Je bekijkt een artikel van

Brand Design van Ruud Boer geeft ons vak een impuls

Brand design van Ruud Boer is een compleet werk dat niet mag ontbreken in jouw (werk)omgeving.

25 augustus 2022, 07:50 2717 x gelezen

Wat is een merk?

Een vraag waar je mogelijk niet meteen een antwoord op hebt. Natuurlijk heb je wel een gedachte, soms ook een mening. En dan te bedenken dat mensen elkaar steeds vaker beïnvloeden als het gaat om merken. Het gaat mij er ook niet om nu een discussie te openen over het merk, de definitie en de invullen van de merkstrategie. Het gaat me meer om duidelijkheid en een kader om die discussie eenduidig te voeren.

Daar begint het boek Brand Design ook mee. Hoe helder en overzichtelijk de auteur Ruud Boer dit even opsomt, vervolgens een aantal definities laat zien en dan ons als lezer meeneemt in het hele speelveld van marketing. Van de verschillende soorten merken tot en met de ontwikkelingen in het marketingvak.

De eerste indruk en hoofdstukken kaderen meteen gestructureerd het inzicht in merken, merkstrategie en Brand Design. Het koppelen van verschillende modellen en de bijbehorende aanpak. Om uiteindelijk te gaan werken met het Brand Design model.

Essentie van een merkstrategie

Vervolgens neemt Ruud Boer RM ons mee naar het uitwerken van een merkstrategie en deze vertalen naar Brand Design. Als lezer wordt je echt meegetrokken in de strategie en design. Met voorbeelden en modellen maakt Boer het echt inzichtelijk.

Het boek zet je aan tot denken

Als lezer ga je ook steeds mee in de vertaling naar je eigen merk en merkstrategie, of die van je opdrachtgevers waar je voor werkt. Naast de inhoud is het door de vele voorbeelden ook een bron van inspiratie. Het is dat er ook wat theorie doorheen staat, maar het leest gemakkelijk weg.

En geeft je ook de handvatten voor een merk-vraagstuk

De vele cases die zijn aangeleverd geven ook goed inzicht. Leuk dat de cases zo open en eerlijk zijn en goed dat Boer het antwoord geeft. Niet met veel woorden maar concreet en duidelijk, gekoppeld aan de theorie en zeker de praktische toepassing.

Worden alle onderwerpen rondom merkstrategie behandeld?

Kun je “alles” in een boek bespreken? In dit geval wel. Natuurlijk kun je blijven discussiëren over “alle” maar wat mij betreft staat alles er in. Mooi is dat juist vanuit de merkstrategie heel praktische handvatten worden gegeven zoals de invulling van SEA en online banners maar ook de bijdrage van TikTok aan de merkstrategie.

Is het een must?

Ik vind dat echt iedereen dit boek gelezen moet hebben. Liever nog: ik vind dat iedereen in elk geval de aanpak moet overwegen om de discussie te kunnen voeren. Ik ben verantwoordelijk binnen SchaalX voor het digitale marketing en digitale communicatie opleidingsprogramma voor onze young professionals. Het boek is voor deze groep verplicht leesvoer maar ook “doe-voer” geworden.

Ruud Boer RM geeft met dit boek het vak een impuls en stimuleert ons als, beginnend en ervaren, marketingprofessional na te denken over merk, merkstrategie en design. Een compleet werk dat niet mag ontbreken in jouw omgeving.

Brand Design – Ruud Boer RM

  • Boekrecensie: Brand Design – Het standaardwerk voor het bouwen van merken.
  • Auteur: Ruud Boer RM
  • Recensent: Ment Kuiper, Register Marketeer, Programma Directeur SchaalX

In Nederland zijn ongeveer 130 mensen Register Marketeer. Een aantal van hen blogt (via Marketingfacts en NIMA.nl) over ontwikkelingen in marketing, events over strategische marketing en post ook recensies over marketingliteratuur. De titel NIMA Register Marketeer is een Europees kwaliteitskeurmerk voor topmarketeers. De titel is in 1992 in het leven geroepen en om gecertificeerd te kunnen worden als RM, met het bijbehorende recht de titel te mogen voeren, moet je als marketeer aan een aantal eisen voldoen. Ze zijn werkzaam op strategisch marketingniveau en moeten hun kennis en ervaring jaarlijks te actualiseren. Elke vijf jaar worden Register Marketeers opnieuw beoordeeld. Voor strategen in marketing zijn de officiële titel en de certificering van grote waarde. Zowel voor binnenlandse als buitenlandse bedrijven staat de titel Register Marketeer garant voor zeer brede en actuele kennis en ervaring op strategisch marketingniveau. Meer weten over NIMA Register Marketeers?

COMMUNITY
Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!