Je bekijkt een artikel van Beeckestijn Business School
partner

Dit zijn de snelst groeiende marketing banen volgens LinkedIn

Waar liggen carrière kansen? En welke kant beweegt de arbeidsmarkt op?

14 maart 2023, 06:17 3055 x gelezen

Met de jaarlijkse lijst Banen in Opkomst probeert LinkedIn antwoord te geven op die vragen. Van Growth Manager tot Customer Succes Manager, ook dit jaar staat de lijst weer vol met banen die relevant zijn voor jou als marketing, communicatie, data of cx professional. Hoe versterk ik mijn carrièrekansen? Wat zou een volgende stap zijn bij mijn huidige werkgever? Hoe maak ik mezelf aantrekkelijk op de arbeidsmarkt of voor een opdrachtgever?

Allemaal vragen die naar boven kunnen komen als je nadenkt over de toekomst van je carrière. Wellicht dat de jaarlijkse lijst met banen in opkomst van LinkedIn je nieuwe ideeën en inspiratie geeft. Hieronder ook een toelichting op de banen die interessant zijn voor jou als marketing, communicatie, data of cx professional.

Dit zijn de #baneninopkomst van 2023:

 • Productanalist
 • Vertegenwoordiger verkoopontwikkeling
 • AML analist
 • Site Reliability Engineer
 • Platform Engineer
 • Specialist talentwerving
 • Growth Manager
 • Machine Learning Engineer
 • Duurzaamheidsmanager
 • Data Engineer
 • Customer Succes Manager
 • Verantwoordelijke bedrijfsontwikkeling
 • Salesforce Developer
 • Analist bedrijfsactiviteiten
 • Account Executive
 • Cloud Engineer
 • Specialist Cyberveiligheid
 • Robotics Engineer
 • Beleggingsanalist
 • Engineering Manager

Kijkend naar deze beroepen valt op dat er veel analisten en data experts nodig zijn. Dit is niet gek in de wereld van digitalisering. Maar ook het stukje recruitment marketing wordt steeds relevanter voor ons als marketeers. En ten slotte kan verduurzaming niet ontbreken in deze lijst.

Product analist

Als organisatie is het belangrijk om jouw product of dienst ten alle tijden te optimaliseren. Een product analist helpt daarbij. Als product analist houd je je bezig met het analyseren van de prestaties van een product. Vanuit daar geef je verbeteradvies.

Professionals groeien door tot product analist vanuit een functie zoals bedrijfsanalist, data-analist en datawetenschapper. Volgens LinkedIn zijn de belangrijkste vaardigheden: productanalyse, SQL, Tableau.

Specialist talentwerving

Talentwerving en recruitment raakt het marketingvlak steeds meer. Het is erg lastig om aan de juiste mensen te komen, maar ook om ze te behouden. Recruitment marketing is voorlopig een belangrijk onderdeel voor iedere organisatie. Als specialist talentwerving ga je op zoek naar talent om vacatures te vullen.

Professionals groeien veelal door naar deze functie vanuit functies zoals recruiter, recruitment consultant of human resources. Belangrijke vaardigheden voor deze functie zijn: Sourcing, Full lifecycle recruitment, Applicant Tracking Systems.

Growth manager

Growth hacking is een mindset en een vakgebied dat zich focust op het snel laten groeien van een bedrijf. Als growth manager of growth marketeer houdt je je voornamelijk bezig met het identificeren en benutten van alle groeimogelijkheden van een organisatie.

De meest voorkomende eerdere functie van een growth manager is een marketingmanager. De belangrijkste vaardigheden volgens LinkedIn zijn: Growth hacking , Digitale marketing en Marketingstrategie.

Machine learning engineer

Big Tech (o.a. Meta en Alphabet) investeert massaal in technieken zoals Machine Learning, Artificial Intelligence (AI) en Internet of Things (IoT). Maar niet alleen de Big Tech partijen doen dit. Steeds meer organisaties zien de voordelen van zelflerende applicaties of systemen. Als machine learning engineer ontwikkel je algoritmes voor computersystemen die zichzelf dingen kunnen leren.

Professionals groeien vaak door naar machine learning engineer vanuit een functie als data scientist, software engineer en data engineer. De vaardigheden die daarbij belangrijk zijn: Machine learning, Computer vision, Deep learning.

