De best bekeken video’s op YouTube in 2022

Hét jaaroverzicht: De populairste merken, de grootste uitgevers, de top 10 beste video’s op YouTube.

15 december 2022, 10:00 5797 x gelezen

Het einde van 2022 nadert. Een jaar waarin de strijd om views en video trends als short-form content het YouTube-landschap kleurden en nieuwe creators de markt betraden. Hoog tijd om eens terug te blikken op de meest succesvolle merken, uitgevers en video’s van het afgelopen jaar en hiervan te leren. Ons team zet daarom ook dit jaar weer de beste Nederlandse YouTube-kanalen van 2022 voor je op een rij, gebaseerd op het aantal views. Spoiler alert: Dimitri Schoenmakers versloeg Tim Hofman….

De populairste merken op YouTube: Kinderrechten Filmfestival op plek #1 met 8 miljoen views

Het YouTube-kanaal van Kinderrechten Filmfestival plaatste unieke video’s die op een luchtige manier aandacht besteden aan de rechten van het kind. Door de humoristische insteek van de video’s blijven kijkers geboeid tot het einde van de content. Hier komen namelijk de bloopers aan bod. De video’s van Kinderrechten Filmfestival worden onder andere hierom gemiddeld meer dan 186.000 keer bekeken. De best bekeken video van Kinderrechten Filmfestival kaartte de vrijheid van meningsuiting aan. Deze video met de titel: “🎬 Ik vind meisjes leuker ❤️” behaalde meer dan 500.000 weergaven en nog eens 5.300 engagements.

Het merk Stipt Polish Point stond in 2021 nog op plek 7, maar heeft nu de befaamde tweede plek weten te bemachtigen met ruim 7,6 miljoen views in 2022. Het kanaal maakte in 2022 een enorme groei door en groeide van 45.000 naar 117.000 abonnees in slechts één jaar tijd. Dit werd onder andere veroorzaakt door een toename in het aantal wekelijkse uploads en een focus shift van vlogs en help-video’s naar entertainment. In het afgelopen jaar had het kanaal meerdere samenwerkingen met bekende Nederlanders en bekende YouTubers. Toch is de best bekeken video op het YouTube-kanaal een help-video, namelijk: “Hier moet je op letten als je een auto gaat kopen!”. Deze behaalde 214.000 weergaven.

Het sport supplementen-merk Clean Nutrition behaalde, naast de derde plek, ook de meeste engagements op een video. De video ‘Joel Beukers Reageert op Nieuwsuur NPO’ behaalde 12.600 engagements. In deze video werd gereageerd op een uitzending van Nieuwsuur, waarin sport-influencers aan de tand werden gevoeld over de invloed die ze zouden hebben op jongeren. Joel Beukers van Clean Nutrition speelde daar slim op in door daar een reactie-video op te maken. Een populair format, dat al jarenlang goed werkt op YouTube.

ANWB is dit jaar van de troon gestoten. In 2021 stond het merk namelijk nog op de eerste plek. Het YouTube-kanaal uploadde dit jaar ‘slechts’ 217 video’s, ten opzichte van de 243 in 2021. De best bekeken video’s van de ANWB waren challenges, waarbij elektrische auto’s werden getest op hun rijbereik. Nu steeds meer Nederlanders een elektrische auto rijden – of overwegen te rijden – voorziet de ANWB hen met objectieve informatie. Het rijbereik van elektrische auto’s wordt bijvoorbeeld op de proef gesteld door met en zonder een aanhangwagen dezelfde weg naar Frankrijk af te leggen. Ook moet de elektrische Mercedes EQS het opnemen tegen een benzine-variant in een rijtest van 700 km. Deze EV-challenges leverden het kanaal 341.000 weergaven en 3.300 engagements op.

Twee nieuwkomers in deze lijst zijn autobedrijf John van der Rijt en trading-merk DoopieCash. Dit laatstgenoemde merk valt extra op, omdat deze een hoge engagement rate heeft van 7,8%. Naast een gemiddelde van 14.000 views, zijn het vooral de engagements die uitblinken. Met gemiddeld 1.100 engagements op een video, kunnen de volgers van DoopieCash zich een échte community noemen. In de reacties reageren kijkers op de adviezen van DoopieCash over crypto en aandelen en worden enthousiaste discussies gevoerd. 

De grootste uitgevers op YouTube: NOS Jeugdjournaal ook dit jaar weer op één

De top drie grootste uitgevers op YouTube is gelijk aan die van vorig jaar, met NOS Jeugdjournaal op één, Vandaag Inside op twee en Ziggo Sport op drie. NOS Jeugdjournaal haalde met gemak de meeste views in 2022, dit zijn er nog eens 55 miljoen meer dan vorig jaar. 

