Goochelt NationaleVacaturebank met de cijfers?

11 januari 2005, 00:23

“Kies uit 20.000 vacatures”, kopte gisterochtend de advertentie in de Metro, gevolgd door de opmerking “vandaag meer dan 20.000 vacatures online!”. Nieuwsgierig naar de stand van zaken in de vacature-oorlog bezocht ik de site van de NationaleVacaturebank.nl, alwaar pijnlijk duidelijk werd dat er aanzienlijk minder advertenties op stonden: 19.424.

advertentie in Metro

Boven: advertentie in Metro. Onder: aantallen op de website.

aantallen op de website

NationaleVacaturebank stelde in een reactie aan MarketingFacts dat de advertentie al enige tijd geleden was opgesteld. “Bij het maken van de advertentie stond de teller op 20.000. Gemiddeld zitten we op 20.000 a 21.000 vacatures”. Bij recente steekproeven bleek Nationalevacaturebank echter steevast minder dan 20.000 vacatures te tonen. Ook concurrent MegaJobs fronst de wenkbrauwen bij de verklaring.

De cijfers laten zich niet makkelijk verklaren. Onafhankelijke metingen kwamen de afgelopen maanden tot de volgende aantallen vacatures op NationaleVacaturebank:

2 november: 18.776 (bron)

11 november: 19.505 (bron)

16 november: 19.466 (bron)

Rond 23 november: 19.101 (bron, pdf)

10 januari 2005: 19.424

Opmerkelijk is het lage aantal vacatures op 2 november. Het persbericht bij de overname door VNU, op 11 oktober 2004, sprak van 20.000 vacatures. WebWereld telde op dezelfde datum 21.000 vacatures. Met dat aantal adverteerde de NationaleVacaturebank een week later – 18 oktober, op de dag dat concurrent MegaJobs werd gelanceerd – in de Metro (Metro, 18-10-2004, PDF). Het zou betekenen dat in drie weken tijd een kleine 2500 vacatures verloren zijn gegaan.

TotalJobs en MegaJobs over de advertentie

TotalJobs zegt zich voor te kunnen stellen dat cijfers fluctueren. “TotalJobs kent bijvoorbeeld directe koppelingen met externe bedrijfssystemen. Als er iets mis is met de feed van een groot bedrijf, kan dat best 500 vacatures schelen”, aldus een woordvoerdster tegenover Marketingfacts. Ook een dip rond de feestdagen sluit ze niet uit. “Rond Kerst en Nieuwjaar zetten veel HRM en P&O-afdelingen hun activiteiten op een lager pitje.”

Arjan van ‘t Hof, een van de oprichters van MegaJobs, denkt er het zijne van. “Dat zijn wel hele grote fluctuaties. Bij ons bedragen de dagelijks schommelingen hooguit 100 a 200 vacatures.”

De huidige stand van zaken

Dat de strijd om hoge cijfers belangrijk is wordt duidelijk uit de statistieken. Ooit toonaangevende sites als JobNews en StepStone zitten in een vicieuze spiraal. De advertenties nemen af, het bezoek wordt minder, en daardoor wordt het weer minder aantrekkelijk om er op te adverteren. Het lijkt onbegonnen – of onbetaalbaar – werk om zo’n negatieve trend te stoppen. De huidige 4 grote vacaturebanken hebben er dus enorme belangen bij als d? vacaturesite van Nederland over te komen.

Aantal Nederlandse vacatures per vacaturebank

De pay-off “De grootste banensite van Nederland”, waar de NationaleVakaturebank mee blijft adverteren, is in ieder geval voer voor de Reclame Code Commissie. In aantallen vacatures is het ruimschoots voorbijgestreefd door MegaJobs. Ook op CV-gebied moet de site het afleggen: Monsterboard.nl telt er meer dan twee keer zoveel, zo bleek vorige maand in een onderzoek van AMC Info (PDF).

MegaJobs aan de winnende hand

Met ruim 23.000 advertenties lijkt de slag om de banenmarkt vooralsnog in het voordeel van MegaJobs uit te vallen. Critici zetten echter vraagtekens bij de “geldigheid” van de cijfers, aangezien MegaJobs gebruik maakt van een zelf-indexerende crawler die automatisch vacatures op het web opspoort en toevoegt aan de database.

