EU-klacht uitgevers over Omroep.nl

4 juli 2003, 05:59

De Groep Nederlandse Dagbladpers (NDP) en vier tijdschriftuitgevers hebben bij de Europese Commissie een klacht ingediend wegens vermeende ‘excessieve steun van de Nederlandse overheid voor internetactiviteiten van de publieke omroep.

Dat heeft het Nederlands Uitgeversverbond bekendgemaakt.

De omroeporganisaties kunnen in de periode 2002-2006 148 miljoen euro investeren in internet-/nieuwe media-activiteiten, zeggen de uitgevers, waarvan 20 miljoen per jaar voor Omroep.nl.

Volgens de EU-regels is subsidie voor interent van de omroep toegestaan als er dezelfde ‘democratische, sociale en culturele behoeftes van de maatschappij’ mee gediend zijn. Daar is volgens de uitgevers in de ppraktijk geen sprake van.

De uitgevers vinden de concurrentie van Omroep.nl voor hun internetactiviteiten te groot. Zelf moesten de uitgevers immers investeringen in internet flink terugschroeven.

“Bij de presentatie van Omroep.nl gaf een woordvoerder van de NOS aan dat de missie van de publieke omroep is om het gat op te vullen dat de pers achterlaat dan wel niet zelf invult. Volgens de uitgevers wordt hiermee de wereld op zijn kop gezet.”

De Holland Media Groep diende een jaar terug al een klacht in bij de EU wegens de overheidsssteun aan de omroep zelf.

Bron:

http://planet.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!