Energiebedrijf.com wil activiteiten klein nutsbedrijf overnemen

8 oktober 2003, 04:05

Energiebedrijf.com, een van de nieuwe spelers op de energiemarkt, voert gesprekken over de overname van de commerci?le activiteiten van een van de ‘kleinere’ nutsbedrijven.

De provinciale en gemeentelijke aandeelhouders zouden het nutsbedrijf willen voortzetten als een ‘netwerkbedrijf’. De commerci?le activiteiten zouden zij willen verkopen aan Energiebedrijf.com.

Het zou voor het eerst zijn dat een van de nutsbedrijven zichzelf opsplitst. De eigendomsstructuur van de nutsbedrijven staat momenteel volop ter discussie. De meeste provinciale en gemeentelijke aandeelhouders willen zich terugtrekken uit de bedrijven nu de markt wordt geliberaliseerd. Zij mogen van de regering de netten echter niet aan een private partij verkopen. Een optie voor de aandeelhouders is om de bedrijven op te splitsen in een verkoopbedrijf en een netbedrijf, waarbij het verkoopbedrijf kan worden afgestoten en het netbedrijf in overheidshanden blijft.

De nutsbedrijven zelf ontkennen desgevraagd dat zij met Energiebedrijf.com in gesprek zijn. Het Noord-Nederlandse Rendo is wel in gesprek met andere gevestigde energiebedrijven over een mogelijke commerci?le samenwerking. Ook de andere kleinere nutsbedrijven – Delta, NRE, Cogas, Intergas, RWE (Obragas en Haarlemmermeer), ONS en Westland Energie – zeggen geen ‘samenwerking’ met Energiebedrijf.com te overwegen.

Energiebedrijf.com wil op korte termijn de vierde grote speler worden (na Essent, Nuon en Eneco) met zo’n 600.000 klanten. Het bedrijf is inmiddels gegroeid van 25.000 naar 140.000 klanten. De omzet is verdubbeld tot 100 miljoen euro dit jaar. Behalve een overname van het verkoopbedrijf van een van de gevestigde nutsbedrijven streeft Energiebedrijf.com naar samenwerking met andere nieuwkomers. Energiebedrijf.com heeft in augustus nog geprobeerd het inmiddels failliete Energy XS over te nemen.

Bron: Het Financieele Dagblad

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!