Het YouTube-kanaal van het NOS Jeugdjournaal heeft in 2022 niet alleen de meeste views behaald, maar weet ook met 3,7 miljoen de meeste engagements van alle uitgevers te behalen. De best bekeken video, geupload in 2022, ‘Deze waterglijbaan heeft een looping‘ heeft 1,1 miljoen views en bijna 11.000 likes behaald. Dit was echter niet de video met de meeste engagements. Die titel gaat naar ‘De Bankzitters scoren weer een hit’ met maar liefst 17.000 engagements.

De uitgever Veronica Inside legt beslag op de tweede plaats met ruim 900 video’s die goed zijn voor 132 miljoen views. De video ‘Ali B en zijn vrouw Breghje zijn al een jaar uit elkaar’ heeft veruit de meeste views behaald met ruim 616.000 views in totaal. Daarnaast zijn de video’s die betrekking hebben op de BOOS-aflevering over The Voice het meest bekeken.

Ziggo Sport neemt de derde plaats in. Hun top video was de Premier League-samenvatting van de wedstrijd Liverpool vs. Manchester United met ruim 1 miljoen views. Een wedstrijd die nog velen zal heugen. Dat is ook te zien aan het aantal engagements, de video heeft meer dan 15.000 likes en ruim 800 comments opgeleverd. Hiermee was het de meest gelikete video van Ziggo Sport, geüpload in 2022. 

Het YouTube-kanaal ‘Masha en de Beer’ is dit jaar nieuw in de lijst van de beste uitgevers op YouTube. Masha en de Beer zijn al langer een begrip op YouTube, maar pas in de zomer van 2021 kwam er ook een Nederlands YouTube-kanaal. Als we kijken naar het internationale succes van Masha en de Beer, verwachten we dit kanaal in de toekomst vaker in de ranglijsten terug te zien.

De top 10 beste video’s op YouTube

De top 10 beste Nederlandstalige video’s van 2022 wordt aangedreven door de Sluipschutters. Een verrassende winnaar, want afgelopen jaar kwam tevens de spraakmakende video van Boos over The Voice naar buiten. Deze aflevering is meer dan 10,9 miljoen keer bekeken. Toch hebben de Sluipschutters met hun humoristische video content van de Boos-video gewonnen. De aflevering ‘Thea’ heeft met 12,9 miljoen weergaven de meeste views behaald van de Nederlandse video’s, die in 2022 zijn geüpload. Deze video is niet stilgevallen na een korte sprint, geleidelijk haalt de video nog elke dag duizenden views binnen.

Alhoewel Ziggo Sport steevast op nummer drie in de merken-ranglijst staat, weten zij geen video’s te leveren voor de top tien meest bekeken video’s op YouTube. AFC Ajax claimt met twee video’s wél een plaats in deze ranglijst, namelijk plek 5. De hoogtepunten van de wedstrijd Ajax tegen Feyenoord wist al 1,9 miljoen weergaven te behalen, maar werd ingehaald door de highlights-video van Ajax tegen PSV. AFC Ajax heeft al langer een kwalitatieve YouTube-strategie, waarbij frequente uploads en een hechte community het succes van het YouTube-kanaal stimuleren.

Hoe zijn deze lijsten samengesteld?

De bovengenoemde ranglijsten zijn samengesteld op basis van het aantal views die de YouTube-kanalen met hun video’s genereerden. Vervolgens zijn er enkele aanpassingen toegepast:

– We hebben alleen gekeken naar video’s van Nederlandse kanalen die zijn geplaatst in de periode van 1 januari 2022 tot en met 7 december 2022.

– Advertenties zijn eruit gefilterd door te kijken naar de engagement rate en het aantal engagements in verhouding met het aantal views. Daarnaast zijn video’s korter dan 1 minuut buiten beschouwing gelaten (dit geldt niet voor de adverteerders-ranglijst).

– Bij de ’topmerken’-lijst is een minimum van 1.000 engagements op een kanaal aangehouden.

– De eerder genoemde advertenties en muziekvideo’s zijn in de samenstelling van de top tien-video’s buiten beschouwing gelaten.

– ​Met budget gebooste video’s zijn er niet uitgefilterd, wanneer deze het minimum aantal engagements hebben behaald.

– Het totaal aantal views van een kanaal ligt vrijwel altijd hoger. Dit verschil wordt veroorzaakt door views van video’s die eerder zijn geüpload.

– Het overzicht bevat geen kinder-content, die wordt afgespeeld binnen YouTube Kids.

Lees ook: De best bekeken video’s op YouTube in 2021

Merel van Eijk
YouTube Growth Specialist bij Team5pm | The YouTube Agency

Merel van Eijk is Growth Specialist bij Team5pm, verantwoordelijk voor de kanalen van klanten en de continue optimalisatie van de distributiestrategie. Merel kent als geen ander de ins en outs van het YouTube algoritme en vertaald die door om de doelstellingen van klanten te verwezelijken en overstijgen.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!