“Die kritiek was in het begin misschien wel terecht”, zegt Van ‘t Hof tegen Marketingfacts. Bij de aanvang van de site bevatte de database 16.000 vacatures die vol-automatisch waren verzameld. Inmiddels heeft echter ook het bedrijfsleven zelf de site gevonden. “Van de huidige vacatures is bijna de helft door bedrijven zelf ingevoerd in ons systeem, en dat percentage stijgt met de week”

Groot voordeel daarbij is dat het plaatsen van vacatures op MegaJobs gratis is, in tegenstelling tot de concurrentie. Maar die truc kennen we inmiddels: de buit binnenhalen en dan de tarieven omhoog gooien. Die aanpak ontkent MegaJobs echter. “Vooralsnog willen we vooral bereik genereren. Als er in een later stadium al geld wordt gevraagd, dan zal het om bedragen gaan die aanzienlijk lager liggen dan bij de concurrentie.”

Maar dat zou impliceren dat TotalJobs, NationaleVacaturebank en Monsterboard goud geld verdienen? “Zo zou ik het niet willen stellen”, aldus Van ‘t Hof. “Zij werken met een duur kantoor, accountmanagers, noem maar op. Bij ons is alles volledig geautomatiseerd, van begin tot eind. We werken gewoon in ons eigen bedrijf (YellowMind, red.), MegaJobs werkt welgeteld met 0 FTE.”

Categorie
Tags

13 Reacties

  henkjan

  Is natuurlijk helemaal afhankelijk van wie die toollbar heeft geinstalleerd en daardoor extreem subjectief.

  Bv: Marktplaatsdoelgroep heeft wel een toolbar en wordt dus gemeten. Speurdersdoelgroep heeft er geen en wordt niet gemeten ….

  Misschien moet je Multiscope vragen ?


  11 januari 2005 om 14:09
  Anders

  Dat ga ik idd doen zodra ik een antwoord van Alexa heb (heb ze tevens gevraagd naar demografische gegevens over de toolbar gebruikers e.d.). Multiscope’s Visiscan is zelf ook niet objectief omdat die alleen thuisgebruik meet. De waarheid ligt ergens n het midden denk ik, maar ik ben wel benieuwd waar ergens in het midden 🙂


  11 januari 2005 om 14:19
  Bernice

  Ik zal eens kijken of ik wat cijfers kan vinden. Wat ik wel interessant vind is om inzicht te krijgen in effectief bereik van vacaturesites. Zo weet ik dat sommige sites m.n. via verschillende headhunters vele malen dezelfde vacature plaatsen maar onder een ander kopje (nationalevacaturebank bv).

  Daarnaast zie je dat binnen bepaalde beroepsgroepen specifieke sites ook een belangrijke rol spelen in het aanbieden van vacatures (www.villamedia.nl waar het gaat om vacatures gericht op journalistiek/media). Met name dit laatste betekent veel gerichter en ook veel actievere werving, waarmee je ook latent werkzoekenden kunt bereiken.

  Zo kan ik me voorstellen dat deze site een interessante positie zou kunnen innemen waar het gaat om bemiddeling in (interactieve) marketeers. Niet kwantiteit (aantal vacatures) maar kwaliteit (gerichte vacatures)!


  11 januari 2005 om 14:42
  Anders

  Moet gezegd worden: Nationalevacaturebank.nl staat op het moment op 21.946 vacatures (2000 vacatures er bij in 3 weken tijd, niet slecht). Ook TotalJobs groeit hard, en staat nu op 18.497 vactures. Het aantal vacatures op MegaJobs is niet of nauwelijks toegenomen ten opzichte van begin januari dus de race blijft bijzonder interessant.

  MonsterBoard mag zich misschien een beetje zorgen gaan maken, die raakt wat aantal vacatures betreft nu wel behoorlijk achterop. Tel daarbij op dat ze veruit de de duurste zijn qua plaatsing. Wel hebben ze een omvangrijke CV-database en nog steeds een goede reputatie onder hoog-opgeleiden, maar kunnen ze de prijskrakers weerstaan?


