Een op de drie hoogopgeleiden heeft geen kinderen

18 oktober 2004, 08:58

Steeds meer mensen kiezen voor een leven zonder kinderen. De afgelopen 25 jaar is het percentage kinderlozen gestegen van 11 naar 20%, waarvan ongeveer de helft vrijwillig. Onder hoger opgeleiden komt het percentage vrijwillig kindervrij al op bijna 30%, aldus cijfers van het CBS.

De verwachting is dat de groep kinderlozen meer van zich zal gaan laten horen, aldus trendwatcher Nathalie Bekx, zoals bijvoorbeeld via de World Childfree Association in Nederland. Deze club van kindervrije mensen maakt zich sterk voor kindervrije vliegreizen, vakanties en uitjes. De vrijwillig kinderlozen worden steeds mondiger. Dat moet ook wel in een tijd waarin de gezinnen steeds kleiner worden, en kinderen steeds meer centraal komen te staan. De kinderen van nu zijn kleine prinsjes en prinsesjes die steeds meer hun zin krijgen, en zich steeds meer gedragen als kleine ettertjes, althans volgens sommige kinderlozen. Geen kinderen willen wordt nog steeds vaak als ego?stische keuze gezien.

Alex Stil
CEO bij Reddion

Categorie
Tags

1 Reactie

    Fatima

    Als hoogopgeleiden minder kinderen krijgen en vaker kinderloos zijn, zul je dan niet steeds minder intelligente mensen krijgen?


    29 mei 2005 om 10:42

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!