Aanbod groene energie in Nederland groter dan vraag

23 juni 2003, 10:23

In 2002 was 1,5% van de Nederlandse energievoorziening afkomstig uit binnenlandse duurzame energiebronnen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Novem. De binnenlandse productie en de invoer van duurzame energie zorgen er samen voor dat ongeveer 13% van de in Nederland verbruikte elektriciteit is opgewekt met duurzame energiebronnen.

Net als in voorgaande jaren importeerde Nederland flink wat groene stroom uit het buitenland. Daarnaast heeft Nederland vorig jaar 24 procent meer groene stroom geproduceerd dan in 2001. Het meestoken van biomassa in kolencentrales is hiervoor het meest verantwoordelijk, daarnaast steeg de productie van windenergie 10 procent. De windmolens leverden daarmee 0,8 procent van het totale energieverbruik. Vorig jaar zijn er 132 windturbines bijgekomen. Nederlandse waterkrachtcentrales waren goed voor 0,1 procent van het totale elektriciteitsverbruik. Voor zonne-energie was dit 0,015 procent.

Onlangs bleek overigens uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van Nuon, dat het de Nederlandse de Nederlandse consument weinig uitmaakt of zijn groene stroom in Nederland wordt opgewekt of niet. Tweederde van de ondervraagden (66 procent) zegt het niet uit te maken of groene stroom wordt opgewekt in Nederland of in het buitenland. Ruim een kwart (29 procent) ziet w?l het liefst dat de groene energie in Nederland wordt opgewekt. Als het gaat om de wijze van opwekken zijn wind (13 procent) en zonne-energie (10 procent) favoriet. 67 procent van de ondervraagden staat onverschillig tegenover de energiebron waarmee groene stroom wordt gemaakt.

In ieder geval heeft de stijging in import en in de binnenlandse productie van duurzame elektricitieit ertoe geleid dat het aanbod (14000 GWh) naar groene energie vele malen groter is als het aanbod van duurzaam opgewekte elektriciteit (slechts 3600 GWh). Het aantal afnemers van groene energie stijgt echter nog steeds, GreenPrices.nl signaleerde onlangs al 1,8 miljoen afnemers van groene energie en de verwachting is dat de de 2 miljoenste afnemer op korte termijn zal worden verwelkomd.

Bron:

GreenPrices.nl

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

    Danny

    Ik zie dat we flink vooruit zijn gegaan met duurzame energie anno 2009


    25 januari 2009 om 15:20

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!