Google Maps Mobile: Nu locatiebepaling zonder GPS

30 november 2007, 08:26

Afgelopen week heeft Google redelijk onopgemerkt toch wel iets heel groots gedaan met hun mobiele Google Maps applicatie. In deze versie kan je jouw positie namelijk bepalen zonder gebruik van GPS. Google noemt dit “My Location”.

Google doet dit aan de hand van de locatie van de GSM masten. Elke GSM mast heeft een eigen ID (cell-id). Vanuit een applicatie op een mobiele telefoon zijn deze Cell Ids te lezen. Op nog niet geheel duidelijke wijze verzamelt Google in eigen beheer de locaties van deze GSM masten.

Steve Lee(Product Manager Google Maps Mobile) omschrijft het als volgt:

” The technology was developed within Google and it uses mobile towers to approximate location. Mobile towers are placed by operators throughout an area to provide coverage for their users. Each of these towers has its own individual coverage area, usually split into three nonoverlapping sections known as “cells.” These cells come with identification numbers, but no location information. Google takes geo-contextual information and associates this information with the cell at that location to develop a database of cell locations. With this information, Google uses various algorithms to approximate a user’s handset location relative to the cells nearest to him or her. The accuracy of this information depends on how big an individual cell is.”

Deze constant groeiende database van Cell-id locatie informatie is van enorm grote waarde. Denk bijvoorbeeld hoe straks andere applicaties de Google database zouden kunnen aanspreken om de locatie van Cell-Ids te achterhalen. Denk aan Social Networks, Buddyfinders, Games etc. Hoogstwaarschijnlijk wordt deze database alleen opengesteld voor applicaties die op Android draaien. Het OS dat google onlangs heeft bekend gemaakt. Voor de privacy issues daaromheen komt ook nog wel een oplossing.

Deze location requests werken niet als je als consument via een mobiele website een dienst benaderd. M.a.w. locatie bewuste websites zijn nog steeds het terrein van de operator. Hier heeft KPN afgelopen jaar mee geexperimenteerd onder de noemer “in de buurt”.

Ik verwacht dat Google in de volgende upgrade een Login optie en MyMaps toe gaat voegen.

Hieronder screenshot die de nauwkeurigheid van de applicatie laat zien. In het midden van de cirkel wordt ik door Google gepositioneerd. In werkelijkheid ben ik daar waar Mobminds wordt aangegeven. Niet slecht 😉

Ik ben werkelijk enorm onder de indruk hoe slim en relatief goedkoop Google zo een enorme toegevoegde waard creërt.

Trouwens de app is te downloaden door met je mobiele browser naar http://www.google.com/gmm te surfen.

Raimo (1973), getrouwd en vader van twee dochters en was vóor internet- en UMTS hypes al actief in mobiel. Raimo heeft gewerkt voor Nokia Networks, Nokia Mobile Phones en KPN. Altijd in rollen die gericht waren op innovatie, marketing en sales. Door de jaren heen een sterke visie ontwikkeld over mobiel. Raimo is creatief, strategisch probleemoplossend, gevoelsmens en werkt sterk intuitief. Raimo is partner in SPRXmobile. Hiernaast is Raimo oprichter van Mobile Monday Amsterdam ( www.mobilemonday.nl, 1300+ leden), een netwerkevent voor mobilistas in Nederland. Hij spreekt verder graag over The Mobile Life. Voor meer informatie zie links hieronder: SPRXmobile, Twitter, Del.icio.us, Flickr, , , Email me: info [at] mobminds.com, IM/Gtalk: raimovanderklein [at] gmail.com,

Categorie
Tags

37 Reacties

  Raimo

  @neoMagic, eens. Hoe denk je da Navizon heeft gereageerd op dit nieuws?


  30 november 2007 om 09:10
  Kjeld Kahn

  Ik ben ook zeer onder indruk en hoop dat deze database van Google ook toegankelijk wordt voor mobile developers zoals ik. Dan zouden we eindelijk af zijn van dat gemeuk van de telco’s om plaats te bepalen. Super vet dit. Marc (Fonteijn) en ik hebben al vaak gepraat om dit soort data eens zelf te gaan samenstellen en voor iedreen bruikbaar te maken. Maar dit zou beter zijn.


  30 november 2007 om 09:13
  Gijsbregt

  @Raimo,

  Werktie ook op de iPhone? Navizon namelijk wel.


  30 november 2007 om 09:14
  neoMagic

  @Raimo: ik heb geen reactie gehoord/gelezen/gezien, maar ik vermoed dat er geen feeststemming heerst @ Navizon… :-/

  @Gijsbregt: ben ik ook wel benieuwd naar, waarschijnlijk wordt-ie gepusht met de volgende firmware update??