  3 februari 2005 om 14:39
  Giel

  De groei van Totaljobs is niet zo gek. Eerst plaatsten ze vacatures 42 dagen, maar sinds een week of twee niet meer; er vervalt daar tijdelijk niets en dan krijg je ‘groei’. Lees maar:

  Voor slechts € 99,- (€ 117,81 inclusief 19% BTW) staat uw vacature 60 dagen online op totaljobs.nl. U ontvangt na de plaatsing van uw vacature een factuur.

  MegaJobs is merkwaardig inderdaad, want die groeiden eerst heel hard. Wellicht moeten ze even op adem komen en gaan ze dan weer spurten;-). Als ik de Alexa-grafiek van Anders, elders hier, goed interpreteer, groeien ze momenteel juist hard in traffic, kennelijk al Totaljobs voorbij.


  3 februari 2005 om 20:48
  Jacqueline

  Een oude truuk van Reed: Je verlengt de plaatsingtermijn met de helft, moet je eens opletten wat er met het aantal gebeurd. Als je ze niet hebt, tsja… dan kun je zo de schijn ophouden. Maar, wie hou je daarmee voor de gek? Ze kunnen ze dan net zo goed een jaar online zetten, zijn ze zeker de grootste… niet de actueelste.

  De Nationalevacaturebank kan ik hier niet op betrappen. Het rare is wel dat je ze tijden niet over aantallen hoort en nu er ineens nieuwkomers zijn die hen overtreffen, doen ze mee. Of ze hebben ineens een megasalesapparaat, maar wellicht dat de overname van VNU ook tot overname van de getallen heeft geleid? Gokje: Tel de vacatures bij Intermediair op bij de oude Nationalevacaturebank vacatures en dan kom je vast een heel eind…

  Ik ga vast rekenen!

  Groetjes, Jacqueline


  3 februari 2005 om 21:17
  Eric

  Ik vind de ruim 24.000 vacatures bij MegaJobs anders zo slecht nog niet;-). Hebben ‘de anderen’ toch nog een weg af te leggen.

  May the best win!


  3 februari 2005 om 21:47
  Giel

  @Jacqueline: je kon weleens helemaal gelijk hebben met die optelsom van Nat. Vacaturebank en intermediair.

  Kijk ik naar het begin van deze thread…alsof die advertentie iets te vroeg verscheen, maar ze al wisten wat ging gebeuren. Wie vlooit dit eens uit? Flest VNU de zaak weereens?


  3 februari 2005 om 21:55
  Marc

  Beetje een onzin verhaal dit. Grote jobsites als NVB en bijvoorbeeld monster werken met zogenaamde poster accounts. Dit houd idd in dat eea op korte termijn snel kan stijgen of dalen. Ze zitten trouwens de laatste maand flink over de 20.000 heen. Zonet op de site gekeken: 22.522 vacatures!


  4 februari 2005 om 18:16
  Marc

  Tevens een groot verschil met bijv Totaljobs en Megajobs is het feit dat alle vacatures bij bijvoorbeeld de NVB allemaal betaald zijn. Op het moment dat een klub als megajobs geld gaat vragen voor haar diensten zakt het aantal als een pudding in elkaar.


  4 februari 2005 om 18:20
  Jacqueline Starring

  @ Marc: Je hebt er verstand van, begrijp ik. Insite information? Je bent toch niet die ene Marc van Monsterboard toevallig? Okay, ik begrijp uit andere listings dat je dit liever niet zegt en nog even anoniem blijft. Maar ja, ik begrijp ook uit je andere reacties dat je iets tegen de komst van Megajobs of Totaljobs hebt en een duidelijk belang bij de Nationalevacaturebank of Monster. Of je bent belanghebbende, of je snapt het niet helemaal; want meer aanbieders betekent toch voor de consument meer keuze en voor de bedrijven betere ‘onderhandelingsposities’? Ben je een consument dan was je hier blij mee geweest, ben je een bedrijf dan ook… ik kan je daarom niet volgen, maar daar zal je wel een goede reden voor hebben.

  Opvallend is het wel.

  Groetjes


  4 februari 2005 om 22:24
  William

  Kijk voor de nieuwste vacaturebank van Nederland op http://www.orangejob.nl


  8 mei 2008 om 09:29

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!