Google gaat OpenOffice helpen

2 november 2005, 21:00

Google gaat OpenOffice helpenGoogle gaat mensen aantrekken om OpenOffice te verbeteren.

OpenOffice zou moeten concurreren met Microsoft Office maar kampt met problemen. Vooral de grote hoeveelheid geheugen die het nodig heeft en de grootte van de download (80MB) zijn een probleem. Google gaat nu dus helpen deze problemen op te lossen. Deze ontwikkeling volgt op de aankondiging begin oktober dat Google en Sun gaan samenwerken.

Maar is dit nou serieuze concurrentie voor MS Office?

Zelf heb ik laatst om te testen eens het onlangs gelanceerde OpenOffice 2.0 gedownload. Ik moet zeggen dat het een prima pakket lijkt. Veel gehoorde klacht dat het niet compatibel met MS Office zou zijn kan ik niet onderschrijven. Ik heb een aantal documenten, sheets en presentaties van het ene programma in het andere geopend en dat ging prima. Ik heb zelfs geen kleine lay-out verschillen kunnen ontdekken. In feite kan het pakket het zelfde als dat van MS. (Op deze opmerking krijg ik vast commentaar)

Maar ja, na eventjes een half uurtje testen ben ik toch weer terug bij het vertrouwde Microsoft Office. Te lui om aan andere icoontjes voor de zelfde functionaliteit te wennen.

En dat is het grootste probbleem voor OpenOffice. MS Office is zo ontzettend ingeburgerd dat men niet zomaar overstapt, ook als de concurrent gratis is. Wellicht kunnen ze proberen marktaandeel te veroveren in landen die nog achterlopen op computergebied. Daar zal MS Office nog veel minder ingeburgerd zijn. In westerse landen geef ik ze weinig kans.

Marketeer voor betekenisvolle bedrijven.

Categorie
Tags

9 Reacties

  ralphbom

  Ik ben van mening dat er een goede tegenhanger moet komen van MS Office. Ik denk dat OpenOffice (tijdje terug gedurende 1 maand uitgeprobeerd) kan concurrren, als ze de puntjes op de i zetten. Toendertijd vooral ervaren dat de meeste mensen zo gewend zijn aan MS Office, dat ze daar de lat, wensen en eisen leggen. OpenOffice heeft een soortgelijke, maar niet dezelfde opzet, waardoor vergelijken kan tegenvallen.


  2 november 2005 om 21:19
  Remi

  @ Ralph,

  Hoe lang geleden heb jij OpenOffice geprobeerd? Als ik het persbericht van 20 oktober mag geloven is versie 2.0 een stuk beter dan die ervoor. Maar ik heb nooit eerdere versies getest.

  Je geeft trouwens zelf al aan dat je na een maandje weer terugging naar MS Office, waarom?

  En inderdaad, gezonde concurrentie kan natuurlijk in geen enkele branche kwaad.


  2 november 2005 om 21:46
  media

  Een probleem waar wij interactieve marketing ’techneuten’ ook wel eens mee worstelen Anders 😉


  2 november 2005 om 22:03
  René Zonneveld

  Ik begrijp niet zo goed waar jullie het over hebben, eerlijk gezegd. Ik ben absoluut geen techneut, maar gebruik nu al een paar jaar OpenOffice. Probleem is alleen dat MS Office ‘meer’ kan en dat is lastig als ik Word-documenten van anderen krijg waar bijvoorbeeld macro’s in staan of van die ellendige correctie-zooi.

  Begrippen als ‘vrij’ en ‘kennis ligt bij de gebruiker’ is typische kenners-taal. Het enige dat iedereen begrijpt is ‘gratis’. Als om te beginnen de overheden, scholen en gesubsidieerde instituten verplicht worden om OO te gebruiken gaat de acceptatie een stuk sneller… Het is toch belachelijk dat daar nog steeds het veel te dure MS wordt gebruikt? Ideologie? Geld!

  @Anders: 2.0 is te nieuw. Hadden ze nog mee moeten wachten. De oudere versies (1.1.5. geloof ik) zijn voorzien van een onberispelijke Nederlandstalige begeleiding.


  3 november 2005 om 01:34
  Michel

  Open Office heb ik een jaar (of meer gelden) uitgeprobeerd en toen viel het erg tegen qua stabiliteit, snelheid en mogelijkheden. Met de neuwe versies is dit echter allemaal verholpen en ik gebruik alleen nog maar Office. Het bevalt prima, moderne nieuwe software die het prima doet en gratis is. Ik ben nog geen problemen tegengekomen en er zitten zelfs functionaliteten in die juist handiger en beter zijn dan M$ Office. PDF’s aanmaken bijvoorbeeld. Ik ben geen zware gebruiker en kan het pakket dan ook zeker iedereen aanraden de geen zware gebruiker is.


  3 november 2005 om 10:44
  Stefan

  Veel technology bedrijven zijn ten onder gegaan doorzich op vreemde markten te begeven. Ik voorzie hetzelfde lot voor Google. Laten ze zich beperken tot het maken en marketen van een goede zoekmachine.


  9 november 2005 om 09:29
  Spike

  @stefan

  De toekomst ligt in het webbased aanbieden van applicaties/diensten. De markt waar Google nu ook in zit met zijn zoekmachine. Eerst zal Google zich op deze wijze in de Office markt begeven en zijn naam daar ook vestigen, dit zal dan een eerste stap kunnen zijn van een toekomstig webbased Office pakket. Vervolgens een webbased besturingssysteem ;).

  En je hebt als gebruiker alleen nog een internetverbinding nodig om alles te doen wat je normaal gewend was met je zware lokaal draaiende geheugen vretende pakketten.


  9 november 2005 om 10:05
  Jack van Hoof

  Mee eens, Spike.

  Waar het naar mijn mening om zal gaan is de wijze waarop Open Office door Google beschikbaar gesteld gaat worden. Denk aan AJAX, denk aan webbased, denk aan thin client, denk aan Gmail, denk aan gepersonaliseerde search results op basis van content awareness (en wat daarmee te verdienen valt). Ik geloof dat Google dit jaar nog met een webbased Office gaat komen die dezelfde user-experience geeft als een lokale applicatie. En ik denk dat Microsoft volgend jaar met een beta komt van een (betaald) alternatief. Tientallen miljoenen gebruikers die heel weinig betalen voor gebruikstikken levert veel meer op dat de fysieke distributie (en hacks) van cd-tjes waar alle tussenliggende lagen aan moeten verdienen. Dat is waar de wereld heen gaat (we zien het al met email) en waar o.a. de steeds breder beschikbare goedkope breedband verbindingen (ik heb al 12 Mbps) en ontwikkelingen als AJAX en SOAP dik bij helpen.


  17 februari 2006 om 09:48
  Bart Dragtsma

  Ik gebruik een Apple iMac OSX 10.4.5 (Tiger) en heb geprobeerd een keuze te maken met Open Office als vervanger voor MS Office 2004.

  Mijn probleem is:

  welke keuze is de juiste en

  hoe kan ik een geschikte versie downloaden?

  Ik ben geen zware gebruiker en kan volstaan met goede verbindingen met Word gebruikers.

  Dank bij voorbaat

  Bart Dragtsma


  21 maart 2006 om 15:30

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!