De laatste cijfers over internetgebruik in Europa

De laatste cijfers over internetgebruik in Europa

Een tijd terug heeft de Europese Commissie de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar het ICT gebruik onder Europeanen bekend gemaakt. Deze cijfers zijn onlangs toegevoegd aan Eurostat en het Marketingfacts Stats Dashboard. Het zal geen verrassing zijn dat de internetpenetratie zeer hoog is. In termen van huishoudens met toegang tot internet is Nederland koploper in Europa met een penetratie van 95 procent. 94 procent van de Nederlanders heeft in de afgelopen 3 maanden internet gebruikt.

Internetpenetratie naar land

IJsland is koploper als het gaat om het gebruik van internet in de afgelopen 3 maanden. De Scandinavische landen maken de kopgroep compleet. Het Europees gemiddelde staat op 75 procent (Europese Unie). 

Ontwikkeling over de jaren

Het internetgebruik groeide in Nederland met name tot en met 2007 sterk. De afgelopen jaren neemt het internetgebruik geleidelijk toe. In België lijkt het internetgebruik zich ook de stabiliseren, echter wel op een niveau van 82 procent. 

Het verschil tussen mensen met een hoog en laag opleidingsniveau is in Nederland nog altijd opvallend groot. 99 procent van de Nederlanders met een hoog opleidingsniveau heeft de afgelopen 3 maanden internet gebruikt. Onder laag opgeleiden is dit 83 procent. 

E-mail en productieinformatie opzoeken belangrijkste internetactiviteiten

Het ontvangen en verzenden van e-mail en het opzoeken van productinformatie zijn de belangrijkste internetactiviteiten onder Europeanen. Ook het raadplegen van wiki's om kennis op te doen, het consumenten en publiceren van content op social media en het lezen van een digitale krant of online nieuws lezen wordt veel gedaan. 

Vergelijk je Nederland met andere landen dan lezen we relatief veel over politiek en zijn we ook relatief actief in de discussie over politiek.

Credits afbeelding: Paulus Veltman, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • In de grafiek "Internetpenetratie Nederland" staat 94% bij 2013, maar ik zie toch echt in de news release van Eurostat het getal 95 staan. Kijk ik nou verkeerd?

  geplaatst op
 • Hi Ivo,

  Het percentage in het persbericht gaat over het percentage van de huishoudens, 94 procent is het percentage van de individuen.

  geplaatst op
 • Aha! Dankjewel

  geplaatst op
 • Hoeveel internet gebruikers zijn er in Europa?

  geplaatst op
 • ⬆️⬆️

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.