De best bekeken video’s op YouTube in 2021

16 december 2021, 07:00

ANWB, NOS Jeugdjournaal en Bol.com bovenaan de ranglijsten

Nu we aan het einde van het jaar zijn aangekomen, blikken we terug op de strijd om views in 2021. Kanalen bleven massaal content uploaden op YouTube om zo hun kijkers te blijven boeien. Hoe presteerden de merken, uitgevers en adverteerders in de afgelopen maanden? Welke content behaalde de meeste views? Op basis van het aantal views van de video’s die zijn geüpload in het jaar 2021, zet YouTube marketing agency Team5pm de populairste merken, uitgevers en adverteerders op YouTube op een rij.

De topmerken van 2021: ANWB op eerste plaats met 8M views

Op de lijst met Nederlandse merken is de eerste plaats voor ANWB met 8 miljoen views. De tweede plaats is toebedeeld aan Kinderrechten Filmfestival, die 6,7 miljoen views behaalde. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport claimt de derde plaats met 5 miljoen views.

ANWB uploadde 243 video’s, met gemiddeld 32.000 views per video. Dit bezorgde het kanaal de felbegeerde eerste plek in de categorie merken. Daarnaast heeft ANWB in totaal ruim 88.000 engagements weten te behalen. De meest bekeken video’s, die goed zijn voor in totaal voor ruim 1,4 miljoen views, zijn van het korte vraag en antwoord-format ‘ANWB Autovraag‘ en de long-form content met ‘ANWB autotest‘.

Kinderrechten filmfestival behoudt de tweede plaats en weet met 50 video’s met gemiddeld 133.000 views per video in de top te blijven. De best bekeken video heeft zelfs meer dan 500.000 views weten te behalen. Waarbij in Q3 nog de video met betrekking tot ‘privacy‘ de meeste views behaalde is deze plek nu ingenomen door ‘Familie verwend’, waar het belang van goede opvoeding en discipline in naar voren komt. Zo hebben de kinderen een hedendaags problematisch thema; kindermishandeling, op een ‘humoristische’ en educatieve manier vertaald voor de kijker. Ondanks dat deze video pas in midden september geupload is, is het de snelste stijger en heeft de meeste views weten te behalen.

Community stimuleren

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft met een totaal van 79 video’s 5 miljoen views behaald. De meest bekeken video ‘Quarantaineplicht na aankomst uit zeer hoog risicogebied‘ heeft de kijker weten te bereiken en in totaal 875.000 views verkregen. Aan het lage aantal engagements (4) te zien en de korte duur van de video, is het wel te stellen dat deze video geadverteerd is en mede daardoor dit hoge bereik heeft gehaald.

De video met de meeste engagements van alle merken is wederom afkomstig van het kanaal van Redux Gaming. Met 13.000 likes en bijna 10.000 comments. Ze geven namelijk ook in deze video weer een game-pc weg. En dat deze video de meeste engagements heeft behaald is ook niet gek aangezien zoals ze zelf zeggen het ‘de mooiste, vetste en snelste PC tot nu toe is’. Hun tactiek om de community te stimuleren te commenten om kans te maken op prijzen gaat ook in deze video weer op. Maar het systeem is wat veranderd. Redux heeft namelijk een checklist aan onderdelen die de community kan uitvoeren om meer kans te maken, waaronder abonneren op het kanaal, de video liken, en andere social kanalen volgen. Met ruim 23.000 engagements, bijna het dubbele van de nummer twee, heeft die tactiek gewerkt.

De bestbekeken video van 2021 in de categorie ‘merken’ is van Werken bij Defensie. De ‘Movie Make Over Pantsergenie‘ heeft maar liefst 1,3 miljoen views weten te behalen. Het ministerie speelt met deze video in op een bekend YouTube format waarin experts dieper ingaan op de vraag hoe realistisch bepaalde film scenes eigenlijk zijn. Daarbij valt op dat er opvallend weinig engagements op de video zijn behaald ten opzichte van de andere video’s van Werken bij Defensie. Dit kan erop wijzen dat de video met advertentiebudget is geboost.

