Creatief woningconcept MyHive biedt uitkomst voor Nieuwegeinse starters

22 februari 2010, 13:09

Goede en betaalbare starterswoningen, gebouwd rondom bestaande gebouwen. Dat is het principe van MyHive, een creatief woningconcept ontwikkeld door Heijmans Vastgoed en Woningcorporatie Mitros uit Utrecht. Nieuwegein krijgt de primeur. Hiervoor slaan Heijmans en woningcorporatie Mitros de handen ineen. Beide partijen komen daarmee tegemoet aan de blijvend grote vraag naar starterswoningen.

Frisse schil van woningen

MyHive is een frisse schil van woningen, die als een korf (de letterlijke vertaling van ‘hive’) om bestaande gebouwen met blinde gevels wordt geplaatst. Rondom sporthallen, bioscopen en bedrijfspanden bijvoorbeeld. Op deze manier wordt de beperkte ruimte in steden optimaal benut en kunnen betaalbare woningen voor starters worden ontwikkeld. Daarnaast geeft het woningconcept een positieve impuls aan de omgeving. Blinde gevels maken plaats voor woningen, waardoor de buurt er fraaier uitziet én het levendiger en veiliger wordt.

Schaamgroen

De woningen van MyHive liggen rond ‘dichte dozen’, zoals sporthallen en gymzaaltjes. Rondom deze hoge grauwe gevels ligt vaak een slecht onderhouden strook ‘schaamgroen’. MyHive maakt slim gebruik van deze ruimte en creëert een aantrekkelijke plek in de wijk waar starters willen wonen. Namelijk niet aan de rand van de stad maar in de stad en in de wijk. Voor gemeentes is het een oplossing voor dit soort “probleem-gebieden”, het wordt levendig en vanuit de grondoptiek geeft dit gemeentes extra mogelijkheden om op goedkope grond woningen te laten ontwikkelen, speciaal voor een doelgroep waar op dit moment te weinig voor gebeurt. Hiermee lijkt Heijmans een verfrissende kijk te hebben ontwikkeld voor de uitdagingen die zowel gemeentes als starters hebben op dit segment van de woningmarkt.

Echt voor starters

Middels MyHive kan Heijmans naar eigen zeggen aantrekkelijke huizen bouwen en ontwikkelen in de prijscategorie <€140.000,- Deze prijscategorie is van oudsher een probleem, de kosten voor grond, de liggingen van deze gronden en de bouwkosten maakten het in het verleden moeilijk om voor deze doelgroep te ontwikkelen. Echter, door het feit dat het "ongebruikte" gronden zijn, hoeven deze gronden alleen bouw- en woonrijp gemaakt te worden, volgens Michiel van Rijn van Alkemade. Dat levert uiteindelijk een groot kostenvoordeel op dat doorvertaald wordt naar de eerder vernoemde prijs.

Eerste project

Het eerste concrete project wordt samen met woningbouwvereniging Mitros in Nieuwegein uitgevoerd. Naar mijn mening een concept dat creativiteit en lef uitstraalt. Ik ben ook zeer benieuwd naar de generieke toepasbaarheid. Ik kan mij namelijk voorstellen dat er ook een heleboel “blinde”-muren in diverse steden juist midden in een wijk liggen maar dat de schaamgroenstrook wel degelijk een functie binnen die wijk heeft waardoor de huidige bewoners niet direct staan te springen om dergelijke projecten. Maar dit biedt een beter perspectief dan de ideeën rondom studentenpukkels in diverse stadswijken in Nederlandse studentensteden als antwoord op de aldaar heersende teruglopende bouwproductie.

Specialist in interactieve communicatietoepassingen m.b.t. vastgoed en nieuwbouw in Nederland. Ik schrijf o.a. via mijn blog www.nieuwbouw20.nl over bedrijven, nieuwe internettoepassingen en websites. Bovendien worden er nieuwe inzichten, campagnes, personen en bedrijven behandeld die zich in de bouw- en ontwikkelingsbranche onderscheiden. Volg mevia @nieuwbouw20 of @fundament

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!