Bloglines miskoop voor Ask Jeeves?

Bloglines miskoop voor Ask Jeeves?

Alhoewel ik nog nergens het exacte bedrag heb gelezen dat Ask Jeeves heeft betaald voor de aankoop van Bloglines, variëren de geruchten van 5 tot 40 miljoen dollar. Belangrijker dan het exacte bedrag is wat Ask Jeeves nu eigenlijk heeft gekocht. Bloglines is wereldwijd één van de meest populaire web-based RSS-aggregators maar rechtvaardigt dat een miljoeneninvestering? Volgens Jason Calacanis niet:

However, I can tell you clearly there is no business model for web-based news readers, and in two years 95-99% of the RSS reader market will be consolidated into three of the following players: My Yahoo, Microsoft Outlook/Outlook Express, Google’s RSS reader (if and when it comes out, I have no inside information here), and maybe an Open Source version integrated into Firefox and/or Thunderbird.

Lees zijn bericht en je kunt maar één conclusie trekken, Ask Jeeves heeft inderdaad een miskoop gedaan. Leuk voor de PR op korte termijn maar weinig interessant voor de toekomst. Of toch niet?


Geplaatst in

DelenEr zijn 9 reacties op dit artikel

 • Volgens mij ziet Jason de grootste waarde over 't hoofd.

  De waarde van Bloglines zit 'm niet in de software of de gebruikers, maar in de kennis die het systeem herbergt en oplevert m.b.t. (gedragspatronen in) publicatie, distributie en consumptie van informatie via RSS.

  geplaatst op
 • Ik denk dat Calacanis die waarde best ziet alleen niet bij Bloglines. De basis van Bloglines is namelijk dat het een web-based RSS-reader is en die zullen in de nabije toekomst geen bestaan meer hebben. De markt zal worden ingenomen door RSS-readers van Yahoo, IE en Google. Ik denk dat hij daar gelijk in gaat krijgen; en sneller dan menigeen denkt!

  geplaatst op
 • Op dit moment is Bloglines inderdaad een web-based RSS-reader. Maar in de toekomst wordt 't wellicht een browser plug-in, een RSS-reader plug-in, een pixel-gebaseerd meetsysteem of nóg weer wat anders. Voor 't verzamelen, uitbreiden en exploiteren van kennis m.b.t. gedragspatronen in publicatie, distributie en consumptie van informatie via RSS maakt dat in elk geval weinig uit.

  geplaatst op
 • Achteraf kijk je een koe in de kont :-) Je kan nu nog niet bepalen of het een miskoop is. 5 miljoen voor tijdelijke PR is een beetje veel, dus ze zullen wel een goed businessplan hebben. Ze durven in ieder geval te groeien en hopelijk groeien ze in de juiste richting en maken ze het de grote jongens wat moeilijker. Dit is trouwens wat Ask Jeeves over de overname zegt:
  In terms of integration with Ask Jeeves, one of our first priorities will be to pair the Bloglines team with our Teoma search technology team to build world-class blog search. We'll also help distribute Bloglines to a broader audience, from MyJeeves to the portal properties we own that collectively make Ask Jeeves the 7th ranked property on the Web.
  Welcome, Bloglines!

  geplaatst op
 • Op dit moment zou ik juist de voorkeur geven aan een webbased RSS reader. 2 van de 4 genoemde readers zijn client-side, nadeel hiervan is (volgens mij) dat als je een keer een dag niet je reader opstart je nieuws gemist hebt! De meest feeds tonen de laatste 10 of 20 berichten die vervolgens binnen 1 of 2 dagen alweer vernieuwd zijn.
  Daarnaast is de informatie die een dienst al bloglines heeft van erg veel waarde. Men is constant op de hoogte van het aanbod aan feeds en welke persoon wat leest.

  geplaatst op
 • De parsing techniek van Bloglines is natuurlijk ook uitermate geschikt voor een rss-zoekmachine of nieuws aggregator.

  geplaatst op
 • Bloglines will officially shut down on October 1, 2010 (via bloglines.com).

  geplaatst op
 • Overigens.. waarom worden mijn berichten steeds als 'mogelijk spam' aangemerkt?

  geplaatst op
 • Hmm.. hij lijkt het al niet meer te doen. Laat maar. :)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.