Ebay blijft ondanks zwakke economie groeien

30 oktober 2003, 12:19

Ebay kende als een van de weinige internetbedrijven geen inzinking na het instorten van de interneteconomie. Het Amerikaanse digitale veilinghuis heeft inmiddels 550 mensen in dienst en behaalde een omzet van 1,2 miljard dollar in 2002.

Het aandeel van Ebay staat weer bijna even hoog als tijdens het hoogtepunt van de internet-gekte. Volgens bestuursvoorzitter Meg Whitman dankt Ebay het succes aan de eenvoudige bedrijfsopzet. Het veilinghuis stelt een digitaal platform ter beschikking, maar bezit in tegenstelling tot andere veilinghuizen geen eigen spullen, het fungeert enkel als tussenpersoon. Het ontvangt geld voor elk product dat op de site staat en eist een deel van de veilingopbrengst. Whitman noemt haar bedrijf `hypevrij`: de gebruikers zoeken zelf uit welke producten op de site verkocht worden.Ebay is inmiddels in 27 landen actief, 86 miljoen gebruikers staan geregistreerd bij Ebay. Het veilinghuis trekt tegenwoordig ook grote bedrijven als Dell en IBM naar de site die grote partijen (verouderde) spullen willen verkopen. Het enige wat Whitman zorgen baart, is mogelijke fraude van gebruikers.

Bron:

Fem Business nr. 43, p. 31, 3,3 p.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

  media

  Ebay groeit vooral buiten VS sterk

  Internetveilinghuis Ebay boekt over het derde kwartaal 2003 een winst van 103,3 miljoen dollar. Dat is 69% meer dan over dezelfde periode een jaar eerder. De omzet beliep 530,9 miljoen dollar, een groei van 84%. Dochterondernemingen buiten de VS brengen een steeds groter deel van de omzet in. De omzet groeide hier met maar liefst 105% tot 156,5 miljoen dollar. De bruto omzet van alle sites samen was 5,8 miljard dollar, een groei van 53%. 37,4 miljoen mensen maakten gebruik van de webveiling, een jaar eerder was dat nog 24,2 miljoen. Autohandelaren zorgen voor ongeveer 30% van omzet op Ebay, de verkoop van computers 10% en consumentenelektronica ook 10%.

  Bron:

  Automatisering Gids nr. 43, p. 5, 1/20 p.


  30 oktober 2003 om 12:21

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!