Ook Absolute Motors is weer terug te vinden in de lijst van topmerken op YouTube in 2021. Waar in de vorige leaderboard nog ‘day in the life of founder’ de lijst aanvoerde is nu ‘day in the life of de transporteur’ veruit de meest bekeken video. En ik begrijp wel waarom. Het transporteren van deze parels is voor velen een jongensdroom en dat zie je ook terug in de comments. Van ‘is deze droombaan nog beschikbaar’, tot ‘dit is toch geen werk, dit is een hobby’. De fans in de comments kunnen hun jaloezie niet op. Daarnaast toont deze video een groot contrast, de jonge transporteur is namelijk 22 jaar oud en rijdt in auto’s waar velen alleen maar over kunnen dromen. Een andere reden voor het succes is dat ’transport’ een trending onderwerp is onder automotive videoliefhebbers.

De grootste uitgevers: NOS Jeugdjournaal nog altijd op nummer één

Bij de top-publishers is de eerste plaats voor NOS Jeugdjournaal met een verbluffende 202 miljoen views. De tweede plaats wordt ingenomen door Veronica Inside met 135 miljoen views. Ziggo Sport legt met 129 miljoen views beslag op de derde plaats.

NOS Jeugdjournaal heeft dit jaar ruim 1.500 video’s gepubliceerd en met gemiddeld 129.000 views per video wederom de eerste plaats weten te bemachtigen. NOS heeft in 2021 niet alleen de meeste views behaald, maar weet ook met bijna 4 miljoen de meeste engagements van alle uitgevers te behalen. De best bekeken video, geupload in 2021, ‘Rosalie (9) wordt door een zeldzame aandoening superlang‘ heeft 1,3 miljoen views en bijna 14.000 likes behaald.

Veronica Inside legt beslag op de tweede plaats met ruim 900 video’s die goed zijn voor 136 miljoen views. De compilatievideo van het jaar 2020 heeft veruit de meeste views behaald met ruim 1,8 miljoen in totaal. Daarnaast zijn de video’s die betrekking hebben op de zaak en het overlijden van Peter R. de Vries het meest bekeken.

Race van het Jaar

Ziggo Sport neemt de derde plaats in. Dé topvideo was de Champions League-samenvatting van de wedstrijd AjaxBorussia Dortmund. Een wedstrijd die nog velen zal heugen. Dat is ook te zien aan het aantal engagements, de video heeft namelijk bijna 16.000 likes en ruim 1.200 comments opgeleverd. Hiermee was het de meest gelikete video van Ziggo Sport geupload in 2021. Opvallend is dat tót 12 december 2021 niet één van de ruim 150 video’s van Max Verstappen in de top-10 stond van meest bekeken video’s op het kanaal. En toen was daar de samenvatting van dé race van het jaar. Het zal nog even spannend worden….

Ook de Telegraaf claimt een plek in de top uitgevers van 2021. Net als NOS Jeugdjournaal heeft de Telegraaf bijna 1.500 video’s geupload en met gemiddeld 70.000 views per video weet de Telegraaf hiermee beslag te leggen op de vierde plaats.

De grootste adverteerders: Bol.com op de eerste plaats

Bij de top-adverteerders staat Bol.com op nummer één met ruim 19 miljoen views. De tweede plek is voor LG met in totaal 13,7 miljoen views. En Garnier Nederland sluit met 13,2 miljoen views de top drie af.

Bol.com heeft het afgelopen jaar met de Bol.com campagne ‘de winkel van alles makkelijk in huis‘ op een humoristisch wijze maar lieft 2,4 miljoen views behaald. Ook de campagne ‘de winkel van de tuingenieters‘ is nog eens goed voor in totaal 5,2 miljoen views. Heeft Bol.com dan enkel korte advertenties ingezet? Nee, 39 procent van de video’s geupload in 2021 zijn langer dan één minuut en in totaal goed voor ruim 400.000 views en een kwart van het totaal aantal engagements.

LG heeft de ‘LG gram‘ onder de aandacht gebracht en hiermee 3 miljoen views behaald. Ook de samenwerking tussen LG OLED evo en Netflix met de campagne ‘light the movie up‘ heeft nog eens 1,2 miljoen views behaald. Wat het interessante is van de LG OLED evo campagne is dat hoogstwaarschijnlijk verschillende video’s getarget zijn op meerdere doelgroepen met specifieke interesses: gaming, voetbalfans, casual tv-kijkers, filmliefhebbers en kunstfanaten. De rode lijn van de LG OLED evo campagne is zichtbaar in alle video’s: ‘de ervaring is zó extreem dat je er vrijwel in zit’

Garnier Nederland komt op de derde plaats met een totaal van 13,2 miljoen views. De Loving blends shampoo en shampoo bar zijn het focuspunt van Garnier Nederland op YouTube geweest dit jaar. De video’s hebben maar liefst 7,7 miljoen views behaald.

