En nog meer Google nieuws

En nog meer Google nieuws

Na de Belgische ‘zaak’ deze week vandaag op Nu.nl het bericht dat de ‘World Association of Newspapers’ (WAN) een systeem wil ontwikkelen dat duidelijkheid geeft over de rechten van/op bepaalde content.

Het gevecht om content en rechten lijkt nog niet gestreden te zijn hoewel velen dachten dat het een verloren zaak zou zijn voor de traditionele uitgevers. Persoonlijk denk ik dat het heel moeilijk is hier universele regelgeving voor te krijgen. En zelfs al zou dat wel lukken, dan is handhaving nog veel moeilijker. Als Google het niet doet, dan is er altijd wel een obscure partij die het ergens anders wel publiceert.

Aan de andere kant hebben veel mensen gedacht dat de strijd tegen piraterij voor de muziekindustrie geheel verloren was. Deze begint inmiddels toch goed voet aan de grond te krijgen en het aantal betaalde downloads neemt in rap tempo toe. Vraag is of de uitgeversindustrie net zo succesvol zal blijken te zijn.


Geplaatst in

DelenEr zijn 12 reacties op dit artikel

 • Beste Wilbert,

  Wat probeer je nou duidelijk te maken in deze post? Je eindigt nl. met een vraag: "Vraag is of de uitgeversindustrie net zo succesvol zal blijken te zijn."

  Van posts op MF verwach ik juist antwoorden!

  geplaatst op
 • excuus: "verwach" moet zijn "verwacht"

  geplaatst op
 • He wilbert,

  Sinds wanneer post jij hier dan?

  Cool!

  geplaatst op
 • @ Peter: Ik weet het antwoord niet, maar het is m.i. een heel belangrijke ontwikkeling die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de verdere ontwikkeling van het internet. Ik stel de vraag omdat ik heel benieuwd ben hoe anderen dit zien.

  @Gerben: sinds vandaag!

  geplaatst op
 • Mijn punt is dat je in je post de argumentatie alle kanten op laat gaan, maar er zelf geen draai aan geeft.

  De uitlokking tot discussie was me derhalve helemaal ontgaan . . .

  geplaatst op
 • Welkom bij de club Wilbert! Volg ontwikkelingen rond GN met interesse. Met name een stuk van Peter Olsthoorn in een oudere Media Facts, over dat uitgevers GN eens als kans, niet als bedreiging moeten zien, wierp wmb een fris licht op de zaak. GN schudt de traditionele, op bezuiniging ipv innovatie gefocuste uitgeefconcerns tenminste wakker. Het antwoord luidt dus volgens mij dat elke uitgever moet bezien of en hoe met GN de eigen business vooruit te helpen is. En daar dan proactief mee aan de slag.

  geplaatst op
 • Voor wie het filmpje (uit 2004!) nog niet eerder heeft gezien: EPIC: Het einde van de journalistiek!

  geplaatst op
 • Alhoewel ik me realiseer dat nieuwsvoorziening en -verspreiding in toenemende mate zal veranderen, ik op de hoogte ben van cases als kranten.com en nu de ontwikkelingen van Google op de voet volg, begin ik me toch wel zorgen te maken over de vele nieuws-aggregators. Ze voegen nauwelijks nog iets toe, zijn vaak volgestopt met advertenties en veroorzaken een enorme vervuiling van de zoekmachineresultaten. Hoe scheiden we nog het kaf van het koren?

  geplaatst op
 • Nieuws 'voorziening' is, als hopeloos ouderwets eenrichtingverkeer, rijp voor de sloop. Net als de copyright wetgeving, overigens.

  geplaatst op
 • Ben het met je eens met het achterhaalde eenrichtingsverkeer maar ben wel benieuwd hoe jij tegen de inmiddels duizenden RSS-aggreagators aan kijkt die Google (en andere zoekmachines) in toenemende mate vervuilen.

  geplaatst op
 • Hoe ik tegen die zoekmachinevervuiling aankijk? Heel simpel: ook zoekmachines zijn typische eenrichtingverkeer-media, en hebben hun beste tijd al gehad...

  geplaatst op
 • Het is duidelijk dat de copyrightwetgeving rijp is voor de sloop. Hoewel, zoals ik al aangaf dachten we dat kort geleden ook van de rechten op muziek. Deze club probeert hier dus een nieuwe impuls aan te geven. Ik ben van mening dat het een heel goede zaak zou zijn als de traditionele media zou kunnen overleven. Ik zie een enorme vervlakking van het nieuws, en vooral een dalende controle op de achtergronden en waarheid er van. Het zou heel goed zijn als er partijen overeind blijven die geld verdienen om achtergronden te onderzoeken en met eigen redactie nieuws vergaren en verzamelen. En dan ook nog hopen dat ze objectief kunnen blijven...! Wil ik te veel?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.