De conversie van online formulieren verbeteren: het globale perspectief

JDC
31 oktober 2010, 17:34

Naast alle tools die we hebben om de voorkeuren en wensen van mensen te traceren, spelen online formulieren een cruciale rol in de hele levenscyclus van de digitale klant en prospect. Van e-mail marketing, over customer service tot lead nurturing en zelfs sociale media: online formulieren zijn essentieel. In deze post wil ik graag even kijken naar de rol van online formulieren uit een cross-channel en klantgedreven standpunt van interactie en conversie.

Om de conversie van online formulieren te verbeteren moet je natuurlijk kijken naar het totale proces waar de formulieren deel van uitmaken. Een formulier om in te schrijven voor een nieuwsbrief is niet hetzelfde als dat voor een enquête of een e-commerce transactie, om maar enkele evidente voorbeelden te geven. Ook de opmaak, plaatsing en content van het formulier is belangrijk. Net zoals de woorden die je gebruikt in de omschrijvingen van de velden, de call-to-action, de ‘verzend’ knop etc.

Bovendien maakt een online formulier vaak deel uit van een keten van opeenvolgende scenario’s en formulieren. Een typisch voorbeeld vind je opnieuw in e-commerce transacties maar zeker niet alleen daar. De manier waarop je data bijhoudt en de velden van je formulieren invult met eerder verworven gegevens is eveneens belangrijk. Zo is er niets vervelender dan telkens je een white paper van een bedrijf downloadt (vaak zelfs binnen één bezoek) alle data weer te moeten invullen.

Het belang van geïntegreerde databronnen

Het progressief verwerven van data tijdens lead nurturing processen of het verder ontwikkelen van relaties en interacties met mensen (denk aan e-mail marketing) is belangrijk. En het moet zich dus ook vertalen in de online formulieren. Als iemand geabonneerd is op je e-mail nieuwsbrief en op een link klikt waarin je een white paper aanbiedt, moet het online formulier op de landingspagina idealiter enkel om gegevens vragen die je nog niet had.

Kortom: ook in het optimaliseren van online formulieren en hun conversie is integratie tussen verschillende databronnen en applicaties vanuit een cross-channel standpunt essentieel.

Online formulieren zijn geen op zich staande elementen van één bepaalde activiteit maar maken deel uit van een hele cyclus waarbij de gebruikservaring van de klant (in de ruime zin) centraal staat. En ze spelen een belangrijke rol in het ontwikkelen van de relatie met die klant.

Zoals ik ooit al eens ergens schreef: online formulieren zijn zoals ‘dating’. Of de ‘liefde’ tussen je klant en je bedrijf groeit, hangt af van de relevantie en een zorgvuldige sequentie van interacties inclusief het gebruik van formulieren. Maar wat alles doet staan of vallen is de holistische en geïntegreerde manier om data-gericht te werken. En met die data alles te doen om de ‘user experience’ en conversie te verbeteren.

Liefde is de spreekwoordelijke conversie. En nu het woord conversie toch valt, nog één ander woord (het zou eigenlijk een automatisme moeten zijn om het meteen te associëren met conversie): test.

JDC
Digital business consultant bij i-SCOOP

Jean werkt sinds 1992 op het raakvlak van digitale technologie, marketing, sales en media. Hij is sinds 1996 exclusief bezig met digitale marketing en digitale transformatie voor B2B en technologiebedrijven.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!