Vol trots stap je het statige bankkantoor binnen. Je bent helemaal in de wolken met je nieuwe woning en de verbouwing die je gaat doorvoeren. Jouw droompaleisje! Maar na de eerste vragen van de adviseur haak je af. ‘Mag ik uw ID-kaart? Heeft u een vaste baan? Heeft u uw salarisstrookje?’ Beste adviseur, doe dan op zijn minst alsof je interesse hebt in mijn droompaleis!
Verbazing over de berichtgevingen hypotheekmarkt
Hooguit eens in de paar jaar bezoeken de meeste mensen nog een bank. Vaak is dat voor de complexe producten, zoals een hypotheek. Zij willen dan eenvoudigweg geholpen worden, op zoek naar een helpende hand in het bos van financiëleproducten. Met toenemende verbazing volg ik daarom de recente berichtgevingen in de media over de hypotheekmarkt.
Eerst werden de nieuwe tarieven openbaar gemaakt voor hypotheekadviezen en afhandeling. De verschillen en onduidelijkheden die daaruit voortvloeien, zijn volgens mij nog nooit zo groot geweest! Vrijwel direct daarna val ik bijna van mijn stoel als de grote banken bekendmaken om vervroegd hun loket te sluiten. Als klap op de vuurpijl maakte onze overheid eind vorig jaar bekend de regels toch maar een kwartaal op te schuiven en bovendien achter de schermen ook nog eens druk te werken aan een versoepeling! Het wordt er voor de klant niet eenvoudiger op!
Veranderingen vanaf 2013
Ik realiseer mij dat er vanaf 2013 nogal wat op ons afkomt wat betreft veranderingen in de financiering van een woning. Consumentenprogramma’s en financiële deskundigen hebben het er maar druk mee. Zelf wil ik graag stilstaan bij een tweetal veranderingen:
- Vanaf 2013 kunnen alleen nog de zogenaamde annuïtaire hypotheken worden afgesloten. Vervelend voor de maandlast, maar het maakt het vergelijken van hypotheekproducten wel een stuk eenvoudiger. Volgens mij resulteert dit in een enorme toeloop naar de toch al zo populaire vergelijkingssites.
Afbeelding: zoeken wordt weer een stuk eenvoudiger met slechts één hypotheekvorm
Net als ik me bedenk hoe simpel financieren straks gaat zijn, zie ik daar de berichtgeving over de nieuwe advieskosten:
- Vanaf 2013 moeten consumenten apart betalen voor de advieskosten bij het afsluiten van een hypotheeklening. Verdienen aan een onwetende klant via een provisie mag niet meer. Daar dreef toch de hele sector op, denkt u misschien? Klopt, maar de verdienmodellen liggen op hun kop.
Alleen het doorberekenen van advieskosten mag nog. Het betalen van advieskosten wordt volgens mij door consumenten heel anders ervaren dan kosten betalen in de vorm van provisie (deze werden veelal slim weggewerkt). Ik voorspel dat het betalen in de vorm van advieskosten daarom een heuse prijzenoorlog gaat uitlokken. De Rabobank is alvast maar gestart en profileertzich plotseling als prijsstunter.
De vraag die ik hierbij interessant vind, is wat er gebeurt als alles digitaal wordt afgehandeld.En dan ook echt alles. Het hele klantproces, van de eerste oriëntatie tot en met alle financiële afhandelingen. Hoeveel advieskosten blijven er dan nog over?
Online hulp bij de aankoop van de woning
In Amerika is nog niet zo lang geleden een dergelijk concept op de markt gebracht door een kleine groep mensen. Zij stelden terecht vast dat het kopen van een huis en alles eromheen één van de grootste stressveroorzakers is. Daarop stelden zij zichzelf enkele vragen: "Hoe ziet een ideale omgeving eruit voor iemand die een huis koopt of wil kopen, hoe gedraagt die omgeving zich en hoe denkt die omgeving?". Dit resulteerde in de website Doorsteps.com. Ik wil je echt eens vragen naar dit hele korte filmpje van Doorsteps te kijken.
Doorsteps is in mijn ogen een fantastische tool die (potentiële) woningkopers bij de hand neemt en daadwerkelijk helpt. Op het juiste moment, op de juiste plaats, zonder opdringerig te worden. Integendeel, Doorsteps toont daadwerkelijke interesse in mij, in mijn droompaleis. Nederlandse financiële partijen en banken opgelet! Dit soort partijen gaat ook de Nederlandse markt veroveren. Gedreven door het willen helpen van mensen, zonder advieskosten en daardoor succesvoller dan de statige bankkantoren.
Hoe sta jij hier tegenover? Welke andere interessante ontwikkelingen zie jij die het kopen en financieren van een huis eenvoudiger maken? Zie je mooie voorbeelden vanuit andere branches die hierin kunnen helpen, ik hoor het graag!