De 4 voorwaarden van een goede viral video

30 december 2015, 07:00

Veel bedrijven doen hun best goede videocontent te produceren in de hoop dat deze content ook ‘viraal gaat’. Betere reclame kun je voor je bedrijf en product niet bedenken. Waar een pre-roll nog snel weg geklikt wordt na de eerste 5 seconden, zoeken veel mensen op het internet naar filmpjes die de moeite waard zijn om te kijken. Het voordeel van een originele en goede video is dat deze sneller gedeeld wordt en als dusdanig de olievlek én je bereik vergroot wordt. Maar wat zijn de voorwaarden van een goede viral movie? Ik noem er 4!

1. Vertel een verhaal

Het klinkt simpel, maar vertel als commerciële marketeer maar eens een verhaal. En dan heb ik het niet over de USP’s van je producten of diensten, maar over een verháál, een soort minifilm. Voordat je dat verhaal kunt schrijven, moet je een aantal zaken goed uitdenken:

  • Welke personages staan centraal?
  • Welke handelingen van de personages zetten gebeurtenissen in werking (plot)?
  • Welk effect wil je bereiken? Bijvoorbeeld: spanning, emotie, vervreemding of herkenning.
  • Wat gaat de interesse van de kijker wekken? Bijvoorbeeld: het oplossen van een probleem, het bereiken van een doel, het in vervulling laten komen van een droom. Dit wordt ook wel een conflict genoemd. Iets in het verhaal is niet zoals het zou moeten zijn, er is een probleem dat opgelost moet worden.
  • Werk naar een conclusie toe. Aan het eind van het verhaal wil je dat de situatie veranderd is ten opzichte van het begin van de film, dit wordt ook wel transformatie genoemd. Dit proces van verandering (ontwikkeling) is de kern van je verhaal.

Je merkt het al: er zijn vele voorwaarden om een goed verhaal te vertellen in een video. Door deze voorwaarden goed in ogenschouw te nemen, creëer je een video die klaar is om viraal te gaan.

Een goed voorbeeld van een viral movie die een verhaal vertelt, is een film van Marvels’ Avengers in samenwerking met Samsung.

2. Verras je kijker

Er zijn legio voorbeelden te benoemen die de kijker verrassen en die vervolgens gedeeld worden. Via Facebook een andere socialmediakanalen worden deze filmpjes volop gedeeld. Hierbij kun je denken aan de homevideo’s waarin iets fout gaat waardoor de kijker verrast wordt, maar ook aan de audities waarin een persoon de jury aangenaam verrast. Zeker als dan ook nog een keer de reactie van een ijzig jurylid zo emotioneel is dat hij voor de camera wegloopt, is het vragen om een viral movie!

3. Niet alleen focus op je product

Als er één bedrijf is dat in films niet focust op het eigen product maar om de sfeer, is het Apple. Keer op keer bewijzen ze dat het mogelijk is je merk te laden zonder een product te laten zien. Hoe sterk is het als je zo’n commercial viral kunt laten gaan.

Apple: Someday at Christmas time

Apple: Think Different

4. Speel in op emotie

Angst, woede, verrassing, tranentrekkende filmpjes: het zijn allemaal redenen om een video te delen via social media. Keer op keer zie je dat het inspelen op de emotie van consumenten werkt. Met name de commercials die je emotioneren blijven hangen. Een zeer goed voorbeeld hiervan is de video “Lily and the snowman”.

Overige randvoorwaarden

Natuurlijk zijn er nog meer randvoorwaarden voor een viral movie, zoals de muziek in de film – klopt deze bij het beeld? – en de kwaliteit van de beelden, want als deze niet voldoende is, zal het niet snel gedeeld worden. En tenslotte is er nog het distributiekanaal. Je kunt namelijk nog zo’n leuk filmpje maken, als hij niet goed verspreid wordt, is er geen sprake van viral gaan. Maar die voorwaarden behandelen we wellicht in een volgende post.

Tot die tijd: wees creatief en ontdek de mogelijkheden van virale films!

Bianca van Felius
Freelance Online Marketing Specialist bij RUMR Marketing

Als freelance online marketing specialist ondersteun ik, vanuit mijn eigen bedrijf RUMR Marketing (https://rumrmarketing.nl), bedrijven met het behalen van hun bedrijfsdoelstellingen met de inzet van online marketing middelen. Hierbij hecht ik veel waarde aan kennisoverdracht, borging en samenwerking.

COMMUNITY
Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!