Google lanceert Blogsearch

14 september 2005, 05:15

Twee en een half jaar na de aankoop van Pyra Labs introduceert Google, als één van de eerste grote zoekmachines, een gespecialiseerde blog en feed zoekfunctie. De nieuwe service van Google (vanzelfsprekend nog in beta) is beschikbaar via google.com/blogsearch.

Volgens het artikel bij Search Engine Watch beperkt Google zich tot de content die via RSS-feeds beschikbaar is. Eventuele aanvullende content die beschikbaar is op de site wordt niet geindexeerd bij Google’s blogsearch. Zou het Google lukken Technorati, de nummer 1 in blogsearch, van de troon te stoten?

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

10 Reacties

  Arnoud

  Technorati wordt steeds slechter dus het zal niet lang meer duren tot ze van de troon worden gestoten. Maar Google zal dat op deze manier niet lukken. De kracht van rss-/blogzoekmachines zit o.a. in “het resultaat op basis van actualiteit” en niet op basis van relevantie. Google Blogsearch laat wel zien wanneer een bericht is geplaatst, maar het laatst gepubliceerde bericht staat niet bovenaan.


  14 september 2005 om 05:50
  Ayalon Blog

  In een eerste oogopslag lijkt alles er goed uit te zien. Waar je bij veel sites je moet aanmelden of je ze moet “pingen” sta er bij google meteen al een mooie historie in, die door de zoekrobot netjes wordt bijgewerkt.

  Met een straks blogsearch toevoeging aan de “Personalized Home” site lijkt google weer een grote stap in de richting van een mooie nieuwe gebruiksvriendelijke site.

  @Arnoud: Google heeft blijkbaar standaard gekozen voor relevantie, rechtsboven kan je overigens gewoon ook op datum selecteren.


  14 september 2005 om 06:20
  Ayalon Blog

  Het lijkt erop dat sites die een aangepaste feed hebben of een redirect feed (.htaccess naar feedburner bv) niet allemaal correct in de lijst terecht zijn gekomen.. Blogmania stuurt rechtstreeks, jullie redirecten. Zou dus even kijken naar je manier van doorsturen naar feedburner, misschien dat daar een foutje inzit.


  14 september 2005 om 06:44
  Ayalon Blog

  @janm: Let even op wat google doet met de redirect van de marketingfacts server, helemaal niets dus. Ik kan ook gewoon de feed uitlezen die Marco doorstuurt aan Feedburner, via de blogsearch van google.


  14 september 2005 om 06:58
  Karel

  Bij de start van Feeder.nl werd onze spider door Feedburner niet toegelaten. Feedburner-feeds waren dus niet doorzoekbaar via Feeder. Het is nooit helemaal duidelijk geweest of dat opzet of pech was, het is destijds in elk geval na wat heen-en-weer gemail opgelost. Misschien dat Feedburner bang is voor Google-spinnetjes? 🙂


  14 september 2005 om 07:41
  Arnoud

  @Ayalon: Je hebt gelijk, ik zal volgende keer beter kijken, sorteren op datum was me helemaal niet opgevallen. Blijft het wel vreemd dat dit niet de voorkeursoptie is.


  14 september 2005 om 12:18
  Nils Rooijmans

  Kunnen Feedo en Google blogsearch iets van elkaar leren?


  14 september 2005 om 12:58
  Ayalon Blog

  @Nils: Denk dat de vergelijking tussen feedo en google vooral ligt in de “Personalized Home” site van google en niet in de searchengine.

  Overigens begrijp ik op dit moment het gebruik van de verschillende “rss” initiatieven niet helemaal. Iedereen zet de mooiste zoekmachines en site overzichten inelkaar, terwijl er volgens mij met een rss-feed veel meer te doen is op de achtergrond dan een mooie overzichtpagina en indexgids. Wie zit er op dit moment te wachten op 10 nieuwe ongeveer dezelfde sites in een week? Feedo ziet er goed uit, maar werkt nog niet lekker. Welke kant ilse opwilt met blogsearch, feedo, startpagina en ilse-engine is ook niet helemaal begrijpelijk. Google zet een mooi produkt neer, waar ze vast in de toekomst nog veel meer mee kunnen doen. Een blog DMOZ? Een Gmail notificatiedienst etc etc..


  14 september 2005 om 13:16
  Tobias

  Geen enkele weblog die ik in eigen beheer heb, en maar enkele weblogs die ik bezoek worden door blogsearch van Google gevonden. En dat terwijl al deze pagina’s RSS ondersteunen.


  14 september 2005 om 17:33

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!