De (andere) highlights van TEDxAmsterdam

9 november 2013, 10:59

Afgelopen woensdag vond TEDxAmsterdam plaats. Zoals gebruikelijk bevatte de dag een breed scala aan onderwerpen en optredens. Een aantal daarvan zijn relevant voor marketeers, zoals de talk van Fons Trompenaars over de dilemma's die optreden als verschillende culturen moeten samenwerken. En in de komende week schenken we nog aandacht aan andere presentaties en aspecten van het event. Maar in het weekend zijn marketeers ook (net) mensen, dus hierbij een overzicht van mijn persoonlijke, niet-marketinggerelateerde favorieten van de dag. Een mix van muziek, dans en een verhaal over wat je leert van fotograferen aan het uiteinde van de wereld.

Jimmy Nelson – Before they pass away

Fotograaf Jimmy Nelson reisde 2,5 jaar de wereld over om 35 stammen te fotograferen die met uitsterven bedreigd zijn. Niet alleen resulteerde dat in fantastische foto's, gepubliceerd in boekvorm en te zien op de website beforethey.com, maar leerde hem ook 3 belangrijke levenslessen, die hij in zijn talk deelde. Voor velen was dit het hoogtepunt van de dag, dus incl. bindend kijkadvies!

Nederlands Blazers Ensemble

Het Nederlands Blazers Ensemble, een groep van ruim twintig topmusici die zo'n tachtig keer per jaar samenkomen om in binnen- en buitenland bijzondere programma's te spelen, gaf een fraaie performance ten gehore.

Karsu Dönmez

De Nederlandse Karsu gaf als 19-jarige een optreden tijdens de eerste TEDxAmsterdam in 2009. Sindsdien stond op het podium van North Sea Jazz, het Istanbul Jazz Festival en het vermaarde Carnegie Hall in New York. Haar optreden tijdens deze dag betoverde het Concertgebouw.

Nieuwe muziekinstrumenten

Aan het einde van de dag waren er twee optredens met nieuwe soorten muziekinstrumenten. De potentie van 3D-printing is dan groot, Joanna Wronko demonstreerde overtuigend het opmerkelijke verschil tussen een 'gewone' en een 3D-geprinte viool.

The world sends us garbage, we send back music.” Onder dat motto maakt Favio Chàvez muziekinstrumenten van materialen op de vuilnisbelten van de Paraguayaanse hoofdstad Asunción. Het optreden van The Recycled Orchestra was niet altijd even zuiver, maar misschien wel daarom des te krachtiger.

MonteverdISH

Wie So You Think You Can Dance kijkt, kent jurylid ISH. Zijn groep gaf samen met VOCAALLAB een interpretatie van Monteverdi's laatste werk, 'L'incoronazione di Poppea', ten beste waarin opera en breakdance samenkwamen. De kunsten die de dansers vertonen vanaf ca. 3:30 waren weergaloos.

Bram Koster
Senior consultant bij Evolve

Ik werk als consultant bij Evolve, een bureau dat is gespecialiseerd in het verbeteren van de interne communicatie en interne processen met behulp van interne sociale media. Was voorheen hoofdredacteur bij Marketingfacts en betrokken bij o.a. Online Tuesday en NIMA.

Categorie

1 Reactie

    Monique – Beads & Basics

    Bedankt voor het delen!

    Kreeg van een collega de geweldige tip van de foto’s ‘Before they pass away” ben dus ook heel benieuwd naar de TEDx talk van deze Jimmy Nelson

    Ga het thuis meteen kijken 🙂


    20 maart 2014 om 13:11

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!