De trends in online video van 2018

14 december 2017, 10:00

Video’s met meer dan 3 miljard views klinken ongeloofwaardig, maar zijn inmiddels bewaarheid. Zo staan de tellers van Gangnam Style en de videoclip van Despacito op respectievelijk 3 en 4,5 miljard views. Video is nog steeds booming en om die reden krijgt video-advertising een steeds belangrijkere rol binnen de marketingmix. Niet alleen het aanbod van advertentiemogelijkheden binnen YouTube groeit, ook uitgevers zien kansen binnen video; zo zal De Persgroep in 2018 ook bumper-ads ondersteunen. Naast de advertentiemogelijkheden zullen marketeers creatief moeten omgaan met het juist inzetten van video-ads om zo het volle potentieel van online video te benutten. Hieronder dé drie grote videotrends van 2018.

1. Livestreaming

Adverteerders zijn er nog voorzichtig mee, maar livestreaming zal dé videotrend van 2018 worden. Steeds meer influencers verzorgen een livestream op social media en deze trend gaat overwaaien naar adverteerders.

Binnen een livestream is het mogelijk direct met je publiek te interacteren. Dit geeft kijkers een open beeld van de organisatie en je merk. Het is belangrijk dat adverteerders streamen vanuit de eigen identiteit en zo authentiek mogelijk proberen te blijven. Openheid wordt gewaardeerd door kijkers, die zich zo meer betrokken voelen bij het product of brand.

Door de lage productiekosten is livestreaming ook in te zetten voor kleinere merken met een beperkt budget. Livestreams gaan zorgen voor een intieme connectie met klanten en geven exclusiviteit die kan leiden tot een boost in betrokkenheid met de doelgroep.

Voorbeeld

Met de lancering van de nieuwe Oreo Candybar is een livestream-campagne opgezet die is uitgezonden vóór, tijdens en na de livestream van de ‘Oscars viewing party‘ van IMDb en Twitter. De campagne heeft met een relatief laag budget een bereik van 11 miljoen unieke kijkers gegenereerd. Door de video te koppelen aan een hashtag #OreoChocolateCandy en deze op verschillende platformen uit te zenden, is het bereik vele malen hoger dan verwacht.

2. Bumper ad

De bumper ad is een videoadvertentie van maximaal zes seconden die vooral voor mobiele advertising goed werkt. Nu bijna 66 procent van al het videoverkeer op YouTube en andere videoplatformen vanaf mobiel komt, zal de lengte van de video hierop moeten worden aangepast. Mede door dit succes gaan andere videoplatformen, zoals dat van De Persgroep, deze advertenties nu ook ondersteunen. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom 2018 het jaar van de bumper ad lijkt te worden.

Het juiste bericht verzenden met de bumper ad kan lastig zijn. Tegelijkertijd is het cruciaal, je hebt immers maar zes seconden. Zorg daarom voor een duidelijke call-to-action in de video. Door simpele aspecten (content) in je videoadvertentie te optimaliseren voor online, zullen de resultaten van de advertentiecampagne stijgen en zal de advertentie een sterkere propositie overbrengen op jouw doelgroep.

Door een bumper ad naast een TrueView-strategie te pushen, kan een groot uniek bereik gegenereerd worden en bereik je de kijkers met meerdere proposities, waardoor recall en consideratie onder de doelgroep zullen stijgen.

Als de bumper ad wordt ingezet ter versterking van een langere video, is het belangrijk door te gaan op de boodschap van deze langere video. Die doe je bijvoorbeeld door de propositie te herhalen of specifieke eigenschappen naar voren te brengen. Is de bumper ad een alleenstaande strategie, kies dan een specifieke boodschap, karakter of emotie om op in te spelen. Less is more.

Voorbeeld

Voor BMW is een campagne opgezet waarin kijkers van een videoadvertentie worden geretarget met verschillende bumper ads. Elke ad geeft in zes seconden een specifieke eigenschap of vernieuwing van de auto weer. Op deze manier worden steeds verschillende onderdelen van de auto uitgelicht en zijn er meerdere contactmomenten gerealiseerd met potentiële klanten om de consideratie voor de auto en BMW te verhogen.

3. Video shopping ads

Video-advertising is niet alleen gericht op awareness, het is ook mogelijk om door middel van video shopping ads in te spelen op een actie vanuit de consument. Op YouTube zijn shopping ads al geruime tijd beschikbaar en we zien goede resultaten. Door producten te laten zien die in de video zichtbaar zijn, kunnen kijkers direct doorklikken naar de aankooppagina.

Voorbeeld

Afgelopen jaar heeft River Island een YouTube-campagne opgezet waarbij producten in de video direct als shopping cards naast de video staan. De click through ratio die met deze campagne werd gerealiseerd, lag ver boven de benchmark.

Door social influencers te combineren met shopping ads kan er meer focus op de content liggen. Hierdoor is het mogelijk om in de content van de video minder druk op het product of brand te leggen en de focus op de inhoud en de boodschap te houden. Hierdoor kunnen social influencers doen waar zij goed in zijn, terwijl de shopping ads voor de conversie zorgen.

2018: focus op kwaliteit

Afgelopen jaar gebruikte Scotch & Soda in de campagne From Amsterdam, From Everywhere een goede mix tussen content en branding. Door verschillende videolengtes te gebruiken, hebben ze de juiste content voor specifieke platformen kunnen inzetten. De nadruk binnen de videocontent lag niet specifiek op de producten, maar wel op merkconsideratie. Dit triggert de kijkers tot actie over te gaan.

Het videolandschap is snel aan het veranderen en marketeers moeten mee in deze aanpassingen om niet achter te blijven. Video advertising stond in 2017 vooral in het teken van de verschuiving van desktop naar mobiel, maar in 2018 wordt verwacht dat er meer focus komt op kwalitatieve content.

Door tools in te zetten die beschikbaar zijn binnen onlinevideoplatformen hoeft de nadruk niet meer op het product te liggen, maar meer op de content en de boodschap in de video. De juiste boodschap zal leiden tot een boost in betrokkenheid en een betere relatie met jouw doelgroep.

Mike van Riggelen
Online Video Specialist bij IProspect

Mike is Online Video Specialist binnen het iProspect paid media team. Hij adviseert top 100 A-merken over hoe online video advertising kan bijdragen aan het behalen van merk- en organisatiedoelstellingen. Online Video marketing is zijn specialisme en zijn passie.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!