De goedkoopste hotelkamer online zoeken

3 juni 2003, 18:52

Steeds meer vakantiegangers boeken hun hotelkamer online. Dat is makkelijk en het blijkt in 87 procent van alle gevallen ook nog eens goedkoper te zijn. Dat beweert althans Consumerwatch dat een uitgebreid onderzoek deed door dezelfde hotels op verschillende manieren te boeken.

Het gebruik van de algemene reissites Travelocity, Orbitz, Expedia, Hotels.com pakt meestal goedkoper uit dan het inschakelen van een traditioneel reisbureau. De websites van de hotels zelf of de hotelketens waartoe ze behoren, kun je echter beter links laten liggen: het reisbureau biedt betere prijzen.

Smallzine heeft op bescheiden schaal het onderzoek gecontroleerd door zelf wat hotelkamers te proberen voor de week van 8 tot 15 juni. Dit probeerden ze voor enkele bekende, Nederlandse vier-sterrenhotels die de meeste grote reissites allemaal wel aanbieden. Orbitz accepteert geen Nederlandse klanten, dus in plaats daarvan gebruikten ze de Nederlandse site Bookings. Ze hebben voor deze test alleen websites bezocht en het reisbureau met rust gelaten. Inderdaad blijkt al snel dat je de websites van de hotelketens zelf inderdaad beter kunt vermijden. Als ze al goed werken dan worden er geen gunstige aanbiedingen gedaan. Bij de andere reissites die we net noemden, springt er niet direct eentje als beste uit. Per periode en per hotel varieren de aanbiedingen wel een beetje, maar meestal met hooguit 10 euro.

Als je eenmaal weet naar welk hotel je wilt, dan lijkt het de beste strategie om de sites van Travelocity, Expedia, Hotels.com en Bookings.nl allemaal even te checken. Serieuze besparingen op hotelkosten kun je beter doen door genoegen te nemen met minder service. De reiswebsites bieden voornamelijk hotels met drie of meer sterren aan. Alleen Bookings.nl heeft een ruime selectie van hotels met een of twee sterren. Een andere bespaartruc is om zelf te onderhandelen over een prijs via Priceline. Hier zijn voor- en nadelen aan verbonden waarover we al eerder schreven. Zoals je in dat artikel kunt lezen, is het soms ook mogelijk succes te boeken met een wat minder bekende site als hoteldiscount.com. Let er bij minder bekende sites wel op dat je werkelijk een reservering hebt verricht die aan het hotel wordt doorgegeven.

Onderzoek Consumer WebWatch:

http://www.consumerwebwatch.org

Travelocity:

http://www.travelocity.com

Expedia:

http://www.expedia.nl

Hotels.com:

http://www.hotels.com

Bookings:

http://www.bookings.nl

Bieden op een hotelkamer bij Priceline:

http://www.smallzine.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!