900 miljoen computers zonder Microsoft…

16 januari 2005, 09:12

InfoTrends en Cap Ventures voorspellen dat er rond 2009 zo’n 900 miljoen camera mobiele telefoons wereldwijd zullen zijn. Dat zijn 900 miljoen ‘pc-tjes’ (met behoorlijke processor kracht) welke allemaal gemakkelijk op het internet aansluiten. Tevens zijn dit 200 miljoen stuks meer dan het totaal aantal internet connected pc’s wereldwijd. Hoe komt het dan dat Microsoft enorm ondervertegenwoordigd is in deze markt?

Zoals gewoonlijk volgt Microsoft haar standaard strategie. “Het eerst even kijken en dan kopieren” – model zullen we het maar noemen. Normalitair is het een strategie die goed werkt, maar in dit geval heb ik er mijn twijfels over. We hebben het namelijk niet over een programma dat op hun platform werkt maar over de slag om een nieuw standaard operating systeem.

Vergelijkbaar met de opkomst van de pc is de markt van mobiele telefoons momenteel een wirwar van verschillende modellen en operating systemen. Op het moment dat er een nieuw standaard, non Microsoft, operating systeem op de mobiele telefoon staat heeft de reus uit Redmond een serieus probleem. Als ze deze oorlog dreigen te verliezen, dan zullen ze met geld en relaties de oorlog alsnog moeten proberen te winnen. Geld hebben ze in overvloed en sterke relaties bouwen (of opdringen) zijn ze erg goed in, maar hun Joker zijn ze kwijt.

De winnaar van deze platform oorlog zal de luxe gaan kennen zoals Microsoft deze momenteel op de pc?s kent. Symbian (met de missie: “To establish Symbian OS as the world standard for mobile digital data systems, primarily for use in cellular telecoms.”) lijkt een goed momentum te hebben om de dominante positie op het nieuwe device in te nemen al is de strijd verre van gewonnen.

De makers van mobiele telefoons zien ook dat het beheren van het operating systeem op hun hardware waardevol is. Velen maken nog gebruik van specifieke operating systemen welke inhouse ontwikkeld zijn. De kans dat een van de handset vendor specifieke operating systemen het wint is klein al zal het nog wel even duren voordat we van de eigen ‘flavors’ af zijn.

Een duidelijk verschil met de pc-wereld is de aanpasbaarheid van de mobiele devices. Ken jij iemand die een mobiel operating systeem kan vervangen? Ik niet. De operating systemen worden vooraf ge?nstalleerd en je hapt maar wat je krijgt. Ik verwacht niet dat dit op korte termijn zal veranderen. Als Microsoft de eerste slag verliest, dan zal de replacement cycle het momentum zijn waarmee ze marktaandeel terug kunnen winnen. En dat gaat niet snel.

Mijn wens is dat de smartphones meer en meer op pc’s gaan lijken en dat mensen uiteindelijk evenveel vrijheid hebben met het veranderen van de programma?s op hun telefoon als op de pc. Het zal de innovatie zeker ten goede komen en dan zal Microsoft voelen hoe het is om je in te vechten op een platform dat door een ander gedomineerd wordt.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!