De video met de meeste views, in totaal ruim 6 miljoen, is afkomstig van JeepNederland. Een video waarin de Nieuwe Jeep Compass wordt uitgelicht middels een ‘write your own adventure‘-stijl. Deze stijl speelt speelt slim in op de slogan van de Jeep compass; inspiring new adventures. Opvallend bij deze video is dat er in totaal 0 engagements zijn gegenereerd met de video, terwijl het kanaal duizend abonnees heeft en de video meer dan 6 miljoen keer is bekeken. De comments en likes zijn ook niet uitgeschakeld, waardoor je bij deze video toch wel wat engagements had verwacht.

Wat daarnaast opvalt is dat er vrijwel geen ‘black friday’-gerelateerde advertenties zijn geplaatst. Dit kan te maken hebben met het feit dat merken in de corona-periode minder aandacht willen geven aan ‘koop nu’ en ‘grote korting’ advertenties.

De top 10 video’s: Veel auto’s, veel animatie, Amazon Prime Video op één.

  1. Amazon Prime Video Nederland (8,4 miljoen views)

  2. Masha en de Beer (7,3 miljoen views)

  3. Disney NL (5,2 miljoen views)

  4. Dima en Auto’s (5,2 miljoen views)

  5. Spoorwegovergangen Nederland (4,9 miljoen views)

  6. Disney NL (4,9 miljoen views)

  7. Dima en Auto’s (4,6 miljoen views)

  8. Kamasu666 Agri Videos (4,5 miljoen views)

  9. Disney NL (4,3 miljoen views)

  10. nagd2010 (4,3 miljoen views)

Amazon Prime Video Nederland is terug in de top 10 video’s en bezet direct de eerste plaats met ruim 8,4 miljoen views. De video van Amazon Prime Video Nederland is onderdeel van het format ‘meme-origin‘ waarin Prime Video de achtergrond van specifieke memes onthult. Amazon begrijpt en voorziet in de vraag van de doelgroep. Dit is ook terug te zien in het aantal comments en likes, de video heeft namelijk meer dan 216.000 likes en 14.000 comments.

Ook DisneyNL, Dima en Auto’s zijn weer vertegenwoordigd in de top 10 lijst. DisneyNL claimt met drie video’s een plaats in de top tien. Ook Dima en auto’s is met twee video’s te vinden in de top 10. Wat daarnaast opvalt in de top 10-lijst zijn de agrarische video’s, waarbij heel specifiek ‘mais’ centraal staat. Deze video’s leveren samen 8,8 miljoen views op. Daarnaast is het opvallend dat er buiten het kanaal van Dima geen enkele influencer in de top 10 staat. Dit is waarschijnlijk omdat het succes van de meeste video’s van de influencers gebonden is aan hun volgers en daarom ook een plateau bereiken van maximaal 2-3 miljoen views.

Hoe zijn deze lijsten samengesteld?

De bovengenoemde ranglijsten zijn samengesteld op basis van het aantal views die de YouTube-kanalen met hun video’s genereerden. Vervolgens zijn er enkele aanpassingen toegepast:

– We hebben alleen gekeken naar video’s van Nederlandse kanalen die zijn geplaatst in de periode van 1 januari 2021 tot en met 7 december 2021.

– Advertenties zijn eruit gefilterd door te kijken naar de engagement rate en het aantal engagements in verhouding met het aantal views. Daarnaast zijn video’s korter dan 1 minuut buiten beschouwing gelaten (dit geldt niet voor de adverteerders-ranglijst).

– Bij de ’topmerken’-lijst is een minimum van 1.000 engagements op een kanaal aangehouden.

– De eerder genoemde advertenties en muziekvideo’s zijn in de samenstelling van de top tien-video’s buiten beschouwing gelaten.

– ​Met budget gebooste video’s zijn er niet uitgefilterd, wanneer deze het minimum aantal engagements hebben behaald.

– Het totaal aantal views van een kanaal ligt vrijwel altijd hoger. Dit verschil wordt veroorzaakt door views van video’s die eerder zijn geüpload.

Luuk de Haardt
Digital Marketing Manager bij Team5pm | The YouTube Agency

Luuk de Haardt is Digital Marketing Manager bij Team5pm, waar hij verantwoordelijk is voor de online marketing van het Amsterdamse YouTube-bureau. Voorheen was hij Social Media Creative bij RTL, waar hij o.a. onderzoek deed naar de mogelijkheden van Snapchat, Instagram en YouTube op het gebied van jongerenmarketing.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!