E-mail marketing in verkiezingstijd (1)

E-mail marketing in verkiezingstijd (1)

E-mail marketing in verkiezingstijdIn 1994 heb ik mij verdiept in het gebruik van propaganda technieken voorafgaand aan de 2e Kamer verkiezingen. Anno 2006 wil ik wel eens weten of en hoe de belangrijkste/bekendste politieke partijen van Nederland het medium e-mail ter hand nemen om de verkiezingsboodschap over te brengen voor het uur U op 22 november. Je zou toch denken dat alle denkbare middelen ingezet moeten worden om de kiezer voor je te winnen. En dus lijkt e-mail met haar grote penetratie en acceptatie graad een voor de hand (en goedkoop) liggend medium.

De komende weken geef ik een objectieve (ben zelf volledig partijloos) analyse over het wel en wee van e-mail marketing als inzet om zieltjes te winnen. De volgende partijen worden onderworpen aan mijn kritische blik: Een NL, VVD, PvdA, CDA, Groen Links, SP, LPF, D’66, ChristenUnie, Groep Wilders, Leefbaar Nederland, SGP, Partij voor de Dieren en Nieuw Rechts.

Vandaag het eerste deel: worden er überhaupt e-mail nieuwsbrieven aangeboden?

Meteen een eerste afvaller. De website van Nieuw Rechts is uit de lucht… kon blijkbaar niet door de beugel wat daar stond. Ik kom er verder snel achter dat niet alle partijen blijkbaar een nieuwsbrief aanbieden. Op de website van CDA, D’66 en Leefbaar Nederland kan ik -als zeer geoefende gebruiker- namelijk nergens een aanmeldprocedure hiervoor vinden. Het CDA heeft wel een weblog (nou ja….) en een webshop, maar een nieuwsbrief is blijkbaar niet hip. De ChristenUnie heeft wel een nieuwsbrief (gevonden na enig speurwerk) maar de aanmeldprocedure is nog niet live. “De aanmeldfunctie komt binnenkort beschikbaar. Tot die tijd kunt u mailen naar .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) met als onderwerp “aanmelden nieuwsbrief”. Hetzelfde geldt voor Een NL, ook daar nog geen aanmeldprocedure (en nieuwsbrief). De verkiezingen zijn immers pas op 22 november, dus tijd zat zullen ze denken.

Er resteren dus nog 9 politieke partijen die mij gaan mailen. Opvallend is dat tijdens de aanmeldprocedures meestal enkel het e-mailadres volstaat. In een enkel geval wordt voor- en achternaam gevraagd. Alleen Groep Wilders heeft nog interesse in mijn persoonlijke voorkeuren qua onderwerpen. Ik vul het ijverig in, in de hoop dat ik een ‘persoonlijke nieuwsbrief’ ga ontvangen. Verder weinig hetzelfde. 4 partijen maken gebruik van dubbel optin, 3 van single optin. Fatsoenlijke bevestigingen (qua opmaak) van je inschrijving per e-mail is soms ook teveel gevraagd. Net als het scheppen van verwachtingen, wat krijg ik dan te lezen als ik me aanmeld en hoe vaak……… ach waarom is dat ook relevant. Ik kan haast niet wachten tot de eerste e-mailings mijn inbox bereiken! Mijn eerste indruk. De campagneleiders moeten de wondere wereld van internet en e-mail nog ontdekken.


DelenEr zijn 20 reacties op dit artikel

 • Bas, welkom bij de club en ik zie uit naar je bevindingen!

  geplaatst op
 • Ik kan je helaas vast voorbereiden: de nieuwsbrief van Geert Wilders die je gaat krijgen is niet 'persoonlijk', ondankt alles opgegeven voorkeuren. Alleen de aanhef zit erin, maar dat bedoel je natuurlijk niet.

  Erg leuk dat je dit uitgezocht hebt trouwens. En wat een bedroevend resultaat dit zeg, had ik totaal niet verwacht. En ook niet echt oplosbaar meer, vanwege de snel naderende verkiezingsdatum. Die aanmeldformulieren hadden al jaaaren aan moeten staan... Gemiste kans!

  geplaatst op
 • Ik ben zelf bezig met een groot politieke partijen marketing onderzoek, waar ik online (RSS, weblogs, e-mail marketing, social networks, SEM/SEO), outdoor, tv reclame en presence, mobile marketing, dagbladen/tijdschriften, radio etc onderzoek dmv een enquete.

  Mocht je tips hebben betreft bovenstaand verhaal, dan houd ik me aanbevolen (.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken))

  Ben zelf geabonneerd op alle nieuwsbrieven en RSS feeds. Dus zal zeker binnenkort reageren op de newsletters ;-). Misschien ook interessant om een screenshot te geven van de newsletters met analyse.

  geplaatst op
 • Hier zien we natuurlijk het probleem van de politiek!! ZIJ moeten naar de burger komen ipv wij naar hun toe!
  Het lijkt mij makkelijker om met een WebTV te beginnen, en een goed marketingplan neer te zetten

  geplaatst op
 • Dan kunnen jullie mooi samenwerken dus? ;)

  @Nico: En wie precies denk je dat er gaat kijken naar het online TV kanaal van een willekeurige politieke partij?

  geplaatst op
 • waarom gaat alle aandacht steeds weer uit naar de gevestigde politieke orde. Kijk eens naar de politieke partijen die zich voor 22 november a.s. hebben aangemeld. Misshien hebben deze partijtjes ook wat interessants te melden.


  gr.

