EMI start grootschalige online muziekverkoop in Europa

25 april 2003, 12:46

EMI breidt de komende weken haar online muziekaanbod flink uit. De platenmaatschappij zegt 140.000 tracks van 3000 artiesten te zullen aanbieden via 20 Europese online retailers. Daaronder zijn MTV en Tiscali in Nederland. De prijsstelling is niet bekendgemaakt. De aankondiging komt terwijl de geruchten over een nieuwe muziekdienst van Apple alsmaar toenemen.

Behalve meer aanbod wil de platenmaatschappij ook meer service bieden. Zo mogen klanten downloads op CD branden en kopieren naar draagbare spelers. Ook zullen nieuwe singles te koop zijn, zodra ze op de radio zijn geweest en nog voor ze in de winkel liggen.

De downloads zullen verkrijgbaar zijn via 20 online retailers in 6 landen, waaronder Tiscali en MTV in Nederland. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het distributieplatform van OD2, het bedrijf van Peter Gabriel. EMI verwacht dat meer retailers en distributeurs zullen volgen.

Volgens de Guardian is straks 90% van de huidige en de ‘back’ catalogus van EMI online verkijgbaar. Daaronder David Bowie, Coldplay, Lenny Kravitz, Massive Attack en Kylie Minogue. Maar niet de Beatles en de Stones.

EMI is vorig jaar een soortgelijk initiatief in de VS gestart. Daar wordt onder meer samengewerkt met Listen.com dat via haar dienst Rhapsody legale downloads aanbiedt.

De aankondiging van EMI komt in een turbulente maand voor de muziekindustrie. Terwijl rechtszaken tegen (vermeende) piraten gestaag doorgaan, maakte begin april de muziekindustrie bekend dat er 7% minder omzet is geboekt in 2002. Als hoofdschuldigen werden illegaal downloaden en thuisbranden aangewezen.

Vervolgens circuleerden geruchten dat Apple platenmaatschappij Universal wil opkopen. Later gevolgd door geruchten dat Apple een dienst wil beginnen waarbij muziek van alle vijf grote maatschappijen te verkijgen zou zijn. Dat zou een gat opvullen omdat andere legale downloadcentra zoals Listen.com de Mac niet ondersteunen. Ook zou het een innovatieve dienst in combinatie mnet de iPod kunnen opleveren. Op 28 april is een event gepland waarop Apple meer openheid van zaken geeft.

Dan werd bekend dat Real.com 36 miljoen dollar in cash en aandelen betaalt voor de overname van Listen.com. Dat was opmerkelijk omdat Real ook al een belang in het concurrerende Musicnet heeft, waar trouwens ook EMI in deelneemt. Analisten zien het als een voorbode van een consolidatieslag in de legale online muziekwereld. Behalve het contentaanbod draait het daarbij om technologische platforms en gebruiksgemak als kritische succesfactoren.

Deze consolidatieslag zou wel eens kunnen passen in het scenario dat marktonderzoeker Forrester een tijdje geleden schetste. Volgens Forrester is er toekomst voor legale downloads als er aan drie voorwaarden voor consumenten is voldaan. Het recht om muziek van elk label te vinden en niet van twee of drie; het recht op controle over gekochte muziek om het op CD te branden en op MP3-spelers te zetten; en het recht om per song of per album te betalen, en niet alleen via abonnementstructuren.

Volgens Forrester zal het legale downloaden vanaf 2005 een grote vlucht nemen omdat content dan makkelijk te vinden is, en omdat labels met distributeurs en retailers gelijkluidende afspraken hebben gemaakt.

Bron:

Emerce 25 april 2003

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!