  30 november 2007 om 09:22
  CB

  dit kan al enige tijd. leuk voor plaatsen waar je door veel masten bediend wordt, minder leuk als je maar door weinig masten bediend wordt. zo heb ik T Mobile Home Zone en ik heb gemerkt (je krijgt een riedeltje als je via je home cell belt) dat mijn home zone een gebied omvat met een straal van minimaal 10 kilometer waarbij niet eens mijn huis maar een mast het centrum van de zone is. dit werkt dus alleen in stedelijke gebieden, daarbuiten heb je er niet veel aan.


  30 november 2007 om 09:26
  Raimo

  @Gijsbregt,

  Wellicht bij een nieuwe upgrade van de iPhone.

  Ben trouwens wel erg benieuwd hoe Navizon op de iPhone werkt. Via de wifi/hotspot locator?

  Ik snap niet hoe zij via de browser bij de Cell-id komen. Je kan toch geen software installeren op de iPhone?


  30 november 2007 om 09:29
  CB

  ik heb het gedownload en getest met mijn home zone, volgens google maps zit ik in een straal van 5000 m rond aix en provence in frankrijk terwijl ik toch heus thuis in nederland zit en mijn telefoon in mijn hand hou!


  30 november 2007 om 09:32
  Raimo

  @CB, haha


  30 november 2007 om 09:34
  Braggus

  Dit werkt echt goed. Ik heb het gedownload met mijn Sony Ericsson K800i en het werkt echt.

  Thanx,

  Braggus


  30 november 2007 om 09:48
  Reinout

  Ik heb ook een K800i en bij mij zegt ie onder ‘Help’ dat de functie niet beschikbaar is voor mijn ‘mobiele apparaat’… raar!


  30 november 2007 om 10:14
  Rick

  Bij mij werkt het nog niet optimaal: ik krijg de melding dat mijn locatie niet kan worden bepaald.

  Een andere mooie optie is dat verkeer nu zichtbaar is. Hier in Nederland werkt het nog niet, maar als je in de VS kijkt zie je direct waar het vast staat. Mooi!


  30 november 2007 om 10:43
  media

  Ook bij mij werkt het nog niet helemaal. Heb het geinstalleerd op een Nokia N95 maar vooralsnog is mijn locatie nog niet herkend.

  Wel heb ik sinds vandaag problemen met mogelijkheid om gemiste/laatste telefoontjes terug te halen!? Toeval of heeft dit te maken met het enige dat is gewijzigd sinds gisteren, ie installatie van google maps.


  30 november 2007 om 11:00
  Peter Bonjernoor

  Mijn Samsung D900 bevindt zich volgens Google in Woerden, terwijl ikzelf toch echt in het centrum van Utrecht zit…


  30 november 2007 om 11:09
  Raimo

  @Roelandp,

  Goed commentaar. Ze hebben geen afspraken met de Telcos hierover. Die kan je uitsluiten..

  Tja.. die Google toch.. Laten we maar hopen dat ze niet “evil” zijn..


  30 november 2007 om 11:35
  Raimo

  @Marco Derksen

  Screenshot is van mijn N95. Werkt dus prima. Heeft het misschien iets met Arnhem te maken? 😉

  Heb je de GPS functie uit staan?


  30 november 2007 om 11:37
  neoMagic

  Nog een aanvulling op mijn vorige reactie: Navizon onderscheidt zich nog wel van de techniek die Google gebruikt doordat ze naast het “middelpunt-van-de-gsm-cell-bepaling” ook een database hebben met wireless networks die dankzij de community up-to-date gehouden wordt. En dat is natuurlijk nog veel nauwkeuriger!


  30 november 2007 om 11:57
  Bert

  Even terzijde: Wel een supergave presentatie!


  30 november 2007 om 12:13
  evroekel

  Zowel in Amsterdam als Almere krijg ik “Uw huidige locatie is momenteel niet beschikbaar” heb toch echt connectie met Vodafone en GPS is uit.


  30 november 2007 om 13:13
  Gijsbregt

  @Raimo,

  Bijna alle iPhones in NL hebben installer, een programmaatje dat andere programma’s voor je kan installeren. Navizon is één van die programma’s en zegt te werken met wifi en met masten. Werkt bij mij thuis niet, maar op andere plekken weer wel.


  30 november 2007 om 13:50
  Raimo

  @Gijsbregt

  Bedankt. Als je een programma kan installeren dan begrijp ik het weer.

  @Gvenk, is dat nou toeval dat zij daar zo NIET OPEN over doen??


