Je bekijkt een artikel van Teamleader
partner

De 7 zonden van projectmanagement in marketing en design #adv

22 juni 2017, 08:30

Uit onderzoek van het Project Management Institute blijkt dat slechts 26 procent van alle projecten succesvol wordt afgerond. Met andere woorden: drie van de vier projecten slagen niet. De projecten worden niet tijdig opgeleverd, blijven niet binnen het vastgestelde budget of hebben niet het gewenste resultaat. Herkenbaar dachten wij, zeker in marketing en design. Veel van deze ‘mislukte’ projecten zijn het gevolg van slecht projectmanagement: maak jij je schuldig aan een van de zeven zonden?

1. Slechte communicatie

Iedereen is het erover eens: proactief informatie en kennis delen is belangrijk tijdens ieder project. Toch blijkt nog steeds dat slechte communicatie de belangrijkste reden is voor een mislukt project.

Slechte communicatie kan verschillende oorzaken hebben: taalbarrières, karakterverschillen, persoonlijke problemen op de werkvloer en het gebruiken van de verkeerde communicatiekanalen. De gevolgen van slechte communicatie zijn ook niet best: verschillende verwachtingen kunnen leiden tot teleurstelling, gekwetste ego’s, haastwerk en onnodige stress. Wees dus open en transparant naar elkaar, dat is op lange termijn beter voor het project en de relatie tussen teamleden.

2. Te weinig planning

Ieder project hoort een goede planning te hebben, maar dit onderdeel wordt vaak vergeten of afgeraffeld. Iedereen weet dat het moet gebeuren, maar de waarde ervan is niet voor iedereen duidelijk.

Wanneer de scope van het traject, de verantwoordelijkheden en tijdlijn voorafgaand aan het project vaststelt, zullen er later minder problemen ontstaan. Met een goed plan krijg je voldoende ondersteuning, tijd en middelen en zullen deadlines gehaald worden.

3. Details uit het oog verliezen

Hoeveel budget is er nog? Wie is verantwoordelijk voor wat? Zitten we nog op schema om de deadline te halen? Details zijn belangrijk, maar als er veel projecten tegelijk lopen, is het niet gemakkelijk om met ieder detail constant rekening te houden.

Het kan nare gevolgen hebben als je details uit het oog verliest. Een ongemakkelijke stilte tijdens een meeting, de verkeerde klant aanspreken over een project; het zijn situaties die jou voor gek zetten, een tegenslag zijn voor het volledige project en toekomstige projecten in gevaar kan brengen.

4. Verkeerde tools gebruiken

Een projectmanager gebruikt vaak uiteenlopende tools om taken, doelen en de status van projecten bij te houden. Toch voldoet veel software niet aan deze voorwaarden: veel tools zijn niet flexibel genoeg, waardoor ze niet afgestemd zijn op je wensen en behoeften, of ze zijn complex, waardoor jij en het team veel kostbare tijd verliezen. Bijzonder frustrerend, want de tools zijn er juist om het werk gemakkelijker te maken.

Kies daarom een projectplanning tool die jou wél inzicht geeft in de workload van al je collega’s en to-do’s die nog verdeeld moeten worden.

5. Gebrek aan controle en opvolging

Je kan je project starten met een waterdichte planning, maar dat heeft weinig zin als je deze niet tussentijds opvolgt. Om er zeker van te zijn dat het project soepel verloopt, zou je regelmatig een check-in moeten doen en wijzigen aanbrengen waar nodig. Dat betekent ook dat je voldoende met het team communiceert om vertraging te voorkomen. Iedere dag beginnen met een ultrakorte stand-up werkt voor ons erg goed.

6. Geen risicomanagement

Elk project is uniek. Dat betekent ook dat ze in zekere mate onvoorspelbaar zijn. Het kwalificeren en kwantificeren van deze onzekerheid helpt je om te anticiperen op dingen die zouden kunnen mislopen. Dit noemen we risicomanagement en dat zou onderdeel moeten zijn van ieder projectplan.

7. Wijziging van doelstellingen (scope creep)

Klassiek voorbeeld: een stakeholder vraagt om ‘een kleine aanpassing’ van het project. Een ienieminie wijziging, dat geen invloed zou mogen hebben op de planning of het budget.

In de realiteit werkt dat dus niet zo. Het evenwicht tussen kosten, tijd, performance, kwaliteit en risico, dat jij zo zorgvuldig hebt uitgedacht, raakt uit balans. Daarmee wordt zowel het project als het resultaat in gevaar gebracht. Als projectmanager aan jou de taak om daarover te waken en je stakeholders duidelijk te maken wat de gevolgen zijn van een “kleine wijziging” van het plan.

Dat zijn ze: de zeven zonden van projectmanagement. De oorzaken van een mislukt project kunnen flink variëren, maar vaak ligt één van de zeven zonden daaraan ten grondslag. Klaar om je projectmanagement naar een hoger niveau te tillen? Met de unieke projectplanning feature is Teamleader de ideale oplossing voor kleine, projectgerichte bedrijven die efficiënter willen werken. Probeer het zelf 14 dagen gratis uit.

Teamleader CRM: one overview for all your customer data. Easy to use, accessible at any time and at any place. Our tool allows you to online manage your customers, send invoices and easily plan projects to help you speed up your administration. Have a question? We are here to help!

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!