Frankrijk wil ontwikkeling Europese zoektechnologie

Frankrijk wil ontwikkeling Europese zoektechnologie

Frankrijk wil ontwikkeling Europese zoektechnologieIk maakte gisteren in mijn reactie op Battelle’s Search al melding van een mogelijke Europese tegenhanger voor Google en Yahoo. Vandaag meldt Computable dat Frankrijk wil dat Europa een eigen zoektechnologie ontwikkeld om een tegenwicht te bieden tegen de Amerikaanse dominantie op dit gebied. De Franse president Jacques Chirac deed deze oproep. Volgens geruchten zou het Duitse Bertelsmann betrokken zijn.

De hoop voor de gewenste Europese multimedia-zoektechnologie is gevestigd op Project Quero (Latijn voor zoeken). Dat project is een Frans-Duitse samenwerking tussen Thomson, France Telecom en Deutsche Telekom. Frankrijk draagt 150 miljoen euro bij aan Quero, wat Chirac afgelopen zomer al toezegde. Er is inmiddels al een toolbar beschikbaar voor Internet Explorer.

Update
Het zou hier niet gaan om quero maar om quaero, een project dat op dit moment niet meer online is te bekijken (zie ook reacties hieronder).


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • Google, MSN en Yahoo! krijgen wel erg veel macht, maar is dit nu het antwoord? Volgens mij is dit nou juist iets waar de overheid zich niet mee bezig hoeft te houden.

  geplaatst op
 • @Remi
  Het heeft m.i. ook te maken met monopolieposities en mededinging.
  Ik vind het wel een logische reactie. Zeker nu Europa door allerlei regels juist de concurrentie wil vergroten.

  geplaatst op
 • Die toolbar is ontworpen door een Oostenrijker en staat voorzover ik het heb kunnen Googlen los van de Frans/Duitse zoekmachine. Hij vraagt zelfs om donaties voor de verdere ontwikkeling. Dat is niet bepaald de Airbus-achtige grandeur die Chirac voor ogen zal hebben ...

  Zie: zijn website

  En een mededeling van de Technische Universiteit van Wenen

  geplaatst op
 • @Jacobien
  Het ontbreken van welke regels zou concurrentie van Google/MSN/Yahoo hinderen?

  Volgens mij is het vooral een kwestie van technische innovatie. De volgende revolutie in de zoekmachinewereld wordt taaltechnologie. Zoekmachines die veel meer dan nu de inhoud van de tekst 'begrijpen'. En in het Europese geval: vertalen.

  En verder vergt een zoekmachine gigantische investeringen. Zowel de ontwikkeling, als de exploitatie van tienduizenden++ servers.

  Maar wat de overheid hiermee te maken heeft zie ik niet 1-2-3.

  Of we zouden met zijn allen reclamevrije en onpartijdige zoekmachines moeten willen hebben. Daar valt wat voor te zeggen.

  geplaatst op
 • Gasten, op zich oud nieuws: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=812356

  geplaatst op
 • Zie ook Slashdot: EU to Develop Search Engine.

  geplaatst op
 • Het was mij bekend dat Chirac afgelopen zomer al had toegezegd geld te investeren in een Europese zoekmachine. Vandaar dat ik ook een link had geplaatst naar Tweakers die er destijds ook over schreven ;-)

  geplaatst op
 • De zoekmachine waar hier naar verwezen wordt is Quero. Het Frans-Duitse initiatief heet Quaero. Het verschil: een in deze context belangrijke 'a'. Thomson had een projectpagina online staan. Had.

  geplaatst op
 • Erwin, met andere woorden; de quero waar ik nu naar verwijs heeft niets met Chirac's nieuwjaarstoespraak te maken? In dat geval ben ik blind gevaren op Computable en heb dus een fout gemaakt.

  geplaatst op
 • Ook BrandRepublic maakt inmiddels melding dat Bertelsmann betrokken is bij het project (inderdaad geen quero zoals Computable aangaf maar Quaero!):

  Bertelsmann, the German media group, is set to sign up to a new project to create a European rival to US search behemoth Google.

  French president Jacques Chirac unveiled the initiative, called Project Quaero, at the beginning of the year, and the government there has set up the Agency for Industrial Innovation to help develop the search engine. Germany is also getting involved, but because of the election last year, the team has not yet been assembled. Bertelsmann, owner of record label BMG, media company RTL and the book publisher Random House, is preparing to sign up for the project, according to the Financial Times. The newspaper reports that Bertelsmann could get involved through its Empolis data processing subsidiary, and may sign up officially by the end of the week. The search engine aims to develop a way of searching audio and video content...

  geplaatst op
 • let op: andere Erwin

  Hoewel ik geen bijzondere verwachtingen heb van dit Franse initiatief, verwacht ik op 1 gebied in elk geval wel voortuitgang: de taaltechnologie. In Europa zijn we veeeel bewuster van verschillen in cultuur en taalgebruik. Allerlei accenten, umlauten e.d. woirden stelselmatig door de US-ontwikkelingen genegeerd. Het is bvb echt niet gemakkelijk om in een reactie als deze allerlei tekens in te voeren zonder allerlei codes uit je hoofd te leren of Ctrl-c, Ctrl-v vanuit Word. Ik verwacht dat dit Franse iniatief in elk geval dit aspect goed zal oppakken.

  geplaatst op
 • Tweakers:

  (...) Duitsland gaf eerder deze week aan flink in zijn IT-industrie te gaan investeren, en dat lijkt eraan bij te dragen dat de vooral door Frankrijk gekoesterde wens van een Europese zoekmachine, niet van de grond komt. (...)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.