‘Fysiek shoppen gaat boven online shoppen’

Ondanks het gemak van e-commerce blijft de consument de voorkeur geven aan fysiek shoppen

‘Fysiek shoppen gaat boven online shoppen’

Door de vaccinaties en de als gevolg daarvan dalende besmettingscijfers laten we de coronapandemie langzaamaan steeds meer achter ons. Gelukkig maar, als de deltavariant geen roet in het eten gaat gooien dan.

In ieder geval zijn we niet langer meer enkel en alleen aangewezen op online shoppen. Het is weer mogelijk om, zonder afspraak of andere restricties, op de anderhalve meter na, weer een fysieke winkel binnen te stappen op het moment dat het jou uitkomt. Maar voelt de consument zich weer prettig in de drukke, fysieke winkelstraten?

Afgaande op de onderzoeksresultaten van Mood Media zou je zeggen van wel. In het onderzoek, Shopper Sentiments: A June 2021 Global Mood Survey, schetst het in ieder geval het beeld dat consumenten in groten getale terugkeren naar de fysieke winkels. Voor het onderzoek zijn 8000 consumenten bevraagd, in de landen VS, het VK, Frankrijk en China. Ditzelfde onderzoek is ook in september 2020 uitgevoerd, waardoor de onderzoekers de cijfers daarmee vergelijken.

Het doel van het onderzoek is om te achterhalen hoe het fysieke winkelgedrag en de winkelgewoontes van consumenten is veranderd nu de coronamaatregelen in elk land weer langzaamaan versoepeld worden.

Consumentenbestedingen nemen toe

80 procent van de ondervraagden geeft aan zich weer comfortabel te voelen bij het bezoeken van een fysieke winkel. Ten opzichte van het september is dit gestegen, want toen was dit nog 70 procent. 21 procent geeft aan dat hun winkelgedrag nu alweer op het niveau zit op dat van vóór de pandemie.

Ook de consumentenbestedingen laten een stijgende trend zien, waardoor het enthousiasme van de shoppers ook te voelen is in hun portemonnee. In september 2020 gaf nog 23 procent van de respondenten aan een stijging te zien in hun uitgaven, in juni 2021 was dit gestegen naar 29 procent.

Aanraken en passen

Uit het onderzoek komt naar voren dat consumenten een aantal specifieke voordelen toeschrijven aan het fysiek winkelen, die het online winkelen niet kan bieden. Zo geeft 45 procent aan dat zij het ter plekke ‘aanraken en passen’ van items hebben gemist toen de winkels dicht waren. 35 procent gaf ook als reden op dat zij de ‘leuke en sociale ervaring’ van het fysieke winkelen misten. Eenzelfde percentage noemt de reden dat zij het jammer vonden dat zij met de gesloten winkels ook niet meteen hun aankoop mee naar huis konden nemen.

‘Fygitale evolutie’

Volgens Scott Moore, de wereldwijde CMO bij Mood Media, heeft de pandemie zeker ook een positief effect gehad op de retail. “Door de pandemie zijn winkels onder druk gezet om sneller te innoveren. Dit heeft geleid tot een versnelde ‘fygitale evolutie’. Ofwel, een samensmelting van de fysieke en digitale winkelervaring. Deze trends zijn bepalend voor retailers en de customer experience.”

Volgens Moore toont het onderzoek aan dat consumenten positief staan tegenover de combinatie van het fysiek en online winkelen. Eén derde van de respondenten geeft aan dat zij van plan zijn om diensten als Click and Collect en BOPIS (Buy Online, Pickup In-Store) te blijven gebruiken. Ondanks de huidige, wereldwijde coronaversoepelingen.

Credits afbeelding: 123RF, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.