Alcoholreclame onder vuur

Alcoholreclame onder vuur

Na de tabak lijkt alcohol het slachtoffer te worden van reclamebeperkingen. In Engeland gaan al stemmen op om reclame voor drank compleet te verbieden. Om erger te voorkomen, moeten adverteerders de bestaande regels beter gaan naleven.

Dat alcohol meer kapot maakt dan menigeen lief is, mag bekend worden verondersteld. Het gaat wat ver dat op het conto van de reclame te schrijven. Volgens Britse medici is reclame wel medeverantwoordelijk. Advertenties en commercials zouden een te positief beeld geven van het drinken van alcohol, met alle gevolgen van dien. Daarom pleiten zij voor een verbod op alcoholreclame. In plaats van te schermen met argumenten en onderzoeken die zo?n voorstel moeten ontkrachten, kan de alcoholbranche beter bij zichzelf te rade te gaan. Want de verwijten zijn niet uit de lucht gegrepen. Er bestaan hele strikte en uitvoerige afspraken over wat wel en niet mag in alcoholreclame. Zo is het niet toegestaan in reclame voor alcoholhoudende dranken de associatie te leggen tussen drinken en succes op maatschappelijk of sexueel gebied. Maar adverteerders nemen het daar niet zo nauw mee. Merken als Bacardi, Smirnoff Ice en Gordons Gin leggen in recente campagnes wel degelijk verband tussen alcohol en sex. Gaat de branche op deze voet verder, dan spelen ze de tegenstanders van alcoholreclame in de kaart. Door wat ingetogener te adverteren en zelf voorlichting te gaan geven over de gevaren van alcohol, kan het tijd wellicht nog gekeerd worden, voor het te laat is.

Bron: Admap


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.