Blinkx lanceert Video AdSense

22 juni 2007, 04:09

{title}Een nieuwe Google AdSense-formule, maar dan met video op basis van spraakherkenning. Dat klinkt ingewikkeld. Videosite Blinkx (“Over 12 million hours of video, search it all”) gaat er volgens Mashable binnenkort mee beginnen.

De Google-formule blijft gehandhaafd. Adverteerders mogen bieden op keywords. Als die woorden voorkomen in een video op Blinkx, dan verschijnt de advertentie in de video zelf of in de metadata van de video.

Blinkx heeft de service, hoe toepasselijk, vooralsnog Adhoc genoemd:

‘AdHoc will feature a variety of ad formats including pre-roll, mid-roll, and post-roll. Additionally, Blinkx will use more traditional contextual banner ads around videos. Publishers will be able to upload videos to Blinkx to have them indexed in their engine and have ads automatically inserted.’

Verdere informatie over het type spraakherkenningsoftware dat Blinkx van plan is te gebruiken is er nog niet. Dat lijkt mij wel een heel belangrijk punt. Was het bij spraakherkenning niet zo, dat je urenlang woorden en klanken moet invoeren voordat het allemaal een beetje werkt? En: krijg je als adverteerder wel waar voor je geld als iemand een beetje snel praat? Of met een zachte, of een harde ‘g’? Spraakverwarring ontstaat snel…

Volgens Molblog start de dienst maandag al. Aldaar vraagt men zich af, wie de strijd om de verkoop van advertenties via video uiteindelijk gaat winnen. Hoewel Blinkx en ook EveryZing redelijk voor liggen op Google, is het goed mogelijk dat de zoekreus uit Mountain View uiteindelijk wint. Veel slagkracht, natuurlijk.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

6 Reacties

  media

  Lijkt me niet zo heel moeilijk om te voorspellen wie dit deel van de advertentiemarkt op korte termijn gaat winnen. De grootste videosite van dit moment is YouTube en die is in handen van Google. Kortom, het is een kwestie van tijd voordat Google Advideo zal worden gelanceerd. Of bestaat die wellicht al?


  22 juni 2007 om 05:08
  Rik

  Zou dit ook invloed hebben op de inhoud van filmpjes? Stel dat je een eenvoudig filmpje aan kijken bent waar ze prompt letterlijk hele dure woorden in gaan gebruiken.


  22 juni 2007 om 05:33
  media

  @Rik: als dit zich doorzet dan zul je inderdaad net als nu in websiteteksten, ook online video’s zien die zijn geoptimaliseerd voor advertentie-inkomsten. Een ontwikkeling die je natuurlijk al veel langer ziet bij traditionele media zoals RTV waar ook de programma’s steeds meer worden afgestemd op de adverteerders (in plaats van andersom).


  22 juni 2007 om 05:40
  ssmeding

  Vernieuwend idee. Het is trouwens Blinkx en niet Blinx, zoals in de post wordt gesteld (waardoor je dus ook via de link op een linkpharm komt).


  22 juni 2007 om 06:12
  Joost Diepenmaat

  @Ted, je opmerkingen wat betreft ‘wie verder is in spraakherkenning’ zou ik wat willen aanscherpen. ASR is in research een enorm ‘hot-topic’ en het is nog lang niet volwassen genoeg. Met moeite krijgt met het voor elkaar om fatsoenlijk ASR realtime uit te voeren. Wat dat betreft staat het nog veel meer in de kinderschoenen dan de situatie die hier geschetst wordt.

  Er zijn op dit moment enkele projecten gaande waarbij ASR op hardware niveau gedaan gaat worden, waardoor het allemaal eindelijk gaat verbeteren met ten minste een factor 100 in snelheid.

  De toekomst van en alle mogelijkheden van ASR moeten we met z’n allen nog ontdekken. Altavista is ook in het niets verdwenen. De techniek heeft z’n tijd nodig, simpel.


  22 juni 2007 om 19:23

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!