Frankrijk wil ontwikkeling Europese zoektechnologie

16 januari 2006, 15:01

Frankrijk wil ontwikkeling Europese zoektechnologieIk maakte gisteren in mijn reactie op Battelle’s Search al melding van een mogelijke Europese tegenhanger voor Google en Yahoo. Vandaag meldt Computable dat Frankrijk wil dat Europa een eigen zoektechnologie ontwikkeld om een tegenwicht te bieden tegen de Amerikaanse dominantie op dit gebied. De Franse president Jacques Chirac deed deze oproep. Volgens geruchten zou het Duitse Bertelsmann betrokken zijn.

De hoop voor de gewenste Europese multimedia-zoektechnologie is gevestigd op Project Quero (Latijn voor zoeken). Dat project is een Frans-Duitse samenwerking tussen Thomson, France Telecom en Deutsche Telekom. Frankrijk draagt 150 miljoen euro bij aan Quero, wat Chirac afgelopen zomer al toezegde. Er is inmiddels al een toolbar beschikbaar voor Internet Explorer.

Update

Het zou hier niet gaan om quero maar om quaero, een project dat op dit moment niet meer online is te bekijken (zie ook reacties hieronder).

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

7 Reacties

  Remi

  Google, MSN en Yahoo! krijgen wel erg veel macht, maar is dit nu het antwoord? Volgens mij is dit nou juist iets waar de overheid zich niet mee bezig hoeft te houden.


  16 januari 2006 om 17:46
  Jacobien

  @Remi

  Het heeft m.i. ook te maken met monopolieposities en mededinging.

  Ik vind het wel een logische reactie. Zeker nu Europa door allerlei regels juist de concurrentie wil vergroten.


  16 januari 2006 om 18:03
  René

  @Jacobien

  Het ontbreken van welke regels zou concurrentie van Google/MSN/Yahoo hinderen?

  Volgens mij is het vooral een kwestie van technische innovatie. De volgende revolutie in de zoekmachinewereld wordt taaltechnologie. Zoekmachines die veel meer dan nu de inhoud van de tekst ‘begrijpen’. En in het Europese geval: vertalen.

  En verder vergt een zoekmachine gigantische investeringen. Zowel de ontwikkeling, als de exploitatie van tienduizenden++ servers.

  Maar wat de overheid hiermee te maken heeft zie ik niet 1-2-3.

  Of we zouden met zijn allen reclamevrije en onpartijdige zoekmachines moeten willen hebben. Daar valt wat voor te zeggen.


  16 januari 2006 om 18:47
  media

  Het was mij bekend dat Chirac afgelopen zomer al had toegezegd geld te investeren in een Europese zoekmachine. Vandaar dat ik ook een link had geplaatst naar Tweakers die er destijds ook over schreven 😉


  16 januari 2006 om 19:47
  Erwin

  De zoekmachine waar hier naar verwezen wordt is Quero. Het Frans-Duitse initiatief heet Quaero. Het verschil: een in deze context belangrijke ‘a’. Thomson had een projectpagina online staan. Had.


  16 januari 2006 om 21:32
  media

  Erwin, met andere woorden; de quero waar ik nu naar verwijs heeft niets met Chirac’s nieuwjaarstoespraak te maken? In dat geval ben ik blind gevaren op Computable en heb dus een fout gemaakt.


  16 januari 2006 om 21:51
  ErwinVanLun

  let op: andere Erwin

  Hoewel ik geen bijzondere verwachtingen heb van dit Franse initiatief, verwacht ik op 1 gebied in elk geval wel voortuitgang: de taaltechnologie. In Europa zijn we veeeel bewuster van verschillen in cultuur en taalgebruik. Allerlei accenten, umlauten e.d. woirden stelselmatig door de US-ontwikkelingen genegeerd. Het is bvb echt niet gemakkelijk om in een reactie als deze allerlei tekens in te voeren zonder allerlei codes uit je hoofd te leren of Ctrl-c, Ctrl-v vanuit Word. Ik verwacht dat dit Franse iniatief in elk geval dit aspect goed zal oppakken.


  17 januari 2006 om 15:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!