De wereld is een dorp

De wereld is een dorp
,

De theorie dat de wereld klein is en vrijwel iedereen via zes tussenpersonen met elkaar is verbonden, blijkt ook op te gaan voor e-mail contact. Meer dan 60.000 vrijwilligers uit 166 landen deden mee aan een onderzoek naar de weg die communicatie via internet aflegt.

De onderzoekers aan de universiteit in Columbia gingen ervan uit dat iedereen ter wereld via gemeenschappelijke bekenden elkaar kan bereiken. Ze vroegen deelnemers aan het onderzoek een e-mail te versturen naar een van achttien personen in dertien landen zonder dat ze van hen een e-mailadres hadden.

Ze moesten hun elektronische boodschap versturen naar iemand van wie ze dachten dat hij dichter bij de beoogde ontvanger stond dan zijzelf. Onder de ontvangers was een hoogleraar in de Verenigde Staten, een Noorse dierenarts en een Indiase specialist in technologie.

Uit het onderzoek blijkt dat een boodschap vijf tot zeven stappen nodig heeft om bij de ‘geadresseerde’ uit te komen. Mannen zoeken vooral mannen op als volgende tussenpersoon, terwijl vrouwen hun post eerder naar vrouwen versturen.

De korste links liepen via professionele relaties, terwijl een familielid of vriend een slechtere tussenstap blijkt te vormen. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Science.

De theorie dat iedereen ter wereld via ongeveer zes tussenpersonen met elkaar is verbonden, stamt 1967. Een Amerikaanse onderzoeker voerde toen een soortgelijk onderzoek uit met ‘ouderwetse’ post. Daaruit bleek dat boodschappen ongeveer zes tussenpersonen nodig hadden om hun doel te bereiken.

(Bron: ANP)


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.