  30 november 2007 om 13:55
  Yme Bosma

  Jaiku werkte toch ook al op deze manier? Is dit een van de redenen dat ze Jaiku gekocht hebben? Jaiku was al bezig met de doorontwikkeling van hun technologie voor andere platformen dan alleen S60, misschien hebben ze die gewoon direct geintegreerd in Maps.


  30 november 2007 om 14:50
  Gerard van Enk

  @Raimo je bedoelt dat Google hier niet open over doet? Tja, geen idee. In bepaalde dingen zijn ze niet zo open helaas 🙁

  @Yme dat zou idd heel goed kunnen, gewoon de Jaiku data gebruiken.


  30 november 2007 om 15:06
  Raimo

  @Yme de Jaiku data.. Ja das een goeie.


  30 november 2007 om 15:15
  Sven

  Werkt perfect hier op een HTC Touch (waar standaard geen GPS op zit). Niet helemaal real-time natuurlijk maar wel een redelijk accurate update om de zoveel seconden.


  30 november 2007 om 16:39
  Godfried

  hmmm werkt perfect op de Palm Treo …

  :-/

  bedankt Roeland voor je helder uiteenzetting !

  GB


  30 november 2007 om 21:07
  Jasper van Weerd

  Dit gebeurt al jaren in callcenters van 112 nederland.

  Ook medical callcenters gebruiken het.

  In de US gebruikt de brandweer om tijdens de melding reeds rijdende te zijn.


  30 november 2007 om 22:38
  Kjeld Kahn

  @Jasper. Die informatie komt dan van de telco’s en dat is nou net niet het geval hier. En daarom dus revolutionair


  1 december 2007 om 10:59
  Raimo

  @Jasper,

  Naar mijn weten gebeurt dit nog niet bij 112, maar moeten operators dit van de overheid mogelijk maken(ofzo). Ik dacht zelf dat het 2007 of 2008 is dat LBS moet werken. Iemand de details?


  1 december 2007 om 11:44
  ErwinVanLun

  All, ik heb het geinstalleerd op mijn HTC TynC II en weet nu eindelijk weer waarom ik dit apparaat heb. Het is geweldig!!!

  Zonder de ingebouwde GPS toont ie toch razendsnel (door oa HSDPA) de satellietbeelden maar zit er wel zo’n vijfhonderd meter naast.

  Als ik vervolgens GPS aanschakel, vind ie vrij vlot m’n locatie en wandel ik met satellietbeelden door de straat. Ik ben helemaal blij.

  Het enige dat ik nu (op relatief korte termijn) wel zou willen is een ingebouwd kompas, zodat de kaart altijd keurig samenvalt met de werkelijkheid.

  (en daarna wil ik graag een bird view zodra ik m’n toestel optil, maar daar wil ik nog wel even op wachten ;).


  1 december 2007 om 16:31
  joostboers

  Ziet er even goed uit zeg! In Kockengen met relatief slechte dekking zet hij me (binnenshuis) pakweg 500m teveel naar het westen maar ook de supermarkt weet de nieuwe Google Maps te vinden! En ik was net aan het kijken naar een nieuwe tomtom-achtige voor het incidentele gebruik… laat ik dit eens in de praktijk gaan bekijken!


  3 december 2007 om 17:10
  evroekel

  Ik snap er geen biet van; Vandaag opnieuw geprobeerd op de route A’dam, Almere en het weekend ook in Friesland. In alle gevallen kon de locatie niet worden weergegeven zonder GPS.

  Overigens zit er ook een (nog) disabled menu item “Verkeer weergeven” in. Iemand op dat vlak al wat nieuws gehoord?


  3 december 2007 om 17:15
  Jon

  lol, minority report komt steeds dichter bij!

  nu alleen nog adwords advertenties bij zoekresultaten


  4 december 2007 om 18:49
  ErwinVanLun

  @Jon: Het fijne zou zijn als de mobiele browser een functie bevat waardoor de server GPS en/of GSM masten kan opvragen (mits je daar toestemming voor vraagt). Dan kunnen alle partijen jou helpen. Niet alleen Google met advertenties, maar Hyves om te laten zien waar je vrienden zijn, Funda waar huizen te koop zijn in jouw smaak, of je vakantiemerk die mooie uitzichten laat zien die jij mooi vindt.

  En de kaart is daarbij natuurlijk continue als achtergrond aanwezig maar pls geen ads.


  5 december 2007 om 07:00
  Raimo

  @Erwin,

  Theoretisch is een browser ook een applicatie. Dus moet kunnen. Opera zou dit kunnen doen. Hoogstwaarschijnlijk heb je dan sites die de Opera location service ondersteunen. Ook Google kan dit in de browser voor Android verwerken.


  5 december 2007 om 07:29

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!