Consument kiest voor verzekeren via internet

23 maart 2005, 23:17

Verzekeruzelf.nl maakte gisteren de uitkomsten bekend van een onderzoek naar internetverzekeren. Conclusie van het onderzoek, dat is uitgevoerd door het bureau View/Ture van Maurice de Hond, is dat vier op de tien Nederlanders de voorkeur geeft aan het afsluiten van verzekeringen via het internet.

Van de ondervraagde respondenten gaf 40 procent aan een voorkeur te hebben voor het afsluiten van een verzekering via internet en e-mail, tegen 38 procent voor het afsluiten via een verzekeringsagent en 22 procent die liever direct met een verzekeraar afsluiten via telefoon en post. Van de ondervraagden jonger dan 30 jaar zegt zelfs 48 procent zich het liefst via internet en e-mail te willen verzekeren.

26 procent heeft inmiddels een verzekering via het internet en van de Nederlanders die niet via internet verzekerd zijn verwacht nog eens 26 procent binnenkort een verzekering via internet af te zullen sluiten. Van de verzekeringen afgesloten via internet, gaat de reisverzekering aan kop met 52 procent, gevolgd door de personenenautoverzekering met 40 procent en ziektekostenverzekering, ook met 40 procent.

Als reden om zich via internet te verzekeren gaf 59 procent snelheid als antwoord en 41 procent vindt het gemakkelijker om zo premies te vergelijken. Als derde reden, met 33 procent, werd aangegeven dat beschikbaarheid, 24 uur per dag, belangrijk is.

Besparen zonder telefoon

Tenslotte werd gevraagd of men -als dit een besparing op de premie oplevert- zou kiezen voor een verzekeraar die wel via e-mail en internet te bereiken is, maar niet per telefoon. 59 procent gaf aan hiervoor te zullen kiezen. Bij de respondenten jonger dan 30 jaar was dit percentage maar liefst 67.

Overige uitkomsten

 • Meer mannen (29%) dan vrouwen (23%) zijn verzekerd via internet;
 • snelheid van het internet is belangrijk voor 72 procent van de vrouwen en voor 48 procent van de mannen;
 • 30 procent van de mannen vindt de informatie via internet duidelijker, tegen 9 procent van de vrouwen;
 • bij de mannen kiest 36 procent voor een verzekeringsagent en 41 procent voor verzekeren via internet;
 • van de vrouwen kiest 40 procent voor een verzekeringsagent en 39 procent voor internetverzekeren;
 • van de respondenten ouder dan 50 jaar geeft 29 procent de voorkeur aan het afsluiten van een verzekering via internet en 51 procent heeft liever een verzekeringsagent.

Bron:

Persbericht Verzekeruzelf.nl

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

  D. Wakker

  De vraag is alleen welk soort verzekeringen men graag via internet afsluit en bij wie?

  Die vraag stel ik met name vanwege tegenstrijdige berichten over afsluiten van verzekeirngen via internet. Het ene moment lees je dat men alleen informatie via internet vergaart om dan vervolgens een adviseur uit te nodigen en het andere moment lees je over exposieve groei van het aantal internettransacties.


  24 maart 2005 om 17:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!