Doorklikken bij banners gelijk, respons groter

3 februari 2003, 06:37

De click-through op banners is het afgelopen jaar met een percentage van 0,7 procent nagenoeg gelijk gebleven. Het aantal keren dat er in een later stadium actie wordt ondernomen is echter toegenomen, hetzelfde geldt voor de hoeveelheid rich-media banners. Dit zegt DoubleClick na evaluatie van maar liefst 630 miljard advertenties.

DoubleClick presenteert ieder jaar zijn Ad Serving Trend rapport, gebaseerd op onderzoek onder adverteerders die gebruik maken van DART. Dit systeem voor het serveren van banners op websites is ontwikkeld door DoubleClick en wordt onder licentie verkocht. Het merendeel van de online uitgevers zet DART in.

In totaal zijn 630 miljard advertenties meegenomen in het onderzoek, aldus DoubleClick. Dat leverde een grote hoeveelheid gegevens op over hoe er het afgelopen jaar is geadverteerd op internet. Om niet alleen de directe respons op een banner te meten hanteert DoubleClick ook zogenoemde ‘view-through’ ratio’s. Daarbij wordt aan de hand van een cookie herkend of een internetter een bepaalde advertentie heeft gezien.

De view-through ratio dient inzicht te geven in hoeverre er indirecte respons is van online advertising – interessant voor de adverteerder – en in hoeverre online advertising daarmee ook geschikt is voor branding, wat weer interessant is voor de uitgever/site-exploitant. Het systeem is echter niet waterdicht. Er kan voor een internetter een heel andere aanleiding zijn om naar de site van de adverteerder te gaan. Bovendien staan advertenties vaak op meerdere sites, welke banner de aandacht opwekte is maar de vraag.

Volgens DoubleClick steeg de view-through ratio het afgelopen jaar met 47 procent. Gemiddeld kwam in het vierde kwartaal 0,53 procent van de mensen die een banner zag via een omweg bij de adverteerder terecht. De click-through is gedurende 2002 nauwelijks veranderd, aldus DoubleClick, gemiddeld bedroeg deze over het hele jaar 0,7 procent.

Online reclame wordt in 40 procent van de gevallen op trefwoord getarget, op geografische kenmerken wordt 6 procent van de banners gericht en in 1,44 procent wordt er een koppeling gemaakt met het tijdstip. De standaardbanner is op zijn retour, maar wordt met een aandeel van 50 procent nog wel het meest ingezet. De skyscraper is bezig met een stevige opmars, het is nu al de op een na meest gebruikte online reclame vorm.

Het gebruik van rich-media reclame is het afgelopen jaar met 43 procent gegroeid. Bij 24,9 procent van de banners wordt rich-media ingezet. De click-through bij deze vorm van online reclame is ook hoger, aldus het onderzoek van DoubleClick. De respons zou op 2,44 procent liggen (tegenover het gemiddelde van 0,7 voor alle bannertypen).

Bron:

http://www.emerce.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

    media

    Ter info:

    Rich media banners hebben een gemiddelde CTR van ca. 2,5% terwijl non-rich media banners een gemiddelde CTR hebben van ca. 0,25% (bron: DoubleClick, Q3/2002).


    3 februari 2003 om 20:25

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!