Duurzaamheidsmanager

Steeds meer bedrijven maken duurzaamheid een prioriteit. Eerlijkheid en transparantie zijn essentieel. Het gaat niet alleen om het maken van mooie beloftes en praatjes, maar het ook echt laten zien met concrete acties. Als duurzaamheidsmanager ga je over de ontwikkeling en het toezien op de uitvoer van de duurzaamheidsstrategie binnen een organisatie.

Professionals groeien vaak door tot duurzaamheidsmanager vanuit eerdere functies als accountmanager, projectmanager en programmamanager. Belangrijkste vaardigheden volgens LinkedIn zijn: Duurzaamheid, Duurzaamheidsrapportages, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Data engineer

Data krijgt een steeds grotere rol binnen het marketing en customer experience vakgebied. Er is bakken met data beschikbaar. Maar wat doe je ermee? Hoe selecteer je de juiste data? En hoe trek je de juiste conclusies? Als data engineer verzamel, verwerk en orden je ruwe data tot bruikbare datasets.

Professionals groeien vaak door tot data engineer uit functies als data scientist, software engineer en data analist. De belangrijkste vaardigheden zijn: data engineering, Microsoft Azure, Apache Spark.

Customer succes manager

Je klanten zijn het hart van de organisatie. Niet alleen wil je klanten binnen halen, maar ze ook de optimale customer journey bieden. Als je klanten tevreden zijn, leidt dit hogere loyaliteit en uiteindelijk meer winst. Als customer succes manager zorg je ervoor dat je klanten tevreden zijn, dat ze loyaal blijven door middel van advies en ondersteuning.

Professionals groeien meestal door tot customer succes manager vanuit een functie als accountmanager, projectmanager of specialist bedrijfsontwikkeling. Belangrijkste vaardigheden volgens LinkedIn: Software as a Service (SaaS), Account Management, Customer Relationship Management (CRM).

Verantwoordelijke bedrijfsontwikkeling

De verantwoordelijke bedrijfsontwikkeling heeft wat raakvlakken met een growth manager. Je houdt je als verantwoordelijke bedrijfsontwikkeling bezig met het verkennen van nieuwe kansen en afzetmarkten voor bedrijven.

De meest voorkomende eerdere functies voor verantwoordelijke bedrijfsontwikkeling zijn vertegenwoordiger verkoopontwikkeling, accountmanager, verkoper. Belangrijkste vaardigheden volgens LinkedIn: business development, leads genereren, salesforce.

Analist bedrijfsactiviteiten

Analisten in de breedste zin van het woord zijn in 2023 erg belangrijk. Om continu te optimaliseren, zullen de bedrijfsprocessen geanalyseerd en verbeterd moeten worden. Dat is precies waar de analist bedrijfsactiviteiten verantwoordelijk voor is.

Professionals groeien vaak door tot analist bedrijfsactiviteiten vanuit bedrijfsanalist en operations specialist. Belangrijkste vaardigheden volgens LinkedIn: Know your customer (KYC), Gegevensanalyse, Analytisch denkvermogen.

Zet de volgende stap met een opleiding

Wil jij de volgende stap zetten binnen jouw carrière? Een opleiding kan daarbij helpen. Door nieuwe kennis en vaardigheden verstek jij jouw positie. Of je nu opzoek bent naar iets nieuws of wil doorgroeien bij je huidige werkgever. Benieuwd welke opleiding of training van Beeckestijn Business School bij jou wensen en doelen past? Ontvang gratis en vrijblijvend opleidingsadvies o.b.v. jouw LinkedIn profiel

Ontdek de volgende stap in jouw carrière

Make impact   

Werk verandert continu en dat vraagt om de juiste kennis en skills. Beeckestijn Business School helpt hiermee. Met compacte en praktische programma’s binnen digital, marketing, cx, data en communicatie door 100% vakexperts. Op zoek naar gratis kennis en inspiratie? Woon een online clinic bij of download een van de whitepapers. #kennisdelen

Werk verandert continu en dat vraagt om de juiste kennis en skills. Beeckestijn Business School helpt hiermee. Met compacte en praktische programma’s binnen digital, marketing, cx, data en communicatie door 100% vakexperts. Op zoek naar nieuwe kennis en inspiratie? Woon een online clinic bij, download een van de whitepapers of volg een opleiding of training. #kennisdelen 

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!