  Ronald van der Beek
  0629105545


  Partij voor de Jongeren (verbonden aan de Blanco Lijst) vecht samen met Familie4justice en de Kinderombudsman voor de rechten van kinderen en jongeren

  http://www.partijvoordejongeren.nl

  geplaatst op
 • Ik ben de laatste weken op zoek gegaan naar minstens drie lokale feeds van elk van de ruim 450 Nederlandse gemeenten. Nu, 1500 feeds rijker (voor de Feeder-dbase), kan ik de bovenstaande ervaringen uit eigen praktijk bevestigen. Waar het RSS betreft dan. Wat blijkt?

  De PvdA is veruit het best vertegenwoordigd op RSS gebied: elke lokale site heeft een eigen RSS feed. Maar...in 9 van de 10 feeds staat of 'test test test' danwel 'hartelijk bedankt voor uw vertrouwen!'. De VVD volgt (op afstand), maar de feeds zijn vaak wel gevuld...met (zeer) oud nieuws. Trouwens, de weblogs van wethouders zijn nog veel treuriger vaak: 'U gaat mij hier regelmatig zien!' (einde bericht, van januari 2006). Dan nog een handje SP feeds en dat was het dan op politiek gebied. GroenLinks, CDA en D66 zijn totaal niet met RSS bezig.

  geplaatst op
 • Robert,
  Wie weet ik niet, maar bij de Spaanse socialistische partij PSOE, die een breedband TV kanaal heeft sinds 3 weken, hebben de eerste dag 70.000 unieke kijkers gekeken. Dus kan het wel !!

  geplaatst op
 • Leuk initiatief!

  Opvallend dat de LPF niet geïnteresseerd is in het profiel van de nieuwsbriefleden. Eén van de speerpunten van die partij is toch juist dat ze het internet willen gaan inzetten om contact te onderhouden met hun achterban, bijvoorbeeld met discussiefora? Als je als partij zegt pionier te willen zijn wat betreft het gebruik van nieuwe media, dan moet je dat ook waarmaken...

  Sowieso een gemiste kans van alle partijen. De belangrijkste strijd richt zich immers op de zwevende kiezer. En wat is nu een beter middel dan een nieuwsbrief om te proberen de zwevende kiezer tot en met de verkiezingen te binden aan je partij?

  geplaatst op
 • @Karel:
  CDA (http://www.cda.nl/Nieuws/tabid/157/moduleid/1006/RSS.aspx) en Groenlinks (zie http://www.linkselente.nl) hebben wel RSS! D66 heb ik gemaild

  geplaatst op
 • @Nico: Dat is een leuk voorbeeld dan inderdaad ja, dat had ik nooit verwacht! Voor de andere geinteresseerden: het kanaal is hier te vinden.

  geplaatst op
 • Een overzichtje dan maar:

  Een NL: nieuwsbrief + RSS binnenkort
  VVD: nieuwsbrief + RSS
  PvdA: nieuwsbrief + RSS
  CDA: nieuwsbrief + RSS
  Groen Links: nieuwsbrief + RSS
  SP: nieuwsbrief + RSS
  LPF: geen RSS + foutpagina nieuwsbrief ( http://www.lijstpimfortuyn.nl/nieuwsbrief.html)
  D'66: nieuwsbrief, RSS?
  ChristenUnie: nieuwsbrief + RSS
  Groep Wilders: nieuwsbrief + RSS
  Leefbaar Nederland: geen nieuwsbrief en RSS
  SGP: nieuwsbrief
  Partij voor de Dieren: nieuwsbrief + RSS
  Nieuw Rechts: pagina is afgesloten

  geplaatst op
 • Om het te laten zien hier de URL : http://www.psoetv.es
  Groet,
  Nico

  geplaatst op
 • Paul, dit zijn voorbeelden op partijnivo. Ik bedoel de plaatselijke afdelingen. En dan nog: duurde bij mij wel even voor ik het (piepkleine) XML-icoontje (!) op de nieuwspagina van het CDA vond, die als je er op klikte vervolgens weer het nieuws in je browser liet zien. :-)

  geplaatst op
 • Correctie: er verschijnt wel een RSS-feed, maar Firefox blokkeerde deze popup in eerste instantie.

  geplaatst op
 • En niet te vergeten, ook erg leuk om te weten... Hoe zit met de politici individueel.
  Jan Marijnissen van de SP heeft zijn eigen weblog en RSS. Helaas staat die wel ergens rechtsonderin. weblog jan marijnissen

  geplaatst op
 • Bas,

  Goed initiatief. Ga je ons (en vooral ook de partijen, als ze slim zijn speuren ze ook de blogs af naar commentaren) ook wat meer vertellen over het nut van e-mail marketing voor de politieke partijen? Nieuwsbrieven zijn over het algemeen bedoeld voor de reeds geinteresseerden, die geven zich namelijk op. Dat is niet de doelgroep die zij moeten aanspreken om meer stemmen te krijgen. Maar, neem D66, die zou met een leuke virale actie wellicht meer los kunnen maken dan Pechtold op TV.
  Hoe makkelijk ook, maar ik (en zeker meer lezers van jouw stuk) hebben even geklikt op de link van de Partij van de Jongeren. Hoe lelijk de site ook is, als aandachttrekker werkt het wel.
  Dus, is het niet veel simpeler om actief blogs te tracken dan een e-mail marketing campagne op te zetten? En belangrijker: zijn ze niet al veel te laat?

  Ben erg benieuwd naar de rest van je verhalen!

  geplaatst op
 • Nieuwrechts.nl is uit de lucht, maar zo te zien zijn ze verder gegaan op nieuwrechts.eu, met nieuwsbrief en rss.

  geplaatst op
 • In de categorie 'inhakers' moet de Verkiezingsbijlage van ilsemedia wel even genoemd worden.

  geplaatst op
 • PvdA doet een 'algemene' linkse site gericht op jongeren http://www.ikstemsociaal.nl

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.