Experimenteren met de blockchain voor beter risk management #adv

26 september 2016, 12:15

Jeroen Bulters was verantwoordelijk voor de ontwikkeling en innovatie bij een webbureau tot hij aan de slag ging bij Deloitte. Nu is hij junior manager Cyber Risk Services, waar hij met zijn team een innovatieve toepassing van de blockchain-technologie bedacht. Iets wat je misschien niet verwacht bij een Big 4-kantoor; die vertrouwen op bewezen methoden en ‘proven technology‘? “Bij veel organisaties worden nieuwe technologieën wel gezien, er wordt ook over gesproken, maar daar stopt het meestal. Deloitte is een organisatie waar het dan pas begint.”

“Lang geleden spraken mijn collega’s en ik al over blockchain, de datastructuur waarop onder meer de Bitcoin gebaseerd is. Veel van de infrastructuur waarop we dagelijks vertrouwen, bestaat uit niets anders dan lijsten waarin alle gegevensmutaties worden bijgehouden. De diensten en software die we gebruiken, steunen op databases die functioneren als grootboeken. Geld is bijvoorbeeld tegenwoordig hoofdzakelijk te vinden in databases: grootboeken bij financiële instellingen waarin alle balansen en transacties worden bijgehouden. Maar in principe kun je dat met allerlei informatie doen.”

“Ik wilde dat onze ideeën niet bij praten zouden blijven. Met zeven collega’s heb ik me daarom drie dagen opgesloten in Rotterdam om een proof-of-concept te ontwikkelen van een goede toepassing van de blockchain-technologie. We hadden allemaal netjes onze agenda’s vrijgehouden en toen we ermee bezig waren, werden collega’s die we op de gang tegenkwamen steeds nieuwsgieriger. Terwijl we verwacht hadden dat het misschien niet gewaardeerd zou worden dat we op eigen houtje iets aan het uitvogelen waren.”

“Iedereen kent plaatsen waar vooral gepraat wordt over nieuwe technologie. Wij zijn het uiteindelijk gewoon gaan doen.”

“In die drie dagen hebben we gebrainstormd over de vraag waarvoor blockchain gebruikt zou kunnen worden. Een van ons fotografeerde alle ideeën en schetsen, en het viel me op dat bij zijn camera het klepje voor de batterijen ontbrak. Hij zei dat hij nog terug moest naar de winkel, maar de bon niet meer kon vinden. Daar was ons idee: garantieregelingen die middels blockchain worden vastgelegd, digitaal overdraagbaar zijn en door iedereen op elk gewenst moment in te zien zijn. Nooit meer de frustratie van zoekgeraakte bonnetjes!”

“Vanaf dat moment ging het snel. Op vrijdag hadden we ons concept gepitcht aan een aantal directors en partners van Deloitte, de maandag erop aan een groter comité en een week later zaten we bij een verzekeringsmaatschappij om te kijken of zij strategisch partner wilden worden in het project. Wat dat betreft is een startup-klimaat van een paar dagen bij een organisatie van naam fantastisch. Het lukt je echt niet overal om op korte termijn partners van naam aan een innovatieproject te verbinden.”

“Een andere toepassing die we momenteel verkennen, zijn tijdelijke werkruimten die met bijbehorende faciliteiten via blockchain geregeld kunnen worden. Denk aan het gebruik van de espressomachine tot het openen van deuren. Of wat dacht je van het systeem achter de verkiezingen? De mogelijkheden zijn eindeloos, al moet er natuurlijk aan de technologie zelf ook nog een hoop ontwikkeld worden. Maar daar heb ik alle vertrouwen in – niet voor niets heb ik mijn kinderen allebei een Bitcoin spaarpot gegeven. Practise what you preach!

Naast Jeroen zijn er bij Deloitte nog veel meer medewerkers te vinden die experimenteren met nieuwe technologie of nieuwe vormen van dienstverlening. Vanuit de gedachte dat je beter de mogelijkheden van de toekomst kunt verkennen, dan erdoor verrast te worden. Want bij Deloitte willen we altijd in de driver’s seat zitten. Zie jij een stip aan de horizon en heb je een plan om daar te komen? Dan brengen wij je er graag naartoe.

Meer verhalen met impact lezen? Je vindt ze hier! What impact will you make?

‘Deloitte’ is de merknaam waaronder tienduizenden toegewijde professionals in zelfstandige memberfirms wereldwijd samenwerken op het gebied van accountancy, consulting, financiële advisering, risk management, belastingadvies en gerelateerde dienstverlening. Deze firms maken onderdeel uit van Deloitte Touche Tohmatsu Limited (‘DTTL’), een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde ‘private company limited by guarantee’. Elke memberfirm is actief in een bepaald gebied en onderworpen aan de wetgeving en professionele regelgeving van het land of de landen waarin wordt geopereerd. De structuur van de afzonderlijke DTTL memberfirms verschilt afhankelijk van plaatselijke wet- en regelgeving, usance en andere factoren. De memberfirms kunnen voor de dienstverlening in hun gebied dochterondernemingen, gelieerde maatschappijen en/of andere rechtspersonen inschakelen. Niet elke DTTL memberfirm verleent alle diensten, en bepaalde diensten zijn mogelijk niet beschikbaar voor assurance-cliënten overeenkomstig de wet- en regelgeving voor financiële verslaggeving.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!