Onderzoek toont toenemende adoptie van social media in bedrijven

Onderzoek toont toenemende adoptie van social media in bedrijven
, i-SCOOP
@iscoopbiz

Onlangs publiceerde IDC de resultaten van een onderzoek dat keek naar de impact van Web 2.0, sociale media etc. op het bedrijfsleven. Of zoals het onderzoeksbureau het zelf uitdrukt: de “intersectie van Web 2.0, Enterprise 2.0 en collaboration”. Ik heb de volledige onderzoeksresultaten niet maar wel de belangrijkste bevindingen uit een blogpost geplukt en samengevat. Een samenvatting van hoe Web 2.0, Enterprise 2.0 en sociale media doordringen in het bedrijfsleven.

Uit het onderzoek blijkt dat de opkomst van het sociale web er voor zorgt dat we een tijdperk instappen van belangrijke veranderingen op het vlak van bedrijfscultuur en bedrijfsprocessen. Zo vond IDC dat 57% van de Amerikaanse werknemers minstens één keer per week sociale media gebruiken voor zakelijke doelstellingen. Het onderzoeksbureau definieerde drie verschillende soorten bedrijven toen het bekeek hoe in ondernemingen de social media evoluties worden gebruikt:

- De “social denyer”, zeg maar “we doen alsof onze neus bloedt”
- De “accidental socialite”, met dus hier en daar wat social media activiteiten
- De “socially aware”, zeg maar bedrijven die bezig zijn met al deze evoluties

Deel van de werknemers verkiezen de sociale tools die ze ook privé gebruiken

Opvallend is verder dat 15% van de ondervraagde Amerikaanse werknemers zegt voor zakelijke doeleinden sociale tools te gebruiken die eigenlijk bedoeld zijn voor “consumenten” in plaats van de door het bedrijf ondersteunde tools. Daar zijn drie redenen voor:

- Gebruiksgemak (minder complex dan bedrijfsoplossingen dus)
- Bekend omwille van persoonlijke gebruik ( de factor “vertrouwdheid”)
- Lage kosten

De studie van IDC stelde ook vast dat dé belangrijkste redenen waarom Amerikaanse werknemers sociale tools gebruiken voor zakelijke doeleinden, het verwerven van inzichten en het vragen stellen aan een community, zijn. Uiteraard zijn marketeers de eerste en belangrijkste gebruikers van sociale media maar de studie vond toch dat social media tools steeds verder doordringen tot in andere departementen, vooral bij executive managers en IT.

Meer lees je hier (in het Engels).


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Staat er ook ergens in welke verhouding dit staat tot het gebruik van social media in Nederland?

    geplaatst op
  • In Nederland lopen we nog wat achter zeker?

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.