ANWB nog steeds de weg kwijt?

13 maart 2006, 10:21

ANWB nog steeds de weg kwijt?Nu weten we al een tijdje dat ANWB de weg kwijt is, maar in plaats van te werken aan haar imago lijkt het bedrijf zich vooral te richten op haar concurrenten. En dan heb ik het niet alleen over Route Mobiel maar over de recente aanval van ANWB-dochter Pharos Reizen op Vasco van Gent, voormalig inkoper van Pharos Reizen en tegenwoordig directeur van Vakantie24.nl, een kleine internetreisaanbieder.

De ANWB beroept zich op het concurrentiebeding met Van Gent en heeft een heel eisenpakket op tafel gelegd. Zo zou Van Gent de site uit de lucht moeten halen, zijn functie moeten neerleggen en een boete betalen van 400.000 euro. Van Gent houdt zich volgens vakantie24.nl echter niet bezig met inkoopactiviteiten waar het concurrentiebeding betrekking op heeft en zal zich er dus niet bij neerleggen.

De hele affaire loopt al een tijdje en inmiddels zijn er online al discussies gevoerd op o.a. Emerce en CreativeFacts. Ondanks het feit dat Van Gent enkele pogingen heeft ondernomen om in gesprek te treden met de aanklagers (zonder resultaat), is afgelopen week duidelijk geworden dat ANWB het kort geding op 22 maart in Den Haag doorzet (met dit verschil dat de geeiste boete is gehalveerd).

Ik blijf me verbazen over het feit dat een partij als ANWB haar tijd verdoet met het aanklagen van kleine spelers als vakantie24.nl. Waarom die tijd en energie niet steken in het verbeteren van haar imago?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

7 Reacties

  media

  Frappant is overigens dat ANWB op de hoogte is van het feit dat Van Gent voor het onjuiste gerecht is gedaagd. Het kort geding moet namelijk plaatsvinden op het dichtstbijzijnde kantongerecht van de gedaagde. Dat betekent in dit geval dat de zaak in Alphen aan den Rijn moet voorkomen. Wettelijk gezien mag de rechter in Den Haag geen uitspraak doen over deze zaak. Met deze wetenschap zet ANWB Reizen toch het kort geding in Den Haag op 22 maart a.s. door. Ben benieuwd naar de uitspraak!


  13 maart 2006 om 10:55
  Yuri

  Een kleine check bij Alexa geeft al aan dat het om een ‘kleine’ site (rank: 479,128) gaat. Daarnaast heb je 1001 van dit soort partijen in de markt, waardoor het meer op een principe kwestie lijkt te gaan. Kennelijk liggen “Vasco van Gent” en de ANWB elkaar niet echt goed. Meer kan ik er niet van maken…

  Ik sluit me daarom aan bij de titel… “ANWB nog steeds de weg kwijt?”


  13 maart 2006 om 11:01
  Paul

  Wat een waanzin van ANWB, en inderdaad waarom de tijd en energie niet besteden aan het in orde brengen van de interne chaos? Dit lijkt me namelijk een verloren zaak voor de ANWB.


  13 maart 2006 om 11:08
  Barry

  Kansloze actie lijkt me, ben benieuwd of de rechter uberhaupt uitspraak doet (aangezien het bij verkeerde gerecht plaatsvindt). Zelfs al Van Gent geen werkzaamheden voor Vakantie24.nl verrichten, dan betekent dat alsnog niet dat die site uit de lucht gaat neem ik. Het is een zaak tussen de ANWB en Van Gent, hier staat Vakantie24.nl buiten naar ik aanneem…


  13 maart 2006 om 11:55
  Jurjen Koopmans

  Prachtige communicatiestrategie van de ANWB

  Ik ben van mening dat als je als organisatie die veel leden verliest best eens de vuisten mag laten zien. Immers ben je liever een vechter dan een ‘looser’. Bovendien laten ze weer eens horen dat je bij de ANWB ook reizen kunt boeken. Daarmee onderscheiden ze zich van Route Mobiel (een pure pechhulpdienst).

  Als ze deze zaak winnen hebben ze een kleine concurrent beschadigd of uitgeschakeld. Dus de zaak op zich levert ze weinig / niks op. Alleen een verstoorde relatie. Ik denk dat de DGO’s, medewerkers en relaties van Vakantie24.nl niet lang meer (voor zover ze dat al waren) lid blijven van de ANWB.

  Gratis publiciteit over ‘een rechtzaak winnen’ in plaats van over ‘leden verliezen’ kan natuurlijk heel veel goed maken. Moeten ze natuurlijk niet èn leden èn de rechtzaak verliezen.


  13 maart 2006 om 19:16
  sjaak

  Gaat dit nog steeds door? Ik had gedacht dat de ANWB nu wel zou stoppen. Niet verstandig om door te zetten zonde van de tijd en het geld dat trouwens van de leden is. Het lijkt wel de omgedraaide wereld: vakantie24 wordt aangeklaagd door de ANWB en moet daardoor de kosten betalen.

  Wel een behoorlijke Vormfout van de advocaat van de ANWB om vakantie24.nl in Den haag te laten verschijnen terwijl daar de rechter niet eens bevoegd is.(blunder)

  Betreft prachige comminicatie ik zie dit anders als ze winnen hebben ze kleine zelfstandige de nek om grdaaid daar zou ik niet zo trots op zijn, verliezen ze de zaak dan staan ze ook niet echt postief in het verhaal. Elke rechter zal toch inzien dat een klein bedijfje zoals vaknatie24 geen bedreiging is voor een anwb en concurentie beding hier totaal de plank mis slaat en wat een absuurde bedragen. Het is een rare club geworden die Anwb jammer het was zo mooi.

  Het blijft allemaal maar een raar verhaal en ik zou zeggen ga beide lekker aan het werk en besteed je tijd aan nuttige zaken dan dit. Ik denk ga om die tafel zitten als volwassen mensen.

  Groet van een leek die de ANWB niet meer kan volgen


  14 maart 2006 om 11:36
  H.S. Kamp

  Heb mijn lidmaatschap zojuist opgezegd een schande dat ze deze hartwerkende startende ondernemer lastigvallen. Het probleem is niet alleen dat ze deze procedure voeren van het geld van de leden. Kan me goed voorstellen dat ook de heer van Gent hier veel tijd en aan kwijt is. Veel succes en hoop dat u snel kunt genieten door een door u ingekochte vakantie als was het maar op de Utrechtse Heuvelrug.


  14 maart 2006 om 14:16

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!