Dennis de Vries (KPMG): “Blockchain is interessant voor ingewikkelde, administratieve processen”

9 februari 2017, 14:00

Alles wat je wilt – of moet? – weten over Blockchain. Het World Economic Forum plaatste deze technologie in het rijtje van zeven ontwikkelingen die de wereld drastisch gaan veranderen. Dennis de Vries, lead Digital Ledger Services bij KPMG, praat je bij. ​

Dennis is bij KPMG Nederland verantwoordelijk voor de dienstverlening op het gebied van blockchaintechnologie (Digital Ledger Services). Hij is expert op het gebied van cryptocurrencies, audit- en businessmanagement. Vanuit deze rol is hij betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Dutch Blockchain Conference.

Heeft het de potentie om de economie op z’n kop te zetten? “Eigenlijk is de techniek achter Blockchain uitgevonden met de introductie van het concept Bitcoin,” meent de Vries. Je weet wel, Bitcoin, die bekende ‘digital currency’ of ‘cryptocurrency’ waar we veel over horen, maar nog niet écht veel meedoen. Blockchaintechnologie ligt aan de basis van cryptovaluta als Bitcoin, maar kent ook andere toepassingen.

De finananciele sector & Blockchain

Ook in de financiële sector kregen de jongens en meisjes door dat die ‘cryptocurrencies’ en de onderliggende techniek blockchain erg interessant waren. “Maar waarde overdragen doen we altijd met een ’trusted third party’, een bank, notaris of ander soort tussenpartij. Bitcoin is eigenlijk de eerste keer ooit dat er waarde wordt overgedragen zonder dat die partij daar nog tussenzit. Daar zit een slimme, open source, technologie achter: een blockchain”, aldus de Vries.

De toepassing van Blockchain

Wat er onder de motorkap gebeurt, is eigenlijk helemaal niet interessant. Toch? “Een geldtransactie ziet er aan de buitenkant mooi uit, maar daar zit nog een heel ouderwets IT-museum achter. Complex en uitgebreid. Blockchain kan in de verouderde internetwereld én in het bankwezen het verschil maken.”

Stel nou dat we het betalingsverkeer op veel simpelere wijze uitvoeren? Bekijk deze aflevering.

Ronnie Overgoor
Directeur/eigenaar bij 7DTV

Als genomineerd dagvoorzitter van het jaar behoort Ronnie tot de top van Nederland. Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort Ronnie consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en award uitreikingen. Daarnaast is Ronnie een interviewer met een eigen stijl. Hij is voorbereid, nieuwsgierig en switcht razendsnel tussen serieuze vragen en scherpe humor. Hij houdt van open en echte gesprekken, waarbij hij degene die hij interviewt altijd in zijn of haar waarde laat. Scherp, maar altijd met respect als vangrail. Ronnie heeft meer dan tien jaar ervaring in het interview vak, op het podium voor live publiek als ook voor de tv camera’s van bijvoorbeeld 7DTV.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!