De leestafel van 10: week 36/2015

5 september 2015, 08:00

Welke marketing- & tech-artikelen deelden jullie het meest de afgelopen week?

Het weekend geeft je eindelijk weer tijd even rustig te lezen. Daarom introduceren wij in samenwerking met Buzzcapture de nieuwe rubriek ‘De leestafel van 10’: de 10 artikelen op het gebied van marketing en technologie die in de voorbije week het meest gedeeld zijn door de volgers van Marketingfacts’ Twitter-account. Door jou dus ook, misschien. Dus pak een kop koffie, dan lees én ben je in no time helemaal bij!

In dit overzicht geven we alleen de verhalen en blogposts weer die afkomstig zijn van andere sites dan Marketingfacts zelf. Wil je weten wat bij ons populair was deze week? Schrijf je dan in voor onze e-mailnieuwsbrief, dan krijg je maandag het hele overzicht in de mail.

Dit waren de afgelopen week volgens onze Twitter-volgers de 10 meest ‘shareable‘ artikelen. Let op: de artikelen staat niet per se in volgorde van het aantal shares.

Webcare op WhatsApp: zo doen NLE, Transavia & 9292 het (Frankwatching)

Interessant artikel van Jarno Duursma over de inzet van WhatsApp door bedrijven. Waarom lijkt die inzet zo succesvol, wat zijn de verschillen met webcare via andere kanalen en waarom gebruiken consumenten WhatsApp eigenlijk zo graag?

“Ik denk dat een belangrijke pijler van het succes van WhatsApp als servicekanaal is dat mensen het ervaren als echt iets persoonlijks; een digitaal en persoonlijk gesprek.”

Neelie Kroes gaat meer lobbyen voor soepelere wetten voor start-ups (NRC Q)

Als ambassadeur van StartupDelta, een belangenclub voor startende ondernemers, gaat Neelie Kroes zich hard maken voor o.a. aanpassingen aan het faillissementsrecht om het startup-klimaat in Nederland te verbeteren.

“Je zit ongeveer anderhalf jaar vast aan de gevolgen van een faillissement voordat je weer de kans krijgt om opnieuw te starten. Dat is in veel andere landen veel korter.”

Meer zzp’ers en minder mkb’ers gestart (NU.nl)

De Kamer van Koophandel maakte deze week bekend dat in de maand augustus meer zzp’ers zijn gestart dan een jaar eerder. Tegelijkertijd hebben minder mkb’ers een bedrijf opgericht.

“Over heel 2015 verwacht overigens 54 procent van de ondernemers in het mkb meer omzet te draaien dan een jaar eerder, zo blijkt uit onderzoek door uitzender Unique en Motivaction, onder 2142 ondernemers. Dat is minder dan 2014, toen 59 procent van de mkb’ers meer omzet voorzag.”

Heineken reageert sterk op nieuwe Google-logo en de reacties daarop (De Beste Social Media)

Google introduceerde deze week een nieuw logo en nieuwe huisstijl (zie ook verderop). Heineken reageerde nuchter én snel – en niet alleen op Google, maar ook op reaguurders.

Eelco Scheers Misschien lache maar heineken is niet te zuipen…misschien kunnen ze daar beter iets aan doen dan commetaar leveren op google”

Heineken Jammer dat je het niet te zuipen vindt. In principe is het niet eens heel moeilijk. Je zet je glas/blik/flesje aan je lippen, opent je mond en maakt vervolgens een lichte, achterwaartse beweging met je hoofd. Gewoon even blijven proberen. Laat je ons weten of het is gelukt?”

De communicatieprofessional van nu (Logeion)

Ron van der Jagt, voorzitter van Logeion, de beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals, beschrijft hoe de rol van deze professionals verandert nu organisaties in toenemende mate op zoek zijn naar een dialoog met hun stakeholders.

“Organisaties moeten steeds communicatiever worden, want deze tijd vraagt om sensitiviteit en wederkerigheid. En om reactiesnelheid bovendien: de omgeving verwacht instant respons. Mensen willen niet alleen reactie, ze willen het nu. De snelheid die voorheen als crisiscommunicatie zou worden gekwalificeerd, is vandaag de dag de norm.”

Een CMS kiezen: houd rekening met deze 6 stappen (Frankwatching)

Ga je niet blind voor WordPress voor je nieuwe site en wil je een weloverwogen keuze maken? Dan is dit een handige checklist.

“Als het gaat om kwaliteit en mogelijkheden, moet je je in het maken van je keuze dus alleen laten leiden door stap 1 tot en met 5 uit dit overzicht. De enige geldige beweegredenen in de afweging om te kiezen voor een gratis of betaald CMS, zijn die van een budgettaire aard.”

VVD wil cameratoezicht met gezichtsherkenning in Amsterdam (security.nl)

Onderzoeken tonen volgens de VVD in Amsterdam aan dat cameratoezicht grote waarde heeft. Welke onderzoeken dat zijn, wordt niet duidelijk, maar dat hoeft invoer natuurlijk niet in de weg te staan.

“Door camera’s daalt de criminaliteit en voelen Amsterdammers zich veiliger. Ook blijkt dat de overgrote meerderheid van de Amsterdammers geen enkel bezwaar tegen de aanwezigheid van camera’s heeft.”

Mobile Vikings: “We gooien binnenkort ons businessmodel helemaal om” (Bloovi)

Telecom-operators staan onder druk: wat is hun toegevoegde waarde nog, nu en over een paar jaar? Mobile Vikings, een populaire telco uit België, heeft daar z’n eigen ideeën over.

“Eigenlijk is het erg simpel,” zegt Hans Similon. “Als onze Vikings aankopen doen via de Viking Deals website, krijgen ze korting bij bedrijven zoals CheapTickets.be, Coolblue, Uber & Zalando. Daarbovenop krijgen ze bij elke voltooide aankoop ook een aantal Vikingpunten, die ze als korting op een herlading kunnen gebruiken,” zegt Similon.

5 tips over Facebook Marketing voor Advocaten (Legal Coffee)

Charlotte Meindersma, online wellicht beter bekend als Charlotte’ s Law, onderzocht hoe advocatenkantoren Facebook inzetten en hoe succesvol zij daarin zijn.

Voor advocaten en kantoren die veel voor particulieren werken, bijvoorbeeld omdat ze werknemers bijstaan in arbeidsconflicten, veel met consumentenzaken en huurgeschillen te maken hebben of werken in het personen- en familierecht of in het strafrecht, is Facebook een must.

Wat mogen de geheime diensten straks? (NOS)

Het kabinet wil de geheime diensten nieuwe bevoegdheden geven voor het monitoren van telefoon- en berichtenverkeer. Joost Schellevis beschrijft welke bevoegdheden dat nou eigenlijk zijn.

In de huidige wet bestaat nog een onderscheid tussen kabelgebonden en niet-kabelgebonden communicatie. […] In de nieuwe wet zou dat onderscheid verdwijnen. Dan mogen de AIVD en de MIVD communicatie over kabels in grotere hoeveelheden onderscheppen – een sleepnet, menen critici. Dat betekent volgens het kabinet niet dat al het internetverkeer zal worden afgetapt, maar wel dat bijvoorbeeld al het verkeer tussen Nederland en Syrië kan worden onderschept voor een bepaalde periode.

Bram Koster
Senior consultant bij Evolve

Ik werk als consultant bij Evolve, een bureau dat is gespecialiseerd in het verbeteren van de interne communicatie en interne processen met behulp van interne sociale media. Was voorheen hoofdredacteur bij Marketingfacts en betrokken bij o.a. Online Tuesday en NIMA.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!