De breedbandinternet landen Top 30

3 september 2007, 05:00

The Information Technology and Innovation Foundation (Itif) maakte in juni een internationale vergelijking van de snelheid en de prijs van breedbandinternet onder dertig landen. Bij World Politics Review hebben ze die cijfers (pdf) grafisch weergegeven. Lees het artikel hier in het Italiaans. Interessant, ook om te zien waar we in Nederland internationaal gezien staan. Japan en Korea staan duidelijk op eenzame hoogte wat snelheid betreft. Finland, Zweden en Frankrijk (en dan pas Nederland) komen er achter aan met ongeveer 20 megabits per seconde.

Dan de prijs. De prijs van internettoegang ligt in drie landen onder een dollar per maand per meagabit. Dat is in Japan, Korea en Zweden het geval. In de landen top tien ligt het gemiddelde op minder dan vijf dollar per maand per megabit. Nederland moet in de top 10 een paar plaatsen inleveren en staat op een tiende plaats.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

10 Reacties

  Arjan Eising

  Jammer dat ze in het onderzoek de prijzen niet ook hebben uitgezet tegen het inkomensniveau van de bevolking. Dit is volgens mij een betere manier om landen onderling te vergelijken.

  Desondanks interessant om de positie van Nederland te zien 🙂


  3 september 2007 om 05:50
  Thomas

  Bijna 10 Mbit gemiddeld in Nederland :O

  Dat kan ik haast niet geloven. Ik betaal me nu blauw voor 8 MBit kabel. ADSL gaat wat hoger, maar gemiddeld 8 a 9 Mbit kan ik me haast niet voorstellen.


  3 september 2007 om 06:01
  Jelmer Voogel

  Er is in dit overzicht alleen geen rekening gehouden met een data limiet. De Belgen hebben wel snel internet maar helaas ook een data limiet dat meestal niet overeenkomstig met de snelheid is.


  3 september 2007 om 06:05
  Xander

  “Dat kan ik haast niet geloven. Ik betaal me nu blauw voor 8 MBit kabel. ADSL gaat wat hoger, maar gemiddeld 8 a 9 Mbit kan ik me haast niet voorstellen.”

  Ik heb momenteel een 100MBit glasvezel thuis liggen, iets wat in Nederland nog aan het groeien is.


  3 september 2007 om 06:40
  Erik

  Ik heb het even bekeken. Ik gebruik Orange ADSL Extra:

  *Razendsnel internet, 20Mbit/s download / 1024 Kbit/s upload

  *€ 19,95 p/mnd na 12 maanden € 23,95

  *Geen limiet (fair use)

  Daar moet de vaste lijn nog bij, deze gebruik ik alleen voor internet. Dan zit ik op zo’n 1,50 per Mbit per maand.

  @Arjan: Dat was inderdaad ook mijn eerste gedachte. Maar in de top 10 staat alleen Korea als ‘goedkoper’ (denk ik) land. De rest is allemaal vergelijkbaar met NL.


  3 september 2007 om 08:02
  Platform Signalering Onjuist Spatiegebruik

  Dat moet natuurlijk breedbandinternetlandentopdertig zijn, in de titel. Ja, echt waar. Wat voor landen? Breedbandinternetlanden! Wat voor topdertig / top-30? Breedbandinternetlandentop-30!


  3 september 2007 om 10:56
  mgvandenbroek

  @Platform etc. Dank je wel! Heb het niet aangepast. Doen jullie ook aan SEO? 😉


  3 september 2007 om 15:24
  René

  @Martijn: Ja, wij van het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik doen ook aan SEO… natuurlijk! Maar niet ten koste van alles. We hebben ook zo onze principes. 😉

  Bovenstaande reactie komt trouwens niet van één van de medewerkers van ons platform. Maar de schrijver van dat stuk heeft natuurlijk wel gelijk. Het doet me wel deugd dat we blijkbaar aanhangers hebben onder de bezoekers van Marketingfacts.nl.


  4 september 2007 om 07:23
  mgvandenbroek

  @Rene: Wie is Martijn? Principes? Breedbandinternetlandentop-30. Echt te gortig. 😉


  4 september 2007 om 07:27
  René

  @Matthijs: Ahem, waar ik ‘Martijn’ zei, bedoelde ik natuurlijk ‘Matthijs’. Stop. En ik zet twee jokers in. 😉

  En ‘Breedbandinternetlandentop-30’ is inderdaad te gortig. Maar je moet ook niet alles in één woord proberen te vertellen. Waarom niet gewoon “Top-30 breedbandinternet per land” (of zoiets) als kop?


  4 september 2007 om 07:38

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!