DuckDuckGo, de nieuwe Google?

29 april 2019, 09:00

Het is 2015 als Google zijn nieuwe feature uitrolt, location history. Met deze ‘mooie’ tool kun je zien waar je de afgelopen tijd (soms jaren) op elk moment van de dag was. Het bij effect van deze feature was echter ook dat mensen over de hele wereld ineens konden zien hoeveel locatie informatie Google verzamelde, en dan zorgde voor veel ophef. Ook deze auteur kon precies terugzien waar hij met zijn Android telefoon geweest was in het afgelopen jaar.

Fast forward naar 2018, het jaar waarin verschillende consumentenboden een aanklacht tegen Google indienen over het feit dat het aanzetten van je App&Web history op een Android device bijna automatisch gaat en dat veel mensen geen idee hebben dat dit aan staat. Na het lezen van verschillende nieuwsberichten rees bij mij ook de vraag, wat weet Google allemaal van je en wat wordt er bijgehouden? Gelukkis is daar ook weer een mooie tool voor. Myactivity.

Op myactivity.google.com kun je in een chronologisch overzicht zien wat Google allemaal van je bijhoudt. Een goede plek om het eens uit te zoeken. Daar kwam ik er achter dat het niet alleen mijn Google searches waren die opgeslagen werden maar bijna elke website pagina die ik de afgelopen tijd had bezocht. Daarnaast kwam ik in dit overzicht tegen dat ik de Marktplaats app op mijn iPad had geopend, evenals verschillende plaatsen die ik had opgezocht met Google Maps en verschillende plekken waar ik naartoe was gereden met Google Maps als navigatie.

Wat heeft dit allemaal te maken met DuckDuckGo? Één woord: Privacy.

Met de verschillende lekken

Voormalig IM Consultant. MSc Psychologie. Sinds 2010 actief in de IM wereld, voornamelijk bezig met Social Media, klanten gedrag en customer care. Geïnteresseerd in de samenkomst van psychologie en ICT.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!