Google levert meeste bezoekers

7 april 2004, 19:00

Al eerder melden we dat Google nog steeds de meest gebruikte zoekmachine in de VS is. Deze cijfers zijn echter gebaseerd op een steekproef van Nielsen//Netratings waarbij aan de deelnemers van het onderzoek is gevraagd welke zoekmachines zij gebruiken. Voor marketeers is het echter interessanter om te kijken naar het aantal bezoekers (referrals) dat via een zoekmachine naar de website komt. Deze week maakte WebsideStory deze cijfers bekend voor Google, Yahoo! en MSN.

Het onderzoek van WebsideStory is gebaseerd op een steekproef van 25 miljoen unieke internetgebruikers in de VS waarvan het surfgedrag is geregistreerd op 23 maart 2004.

Zoals verwacht levert Google de meeste bezoekers (40,9%) gevolgd door Yahoo! (27,4%) en MSN (19,6%). Google blijft de laatste jaren in de VS vooral marktaandeel pakken van Yahoo! terwijl MSN een langzame maar gestage groei laat zien.

Daarbij moeten we wel opmerken dat de VS het sterkste land is voor Yahoo! Als we mondiaal gaan kijken dan zijn de cijfers voor Yahoo! nog dramatischer. In Duitsland bijvoorbeeld komt 80% van de bezoekers via Google, 5,6% via Yahoo! en 3,5% via MSN. In Nederland is het aandeel Yahoo! waarschijnlijk nog lager.

Zoekmachine referrals in de VS (WebsideStory, Maart 2004)

Combineren we deze cijfers met de eerder genoemde gebruikcijfers dan komen we tot een interessante conclusie en dat is dat de kwaliteit van de Google- en Yahoo-gebruikers beduidend hoger ligt dan de kwaliteit van de MSN-gebruikers. De 29,6% MSN-gebruikers resulteren slechts in 19,6% bezoekers via MSN (ratio 66,0%). Opnieuw wint Google overigens van Yahoo! met resp. een ratio van 103,9% tegen 90,2%.

Zoekmachine gebruik vs referrals in de VS

(1) Nielsen//Netratings, Januari 2004; (2) WebsideStory, Maart 2004

Bronnen:

http://www.websidestory.com/

http://www.emarketer.com/

http://www.mediapost.com/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!