Het wil maar niet doordringen. Ondanks dat de digitale puzzel anno 2012 op hoofdlijnen helemaal is uitontwikkeld en aangekleed, zien we niet hoe de boel digitaal in elkaar grijpt. De economie, de maatschappij, het leven zelf. Op zijn best zien we verbanden om daar onmiddellijk korte-termijnconsequenties aan te verbinden. Maar het volgende moment wisselen we ze net zo makkelijk weer in voor andere. De jaarlijkse hypecycle van Gartner ontleent zijn bestaansrecht aan deze praktijk en versterkt haar helaas. Daarmee is deze technology-cyclus niet veel meer dan kortademige hijgerij en een commerciële poging tot self-fulfilling prophecy.
SlowTech zou veel meer de norm moeten zijn
In de zomer van 2012 is er weer een aantal technologies nieuw ten opzichte van de vorige hype cycle, maar die kunnen in eerdere versies best ook hebben gestaan. Zo staat het letterlijk in de bijsluiter. Gartner wijst erop, dat we de in totaal 48 '2012-technologies' wel in verband moeten zien, afhankelijk van onze interesses en behoeften. Maar een helder overall-beeld ontbreekt, terwijl toch alle puzzelstukken duidelijk voorhanden zijn. Nu de digitale puzzel op hoofdlijnen is uitontwikkeld en aangekleed, hebben we een goede basis om afstand te nemen van alle technologische hectiek. SlowTech zou veel meer de norm moeten zijn.
Klik op de afbeelding voor de vergroting.
De puzzel: apps, analytics, data, media, mobile, social en cloud
Het is geeneens een moeilijke puzzel. Wel een ingenieuze en eentje met een historie. Alleen het juiste historische perspectief - in dit geval van 20 jaar - stelt ons daarom in staat om in te zien hoe de zaak tegenwoordig digitaal in elkaar grijpt. En hoe we die samenhang als basis kunnen nemen voor kortcyclische ingrepen en maatregelen. Technologie staat aan de basis, maar waar het over gaat, dat is het leven zelf. Dus is het handig om technologieën bij elkaar te pakken en op heldere noemers te brengen. Dat zijn er zes: apps, analytics, (big) data, media, mobile en social. Met cloud als nummer 7: de 'ether' waarin zich het digitale leven afspeelt.
De hype cycle is een platgeslagen rollercoaster
Op advies van Gartner om toch vooral verschillende technologies in hun verband te zien, keken we naar het Big Data-cluster, omdat dat naar verluidt nu aan het doorbreken is. Over vrijwel de hele hype cycle-rollercoaster - van 'Inflated Expectations' via 'Desillusionment' en 'Enlightenment' tot aan 'Plateau of Productivity' - treffen we dan de volgende negen categorieën aan. Om te beginnen Big Data zelf, vervolgens Social Analytics, In-Memory Database Management Systems, Activity Streams, Audio Mining/Speech Analysis, In-Memory Analytics, Text Analytics, Speech Recognition en tot slot Predictive Analytics. De spreiding van deze samenhangende en soms zelfs onlosmakelijk verbonden bijna 20 procent van alle 2012-'technologies' is enorm. De genoemde negen stuks kunnen eenvoudigweg niet op deze manier uit elkaar liggen, anders dan op basis van volstrekt uiteenlopende argumentaties. Veel meer dan een platgeslagen rollercoaster is de hype cycle van Gartner dus niet. Op zijn allerbest een babylonische praatplaat. Maar spraakverwarring is er genoeg!
De Rubik's Cube van de 10101ste eeuw
In plaats daarvan willen wij kijken naar convergentie: naar hoe ons leven digitaal in elkaar steekt. Zakelijk en privé. MIT Media Lab-directeur Nicholas Negroponte zei het al in 1995: 'computing is not about computers any more, it is about living'. En zo is het: in de 10101ste eeuw is digitaal onderdeel van het leven zelf en geeft het datzelfde leven verder vorm. Die wederzijdse relatie komt tot uiting in de verbanden tussen apps, analytics, (big) data, media, mobile en social. Deze zes zijn de negenvlaks zijden van een Rubik's Cube, de puzzel die ons digitale leven tegenwoordig is. Geclusterd tot social media, mobile apps en (big) data analytics hebben we dan drie hoekvlakken die samen in elkaar grijpen tot de kubus zelf. Hoe u de zes negenvlakken wilt benoemen, mag u helemaal zelf weten, en is afhankelijk van uw interesses en behoeften.
Pervasive en Ubiquitous Computing
Zoals bekend is een Rubik's Cube niet statisch, maar dynamisch. In het hart van onze variant geeft Pervasive ofwel Ubiquitous Computing - het concept uit de jaren '90 van wijlen Xerox-CTO Mark Weiser - alle zes de negenvlakken hun flexibiliteit. Tegenwoordig noemen we de kern en het aangeklede geheel ook wel simpelweg cloud, maar Pervasive Computing maakt momenteel terecht een opmerkelijke revival door. Onder meer als IEEE-tijdschrift voor 'Mobile and Ubiquitous Systems'.
Tientallen of honderden permutaties op exa-schaal
Het is aan organisaties om de Rubik's Cube-flexibiliteit van in totaal tientallen (als we de kubus intact laten) tot honderden (als we de kubus uit elkaar halen) permutaties op exa-schaal - à propos Big Data - via technologies productief te maken in de complexiteit van het leven zelf. Nogmaals, technologie ligt aan de basis maar 'computing is not about computers any more, it is about living'.
Zeventien jaar geleden was dit nog een bijna-religieus scifi-mantra, maar tegenwoordig is de digitale puzzel dus op hoofdlijnen uitontwikkeld en aangekleed: met social media, mobile apps en (big) data analytics. Een beetje extra SlowTech - weg van de hype(cycle) - kan daarom helemaal geen kwaad.
Avondsymposium Big Data
Geïntrigeerd? Interesse in een diepere duik in de Rubik's Cube van de hedendaagse technologieën? Tijdens het avondsymposium over Big Data op 27 september a.s. dat Marketingfacts i.s.m. de Nyenrode Marketing Society organiseert, zal Jaap in een presentatie dieper ingaan op deze materie. Klik voor meer info en de mogelijkheid tot inschrijven.
Credits afbeelding: Beyond Neon (CC)