• Mobile
  wordt gesponsord door

Blinkx lanceert Video AdSense

Blinkx lanceert Video AdSense

{title}Een nieuwe Google AdSense-formule, maar dan met video op basis van spraakherkenning. Dat klinkt ingewikkeld. Videosite Blinkx (“Over 12 million hours of video, search it all”) gaat er volgens Mashable binnenkort mee beginnen.

De Google-formule blijft gehandhaafd. Adverteerders mogen bieden op keywords. Als die woorden voorkomen in een video op Blinkx, dan verschijnt de advertentie in de video zelf of in de metadata van de video.

Blinkx heeft de service, hoe toepasselijk, vooralsnog Adhoc genoemd:

‘AdHoc will feature a variety of ad formats including pre-roll, mid-roll, and post-roll. Additionally, Blinkx will use more traditional contextual banner ads around videos. Publishers will be able to upload videos to Blinkx to have them indexed in their engine and have ads automatically inserted.’

Verdere informatie over het type spraakherkenningsoftware dat Blinkx van plan is te gebruiken is er nog niet. Dat lijkt mij wel een heel belangrijk punt. Was het bij spraakherkenning niet zo, dat je urenlang woorden en klanken moet invoeren voordat het allemaal een beetje werkt? En: krijg je als adverteerder wel waar voor je geld als iemand een beetje snel praat? Of met een zachte, of een harde ‘g’? Spraakverwarring ontstaat snel…

Volgens Molblog start de dienst maandag al. Aldaar vraagt men zich af, wie de strijd om de verkoop van advertenties via video uiteindelijk gaat winnen. Hoewel Blinkx en ook EveryZing redelijk voor liggen op Google, is het goed mogelijk dat de zoekreus uit Mountain View uiteindelijk wint. Veel slagkracht, natuurlijk.


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Lijkt me niet zo heel moeilijk om te voorspellen wie dit deel van de advertentiemarkt op korte termijn gaat winnen. De grootste videosite van dit moment is YouTube en die is in handen van Google. Kortom, het is een kwestie van tijd voordat Google Advideo zal worden gelanceerd. Of bestaat die wellicht al?

  geplaatst op
 • Zou dit ook invloed hebben op de inhoud van filmpjes? Stel dat je een eenvoudig filmpje aan kijken bent waar ze prompt letterlijk hele dure woorden in gaan gebruiken.

  geplaatst op
 • @Rik: als dit zich doorzet dan zul je inderdaad net als nu in websiteteksten, ook online video's zien die zijn geoptimaliseerd voor advertentie-inkomsten. Een ontwikkeling die je natuurlijk al veel langer ziet bij traditionele media zoals RTV waar ook de programma's steeds meer worden afgestemd op de adverteerders (in plaats van andersom).

  geplaatst op
 • Vernieuwend idee. Het is trouwens Blinkx en niet Blinx, zoals in de post wordt gesteld (waardoor je dus ook via de link op een linkpharm komt).

  geplaatst op
 • De advertentie wordt pre-roll, mid-roll, of post-roll vertoond dus volgens mij niet op het moment dat het woord wordt gebruitkt.

  Google is al met video adverteising bezig. Zie ook: http://www.marketingfacts.nl/berichten/20061228_google_stapt_in_instream_video_advertising/

  Verschil is dat Blinkx verder is met spraak herkenning. Google kan op Youtube natuurlijk weer gebruik van van de tags.

  Voor het succes is vooral van belang wie de hoogste ad-coverage heeft. Wie heeft dus de meeste adverteerders en kan dus met de hoogste frequentie de meest relevante resultaten laten zien. Lijkt mij dat Google hier veel verder in is dan Blinkx.

  Mochten ze de spraakherkenning zelf niet voor elkaar krijgen, hebben ze vast nog wel ergens 225 miljoen liggen om Blinkx van de beurs te halen: http://www.cbronline.com/article_news.asp?guid=F141A05C-96D5-45B4-8BEC-5A90B3D6A459

  geplaatst op
 • Hier heb ik uitgebreid geschreven over video search. Goede search is de sleutel tot echt geïntegreerd video gebruik op het net. Spraakherkenning loopt nu het hardst, maar beeldherkenning zit eraan te komen. Uiteindelijk zal de combinatie van spraak, beeld en tags wel winnen.

  geplaatst op
 • @Ted, je opmerkingen wat betreft 'wie verder is in spraakherkenning' zou ik wat willen aanscherpen. ASR is in research een enorm 'hot-topic' en het is nog lang niet volwassen genoeg. Met moeite krijgt met het voor elkaar om fatsoenlijk ASR realtime uit te voeren. Wat dat betreft staat het nog veel meer in de kinderschoenen dan de situatie die hier geschetst wordt.
  Er zijn op dit moment enkele projecten gaande waarbij ASR op hardware niveau gedaan gaat worden, waardoor het allemaal eindelijk gaat verbeteren met ten minste een factor 100 in snelheid.

  De toekomst van en alle mogelijkheden van ASR moeten we met z'n allen nog ontdekken. Altavista is ook in het niets verdwenen. De techniek heeft z'n tijd nodig, simpel.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.