toont ie toch razendsnel (door oa HSDPA) de satellietbeelden maar zit er wel zo'n vijfhonderd meter naast.

  Als ik vervolgens GPS aanschakel, vind ie vrij vlot m'n locatie en wandel ik met satellietbeelden door de straat. Ik ben helemaal blij.

  Het enige dat ik nu (op relatief korte termijn) wel zou willen is een ingebouwd kompas, zodat de kaart altijd keurig samenvalt met de werkelijkheid.

  (en daarna wil ik graag een bird view zodra ik m'n toestel optil, maar daar wil ik nog wel even op wachten ;).

  geplaatst op
 • Ziet er even goed uit zeg! In Kockengen met relatief slechte dekking zet hij me (binnenshuis) pakweg 500m teveel naar het westen maar ook de supermarkt weet de nieuwe Google Maps te vinden! En ik was net aan het kijken naar een nieuwe tomtom-achtige voor het incidentele gebruik... laat ik dit eens in de praktijk gaan bekijken!

  geplaatst op
 • Ik snap er geen biet van; Vandaag opnieuw geprobeerd op de route A'dam, Almere en het weekend ook in Friesland. In alle gevallen kon de locatie niet worden weergegeven zonder GPS.

  Overigens zit er ook een (nog) disabled menu item "Verkeer weergeven" in. Iemand op dat vlak al wat nieuws gehoord?

  geplaatst op
 • lol, minority report komt steeds dichter bij!
  nu alleen nog adwords advertenties bij zoekresultaten

  geplaatst op
 • @Jon: Het fijne zou zijn als de mobiele browser een functie bevat waardoor de server GPS en/of GSM masten kan opvragen (mits je daar toestemming voor vraagt). Dan kunnen alle partijen jou helpen. Niet alleen Google met advertenties, maar Hyves om te laten zien waar je vrienden zijn, Funda waar huizen te koop zijn in jouw smaak, of je vakantiemerk die mooie uitzichten laat zien die jij mooi vindt.

  En de kaart is daarbij natuurlijk continue als achtergrond aanwezig maar pls geen ads.

  geplaatst op
 • @Erwin,

  Theoretisch is een browser ook een applicatie. Dus moet kunnen. Opera zou dit kunnen doen. Hoogstwaarschijnlijk heb je dan sites die de Opera location service ondersteunen. Ook Google kan dit in de browser voor Android verwerken.

  geplaatst op
 • @Raimo, niet theoretisch maar ook praktisch is een browser een applicatie :)

  Het is slechts een kwesties van tijd is voordat deze mogelijkheid standaard in elke mobiele browsers zit. Ik schreef (kopje de toekomst) er begin dit jaar al over toen de discussie over bluecasting zo oplaaide.

  Er komen steeds meer mogelijkheden om door je omgeving heen te browsen. Elke technologie heeft z'n voor en z'n nadelen. CellId, bluetooth, QR codes, GPS ... allemaal maken het mogelijk om context gerelateerde informatie of diensten te consumeren.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.