De wereld is een dorp

29 september 2003, 09:45

De theorie dat de wereld klein is en vrijwel iedereen via zes tussenpersonen met elkaar is verbonden, blijkt ook op te gaan voor e-mail contact. Meer dan 60.000 vrijwilligers uit 166 landen deden mee aan een onderzoek naar de weg die communicatie via internet aflegt.

De onderzoekers aan de universiteit in Columbia gingen ervan uit dat iedereen ter wereld via gemeenschappelijke bekenden elkaar kan bereiken. Ze vroegen deelnemers aan het onderzoek een e-mail te versturen naar een van achttien personen in dertien landen zonder dat ze van hen een e-mailadres hadden.

Ze moesten hun elektronische boodschap versturen naar iemand van wie ze dachten dat hij dichter bij de beoogde ontvanger stond dan zijzelf. Onder de ontvangers was een hoogleraar in de Verenigde Staten, een Noorse dierenarts en een Indiase specialist in technologie.

Uit het onderzoek blijkt dat een boodschap vijf tot zeven stappen nodig heeft om bij de ‘geadresseerde’ uit te komen. Mannen zoeken vooral mannen op als volgende tussenpersoon, terwijl vrouwen hun post eerder naar vrouwen versturen.

De korste links liepen via professionele relaties, terwijl een familielid of vriend een slechtere tussenstap blijkt te vormen. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Science.

De theorie dat iedereen ter wereld via ongeveer zes tussenpersonen met elkaar is verbonden, stamt 1967. Een Amerikaanse onderzoeker voerde toen een soortgelijk onderzoek uit met ‘ouderwetse’ post. Daaruit bleek dat boodschappen ongeveer zes tussenpersonen nodig hadden om hun doel te bereiken.

(Bron: ANP)

Werkzaam bij TNS Singapore als Senior Manager Interactive op het gebied van (nieuwe) media en emerging technologies. Met name gespecialiseerd in het toepassen van nieuwe onderzoeksmethoden en -technieken.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!