Gmail Talk: IM vanuit browser & e-mail voor bedrijven

Gmail Talk: IM vanuit browser & e-mail voor bedrijven

Gmail talkGoogle is bezig Google Talk te integreren in Gmail. Samen heet het vanaf nu ‘Gmail Talk’. Instant Messaging vanuit de browser dus. Daarnaast zijn ze een beta test gestart waarbij bedrijven en scholen Gmail gaan gebruiken. Voor de e-mailadressen wordt gebruik gemaakt van de domeinnaam van het bedrijf of de school. Deze hoeven zich dus niet meer druk te maken om servers en software, Google regelt alles voor ze.

Concreet zijn er drie functies aan Gmail toegevoegd:

gmail talk quick contacts

 • Chat: Zodra je in Gmail ingelogd bent kun je in je browser chatten met al je contactpersonen die ook Google Talk hebben.
 • Status: Je kunt zien welke contactpersonen online zijn en welke status zij hebben.
 • History: Optioneel kun je je chathistorie opslaan. Deze worden vervolgens doorzoekbaar, zoals dat ook met je mails gebeurd.

Op dit moment staan er nog geen advertenties naast m’n opgeslagen chatconversaties, ik ga er van uit dat die er binnenkort wel zullen komen. De ‘call’ functie is niet geïntegreerd, daarvoor moet Google Talk nog steeds geïnstalleerd worden.

Grappig is de functie ‘Go off the record’. Druk je daarop tijdens het chatten, dan wordt wat je vervolgens zegt niet in de chathistorie van de ander opgeslagen. De ander krijgt netjes een melding dat je off the record gaat.

gmail talk off the record

Het lijkt me een slimme zet van Google. Zonder dat het echt opdringerig is, wordt het je wel erg makkelijk gemaakt van Google Talk gebruik te maken. Je hoeft immers geen programma te installeren, als je Gmail hebt kun je gewoon beginnen te chatten. Aangezien al aardig wat mensen Gmail hebben lijkt me dit een goede manier om Google Talk te promoten.


De San José City College is een beta test met Google begonnen waarin ze gebruik maken van Gmail als e-mail applicatie. Studenten krijgen een adres als student @ jaguars.sjcc.edu en er zijn speciale admin tools beschikbaar om accounts aan te maken en te managen. Dit wordt nu getest met zo’n 10.000 studenten. Andere scholen en bedrijven met interesse kunnen zich voor de beta test aanmelden.

Ik weet niet of dit nou meteen grote concurrentie is voor huidige e-mail applicaties, ik mis bijvoorbeeld de agenda functie. Maar een interessante ontwikkeling is het wel en ik kan me voorstellen dat het voor beginnende bedrijven een goedkope manier is om e-mail te gebruiken. En die aanvullende opties zoals de agenda zullen wellicht op termijn ook wel komen. Ik ben benieuwd of Windows live Mail (Hotmail) en Yahoo! Mail met soortgelijke producten komen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Het is echt nog in een beta, het Talk gebeuren, ik zag gister dat ik er ook de beschikking over had, maar nustaat het weer uit op m;n account.

  geplaatst op
 • Ik vind het ook een wereldse uitvinding met een paar (opstart)nadeeltjes. Ten eerste de langzame toevoeging van accounts. Ze zijn al een week bezig en daardoor heeft niet iedereen het. Lastig als j iemand wil toevoegen. Ten tweede werkt het niet in FF 1.5.0.1. Ook niet zo snugger want volgens mij zijn veel Gmail-gebruikers ook FF-gebruikers.

  geplaatst op
 • De uitrol gaat inderdaad een beetje vreemd. Sommige mensen schijnen het al meerdere dagen te hebben terwijl anderen het nog niet hebben. In m’n eigen account werd de chathistorie al wel een paar dagen opgeslagen, maar ik heb pas sinds gisteren alle functies.

  Ik heb overigens geen bugjes kunnen ontdekken. Bij mij (FF 1.5) draait het als een zonnetje. (Ik zal het straks ook eens in IE 7 testen)

  geplaatst op
 • Het verschil in uitrolsnelheid heeft te maken met de taal die je aan hebt staan. Nederlands is nog niet klaar, maar als je de taal op English US zet heb je de nieuwe functionaliteiten wel.

  geplaatst op
 • Prachtig, Gtalk om al je messengers aan elkaar te knopen:
  http://www.bigblueball.com/forums/google-talk-news/33739-connect-google-talk-aim-msn-yahoo.html

  (Het werkt, op Ff 1.5.0.1 zelfs met iChat.)

  geplaatst op
 • Als je ooit je taal in gmail op Nederlands gezet hebt, heb je de functie niet. Ik heb de taal nu omgezet naar Engels en heb plotseling de messengerfunctie wel.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.