Google kondigt Chrome besturingssysteem aan

Google kondigt Chrome besturingssysteem aan

{title}

Google meldt het weliswaar tussen neus en lippen op de Google Blog, maar de aankondiging van een eigen besturingssysteem van Google zou wel eens hét digitale nieuws van het jaar kunnen zijn. Google Chrome OS is een open-source, licht gewicht besturingssysteem dat compleet leunt op het idee van webapplicaties draaien binnen de browser en gaat dus verder waar Chrome ophoudt. Zelfs van het zwaardere werk zoals photo editors en code editors beginnen langzaam al online versies te ontstaan.

Of zoals Google het natuurlijk het liefst zal zien: documenten schrijven in Google Docs, e-mailen in Gmail, foto’s beheren in Google Picasa, nieuws lezen in Google Reader en natuurlijk zoeken met Google Search. En dat allemaal vanuit de browser met online applicaties, die overigens bijna allemaal ook al in offline-modus bruikbaar zijn. Living in the cloud dus.

De vergelijking met Android is al snel gemaakt, maar volgens Google richt Chrome OS zich op de markt van netbooks en volwaardige desktops. Het besturingssysteem zal in de 2e helft van 2010 beschikbaar worden. Heeft Microsoft iets te vrezen? Zeg het maar.


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • "Heeft Microsoft iets te vrezen? Zeg het maar."

  Das een retorische vraag. Want in ieder geval 'iets' te vrezen. Android wordt al op Asus- en Samsung? netbooks gezet. Wie wil er nog Windows over een paar jaar?

  Oh, wacht. Mijn pc loopt vast. Even opnieuw opstarten. Kan ik tussendoor de was ophangen en koffie zetten.

  geplaatst op
 • Dit wordt echt wat, maar dat Windows tenonder gaat moet ik nog zien. Microsoft is te groot, te ver doorgedrongen bij bedrijven. Maar we kunnen hopen.

  geplaatst op
 • Is dit besturing systeem trouwens gratis ?
  Ik denk wel dat het een opluchting zal zijn voor mijn oudere laptop en gezien het feit dat alle virusen worden gescheven voor Windows.

  geplaatst op
 • @Madbello: Ja, uiteraard gratis.

  Maar tegen die tijd worden er natuurlijk ook virussen geschreven voor Chrome-OS.

  geplaatst op
 • Er werd al jaren gespeculeerd over een Google OS. Vooral in het begin dachten velen dat Google een revolutionaire OS vanaf scratch zou kunnen schrijven. Echter bleek dit steeds minder haalbaar en werd steeds meer geweken naar een Google Distro van *nix. Echter zou dit niet al te veel voordelen bieden t.o.v. andere distro's. Ook daalde het vertrouwen in Google. Het lanceren van vele projecten zonder grote succes leidde er toe dat Google werd gezien als een goede zoekmachine met wat experimentele projecten.

  Hele verhaal van "thin clients" (ook wel dumb terminals genoemd) is oud. Het Google OS concept is eigenlijk dat we weer terug gaan naar Mainframe-model. In het verleden is gebleken dat dit model voor zeer specifieke doelen uiterst geschikt is maar voor algemeen gebruik ongeschikt. Het is dan ook de vraag wat Google echt anders heeft bedacht om dit tot een succes te maken.

  Vooral in combinatie met Native Client project om x86 native code in web applicaties uit te voeren is interessant: http://code.google.com/p/nativeclient/

  Naturlijk is MS ook bezig met dergelijke projecten: http://research.microsoft.com/en-us/news/features/gazelle-062909.aspx

  Ook zijn er geruchten dat Apple ook bezig is met een Thin Client OS X: http://forums.macnn.com/89/macnn-lounge/241014/apple-thin-client-rumors/

  geplaatst op
 • @Yusuf: Hahaha, die geruchten over dat thin client OS van Apple is prachtig. Heb je die jaartallen gezien? 2005? Ik denk dat dat thin client OS intussen allang uit is, en op een zekere telefoon draait. =]

  Ik ben het wel eens met je punt over Thin Clients. Misschien verschillen we van mening over hoe breed het toepasbaar is als "algemeen systeem" -- jij en ik zullen er misschien niet aan willen, maar voor tante Truusje van om de hoek is het ideaal. Geen onderhoud, en de kleinkids kunnen het spul niet vernachelen met allerlei schattige downloads ("ja, dat is voor MSN!").

  Het zal hoe dan ook wel een Linux aan de onderkant blijven, trouwens. Net als bijvoorbeeld een Jolicloud.

  geplaatst op
 • @max R Natuurlijk heb de jaartallen gezien. Is maar aan te geven hoe lang dit soort discussies al gevoerd worden. Had je daar bij eerder stil gestaan?

  Ik beweer nergens dat het niet ideaal is voor tante Truus. Ik geef alleen maar aan dat Google Chrome OS wel iets moet bedenken om het daadwerkelijk nuttig te maken. Vergeet niet wat voor mogelijkheden fat clients and desktop toepassing de komende jaren zullen brengen, dat tante Truusje ook heel graag zou willen gebruiken.

  geplaatst op
 • @Yusuf Dat punt begreep ik ook wel. Alleen zie ik Apple daar niet zo heel snel in meegaan, afgezien van wat nu de iPhone is. Grappig dat die discussie dus al 4 jaar geleden liep.

  En wat betreft tante Truus... Ik denk dat die allang blij is als ze een beetje kan Hyven met de familie en een fotootje kan uploaden. Een flinke groep mensen heeft helemaal niet van die uitgebreide wensen.

  geplaatst op
 • Erg interessant! En we bevinden ons in een hele andere situatie dan voorheen. Steeds meer toepassingen zijn prima via de browser te bedienen.

  geplaatst op
 • It's not so easy to make a nice essays written, first of all if you are intent. I consult you to find buy]http://www.qualityessay.com"]buy essay[/url] and to be void from doubt that your work will be done by writing service

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.